[poll] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ-ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ?

5 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

Ένα άλλο ένδιαφέρον θέμα που θα άξιζε να θιχτεί εν όψει των επερχόμενων εκλογών είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικης κατάθεσης δίκογράφων.

Κατ' αρχήν να τονίσω ότι δεν πρόκειται για ένα φουτουριστικό σενάριο αφού εφαρμόζεται ήδη στις σχεσεις λογιστών και υπουργείου οικονομικών.

Όμως δεν είναι και μια άσκοπη πολυτέλεια. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση θα δωσει την δυνατότητα στους νέους δικηγόρους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης θα δώσει στις γυναίκες δικηγόρους την δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο που θα απουσιάζουν απο την οικογένεια και τα παιδιά τους. Γενικά ένα τέτοιο μέτρο θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητα ζωής του δικηγόρου που σήμερα είναι περισσότερο διεκπεραιωτής και "βεγγος" παρά νομικός.

Άλλωστε ένα τέτοιο μέτρο θα κλείσει την ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών γραφείων αφού η παραγωγικότητα των γραφείων που δεν διαθέτουν την δυνατότητα να προσλάβουν ορδές από ασκούμενους -ντελίβερυ θα φτάσει τα ίδια επίπεδα με την παραγωγικότητα των γραφείων που τους διαθέτουν.

Το ερωτημα που τίθεται είναι σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Στο περασμένο τεύχος του περιοδικού δικαιόραμα, οι κ. Κανελόπουλος και Παυλόπουλος έδιναν την αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει να γίνεται, και ότι έχει αρχίσει να περνει σάρκα και οστά η έν λόγω ιδέα.

Το ερώτημα που θέτω ειναι:

[b]Σε ποιο επίπεδο υλοποίησης βρίσκεται η πρόταση για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων;[/b]

Σίγουρα αυτό το θέμα θα πρέπει να το φέρουμε στον διάλογο που διεξαχθεί στις επόμενες δικηγορικές εκλογές.

almos
Εικόνα: almos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/10/2006

Η πρόταση για παροχή δυνατότητας κατάθεσης δικογράφων ηλεκτρονικά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και με προσοχή. Θα μπορούσε π.χ. ο ενδιαφερόμενος να καταθέτει το δικόγραφό του μέσω e-mail και να λαμβάνει μία απάντηση ομοίως μέσω e-mail ότι το δικόγραφο παρελήφθη από την Γραμματεία του Δικαστηρίου και έλαβε σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Κατ' αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται σημαντικά το έργο όχι μόνο των δικηγόρων αλλά και (κυρίως) των ασκουμένων δικηγόρων, καθώς οι τελευταίοι είναι αυτοί οι οποίοι αναλαμβάνουν συνήθως το καθήκον της κατάθεσης των δικογράφων.

Προς διασφάλιση όμως της αυθεντικότητας των δικογράφων και δεδομένου ότι η γνησιότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής δεν μπορεί να διαπιστωθεί εξίσου εύκολα με την χειρόγραφη υπογραφή, θα πρέπει, παράλληλα με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, να τεθούν σε ισχύ και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο και σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα αλαλούμ. Π.χ. κάθε δικηγόρος θα μπορούσε να δηλώνει μία ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail, ώστε μόνο τα δικόγραφα που αποστέλλονται μέσω της διεύθυνσης αυτής να θεωρούνται αυθεντικά δικόγραφα του συγκεκριμένου δικηγόρου.

Επιπλέον, εκτός από την κατάθεση δικογράφων ηλεκτρονικά, θα άξιζε ίσως να τεθεί προς συζήτηση και μία εναλλακτική πρόταση για κατάθεση δικογράφων και μέσω τηλεομοιοτυπικού (fax). Π.χ. το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δίνει την δυνατότητα σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος λήξης της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας για την κατάθεση της προσφυγής να αποστέλλεται η σχετική προσφυγή άμεσα, μέσω fax και, εν συνεχεία, να γίνεται "κανονική" κατάθεσή της (ταχυδρομική αποστολή) εντός πέντε (5) ημερών.

