ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

7 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
XENIA87
Εικόνα: XENIA87
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/09/2011

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΚΛΠ?ΕΒΑΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, ΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΝΩ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ? ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ?ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ?

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

To ποσο αναφορας ,ειναι η παλια ελαχιστη αμοιβη ,μεχρι 44000 δικαιουμαστε 1% επι της αξιας που αναγραφεται στο συμβολαιο.Πχ. 34000 η αξια,δικαιουσαι 340 ευρω (αυτο ειναι κ το ποσο αναφορας) επι αυτου θα υπολογισεις φπα 23% ,συνολικα 418,20 η αμοιβη.Απο τα 340 ευρω (που ειναι το ποσο αναφορας σου) ο ΔΣΑ παρακρατει 35% 119 ευρω(αν κανω λαθος διορθωστε) και το υπολοιπο μενει σε σενα.Οποτε εχεις συνολικη αμοιβη 418,20, μειον κρατησεις ΔΣΑ 119, μειον φπα 78,2.....Εσυ δηλ. ζητας απο τον πελατη το ποσο αναφορας μαζι με το φπα του.

Vaia
Εικόνα: Vaia
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/11/2011

Δεν νομίζω ότι θα ήταν παράλογο πάντως, στην περίπτωση που του έχει πει ότι θα ζητήσει μόνο το γραμμάτιο και όχι πρόσθετη αμοιβή, να ζητήσει το ποσό αναφοράς (πχ 340) συν το ΦΠΑ (78,2) συν το 35% (119) αφού ναι μεν παρακρατείται από το σύλλογο, όμως φορολογείται για αυτό, αφού γράφει όλο το ποσό αναφοράς στην απόδειξη που θα κόψει... Αλλιώς θα πάρει μόνο (340-119=) 221 Ευρώ, πολύ μικρό ποσό για παράσταση σε συμβόλαιο βρε παιδιά ...!!! Αν είναι να ζητήσει μόνο το γραμμάτιο ας πάρει στο χέρι και τα 119, παρ' όλο που τα παρακρατεί ο σύλλογος...  Άλλωστε το γραμμάτιο είναι 340, αυτό πρέπει να πάρει ο δικηγόρος τουλάχιστον, ανεξάρτητα από κρατήσεις... Άδικο έχω?

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Αδικο δεν εχεις,οτι θελει μπορει να ζητησει ο καθενας μας επιπλεον του ποσου αναφορας,αναλογα και τον πελατη.

konstantina ch
Εικόνα: konstantina ch
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/08/2011

 θέλω να ρωτήσω το εξής:καθώς δεν έχω ξανακάνει συμβόλαιο...αν εγώ ζητήσω κάτω της ελάχιστης αμοιβής,οι κρατήσεις στον σύλλογο υπολογίζονται επί της πραγματικής αμοιβής ή της ελάχιστης νόμιμης;;;

konstantina ch
Εικόνα: konstantina ch
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/08/2011

 απ οσο κατάλαβα μάλλον ο ΦΠΑ κ οι κρατησεις υπολογίζονται επί του ποσού αναφοράς...όμως αν κάνω συμφωνητικό ότι πχ θα πάρω τις κρατήσεις συλλόγου + 100€;;;μπορώ να το κάνω αυτό;;;

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

 Γεια σας παιδιά, όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει γιατί έχω χάσει επαφή με τα συμβόλαια εδώ και πολύ καιρό.. Προσπαθώ να βγάλω μια άκρη με βάση όσα είχα ακούσε σ' ένα φορολογικό σεμινάριο του ΔΣΑ, όπου είχα σημειώσει τα εξής:

"Β) Στα συμβόλαια και στις άλλες εξωδικαστικές ενέργειες: Εκεί δεν προβλέπονται νόμιμες αμοιβές, οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε. .... Οι κρατήσεις υπολογίζονται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από την αμοιβή, ως ποσοστά επί «ποσών αναφοράς», τα οποία προς το παρόν είναι οι πρώην ελάχιστες αμοιβές. Επομένως στα συμβόλαια τώρα δεν κόβουμε «Γραμμάτιο προείσπραξης» αλλα «Γραμμάτιο προκαταβολής» για τις κρατήσεις. Οι κρατήσεις δεν έχουν σχέση με την αμοιβή, γι’αυτό δεν έχουν ΦΠΑ. Επίσης υπόχρεος για την καταβολή τους είναι ο δικηγόρος. ... ο νόμος λέει ότι μπορούμε να τις περνάμε ως έξοδα χωρίς ΦΠΑ με παραστατικό το γραμμάτιο. Έτσι τελικά το καθαρό εισόδημα μας θα είναι πάλι 88: Θα γράφουμε στο βιβλίο έσοδα 100, έξοδα 12.
...
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αν οι κρατήσεις θα μας «βοηθήσουν» ως έξοδα εξαρτάται από το αν η αμοιβή μας είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το ποσό αναφοράς!
Δηλαδή, όταν η αμοιβή μας είναι μικρότερη της «νόμιμης», στο τέλος στο Ε3 δεν μπορώ να συνυπολογίσω το 12% (τις κρατήσεις) στα έξοδα! Δεν θα αναγνωριστεί φορολογικά, θα φορολογηθούμε για το σύνολο της «αμοιβής».
Π.χ. 
Ποσό αναφοράς 100 και Αμοιβή 100: Ακαθάριστα έσοδα 100, έξοδα 12, καθαρό εισόδημα 88.
Ποσό αναφοράς 100 και Αμοιβή 150: Ακαθάριστα έσοδα 150, έξοδα 12, καθαρό εισόδημα 138.
Ποσό αναφοράς 100 και Αμοιβή 50: Ακαθάριστα έσοδα 50, έξοδα 12, καθαρό εισόδημα 50!
Σε κάθε περίπτωση, για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση ελέγχου, αν θέλω μικρότερη αμοιβή από τη νόμιμη, θα πρέπει αυτή τουλάχιστον να υπερβαίνει τις κρατήσεις, έστω και χωρίς έγγραφη συμφωνία. Γιατί αλλιώς θα φαίνεται ότι έκανα μια δουλειά ζημιογόνα."
 
Με αυτά τα δεδομένα, αν θέλω να πάρω μια αμοιβή μικρότερη από το ποσό αναφοράς, απ' ό,τι καταλαβαίνω δε θα μπορέσω να βάλω τις κρατήσεις στα έξοδα, δηλαδή θα φορολογηθώ για χρήματα που δεν πήρα (για 50 ενώ μου έμειναν 38 τελικά). Σωστά; Μπορώ λοιπόν να συμφωνήσω με τον πελάτη να πάρω (στο παραπάνω τελευταίο παράδειγμα) την αμοιβή 50 (συν ΦΠΑ) και τις κρατήσεις 12, δηλ. σύνολο 61,5 + 12 = 73,5;  Πώς όμως θα συμφωνεί αυτό με την ΑΠΥ που θα του κόψω;
Η ΑΠΥ θα λέει αμοιβή 50 και φπα 11,5, σύνολο 61,5. Μπορώ να αναφέρω και τις κρατήσεις (12) ως έξοδα, αλλά στην πραγματικότητα ο πελάτης θα φαίνεται ότι πλήρωσε 61,5. Γενικά στην πράξη τι γίνεται όταν παίρνει κάποιος λιγότερα από το ποσό αναφοράς; (επειδή είναι φίλος πχ)

xarouli
Εικόνα: xarouli
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/07/2009

Και κάτι ακόμα (μαζί με το παραπάνω..) Ισχύει ότι αν κάνουμε συμφωνητικό για τη μικρότερη του ποσού αναφοράς αμοιβή, και το προσκομίσουμε στο Σύλλογο, καταβάλλουμε μόνο τις κρατήσεις που αντιστοιχούν σ' αυτό το μικρότερο ποσό;

Από όσα είχα ακόυσει στο Σεμινάριο του Φεβρουαρίου, όχι. Αλλά έχω ακούσει και την αντίθετη άποψη... υπάρχει κάποιος που να το έχει κάνει;