Άρτεμις
Εικόνα: Άρτεμις
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/09/2007

Είναι σημαντικό να μπορούμε να στέλνουμε δικόγραφα ηλεκτρονικά ή με φαξ. Η πρόταση αυτή είναι πολύ καλή και μακάρι να ευοδωθεί. Απ' την άλλη πλευρά, υπάρχει όντως και ο κίνδυνος να προκληθεί αλαλούμ καθώς πολλοί γραμματείς δεν έχουν καμία επαφή με την τεχνολογία. Μακάρι να μπορέσει να λειτουργήσει.

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

Απ' ό,τι θυμάμαι πάντως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την αποϋλοποίηση των ενσήμων που προς το παρόν είμαστε καμιά φορά αναγκασμένοι να γλύφουμε και να επικολλάμε επί των δικογράφων. Είμαι περιέργος να μάθω πώς ακριβώς θα γλιτώσουμε μια και καλή από την άνοστη αυτήν αγγαρεία.
Μάλλον κάθε δικηγόρος θα πληρώνει προκαταβολικά το κόστος των ενσήμων ΤΠΔΑ και Ταμείου Νομικών σε κάποιο λογαριασμό στο internet και θα λαμβάνει απόδειξη για τα καταβλήθέντα ποσά που θα προσκομίζεται met;a στα Ταμεία, ενώ για τα μεγαρόσημα θα υπάρχει κάποιο λογαριασμός στην Εφορία που θα χρεώνεται credits.

almos
Εικόνα: almos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/10/2006

[quote1191877077=Άρτεμις]
Απ' την άλλη πλευρά, υπάρχει όντως και ο κίνδυνος να προκληθεί αλαλούμ καθώς πολλοί γραμματείς δεν έχουν καμία επαφή με την τεχνολογία. Μακάρι να μπορέσει να λειτουργήσει.
[/quote1191877077]
Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας του [b]Συμβουλίου της Επικρατείας[/b] ( http://www.ste.gr/ ) παρέχεται δυνατότητα αναζήτησης του εκθέματος της προηγούμενης και της επόμενης δικασίμου για κάθε δικαστικό σχηματισμό του Δικαστηρίου. Στο έκθεμα αναγράφεται μάλιστα και το αποτέλεσμα της δικασίμου για κάθε υπόθεση (π.χ. συζήτηση, αναβολή, παραίτηση, κ.λπ.). Παρέχεται επίσης δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης από τους διαδίκους ή τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους της πορείας της υπόθεσής τους (π.χ. προσδιορισμός δικασίμου και εισηγητή, κατάθεση διαδικαστικών εγγράφων, συζήτηση και δημοσίευση της απόφασης, κ.λπ.) καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παραλαβής των διαφόρων πιστοποιητικών. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί γραμματείς στο συγκεκριμένο Δικαστήριο δεν είχαν την καλύτερη δυνατή επαφή με την τεχνολογία. Παρ' όλα αυτά, και παρά τις αρχικές δυσκολίες, το σύστημα μπόρεσε τελικά να λειτουργήσει και σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, πιστεύω ότι λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί το ίδιο και με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και όλων των διαδικαστικών εγγράφων εν γένει, όταν και όπως η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

To taxis ειναι ένα προγραμμα το οποίο θα μπορούσαν να μιμηθούν το υπουργείο δικαιοσύνης και τα δικαστήρια.

Αφου στο ΥΠΕΘΟ έχουν καταφέρει να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά η φορολογική δήλωση, τι πρόβλημα υπάρχει να διεκπερεώνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση μιας αγωγής ή μήνυσης;

Θα μπορούσαμε μάλιστα να μιμηθούμε τον θεσμό του "πιστοποιημένου χρήστη" (certified user) που χρησιμοποιει το σύστημα taxis ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση του συστήματος ή η δημιουργία προβλημάτων.
Αυτο σημαίνει ότι για λόγους ασφαλείας, θα μπορεί ο κάθε δικηγόρος να διεκπεραιώνει ελεκτρονικά τις καταθέσεις δικογράφων μόνο με προσωπικό κωδικό .

Γενικά, η σωστή κατεύθυνση βρίσκεται στην αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας και όχι στο να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Μου κάνει εντύπωση το πως δεν έχει συνδεθεί το προβλημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων με την εμπειρία που αποκτήθηκε στα πλαίσια του taxis.

Οι υπεύθυνοι στο ΔΣΑ ή στην ΕΑΝΔΑ θα μπορούσαν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την σημερινή κατάσταση αυτής της πρότασης.