Προυπολογίσμός: Ο μεγάλος άγνωστος που καθορίζει την ζωή μας. Ποσο μας ενημερώνει το κράτος;

2 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

Πριν απο δυο χρονια περιπου, είχα προτείνει σε ένα παράγοντα του συνδικαλιστικού χώρου των δικηγόρων ότι θα έπρεπε ο ΔΣΑ να έχει ένα είδος "παρατηρητήριου" για να παρακολουθεί τους τόσο πολύπλοκους αλλά τόσο σημαντικούς νόμους που αναφέρονται στα οικονομικά νομοσχεδια και αφορουν κυριως την φορολογία κα την δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μπορεί να ασκεί ο σύλλογος κριτική για τους οικονομικους αυτούς νόμους, οπως κανει και με άλλους νόμους. (φυσικά εισέπραξα ειρωνία ...)

Βλέπω όμως ότι αυτή την σκέψη δεν την είχα μονο εγώ στον κόσμο.

Οι προυπολογισμοί (οι οποίοι θυμίζω ότι είναι νόμοι και όχι οικονομικές εκθέσεις) 59 χωρών (μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βουλγαρία) κρίνονται απο ειδικους επιστήμονες (νομικους) και αξιολογουνται ως προς την δυνατότητα ενημερωσης που παρέχουν στους πολιτες τους. Η οργανωση της ερευνας γίνεται από Ερευνητικό Ινστιτούτο στην Ουάσινγκτων (center of budget and policy Priorities http://www.cbpp.org/ )

παραθέτω τους συνδέσμους της σχετικής ερευνητικής πρωτοβουλίας.

http://www.openbudgetindex.org/

http://www.internationalbudget.org/themes/LEG/index.htm

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στόχος είναι η καταπολέμιση της διαφθορας που αναπτύσεται όταν υπάρχει αδιαφάνεια και αποκρυψη στοιχείων για την είσπραξη αλλά και χρήση του δημόσιου χρήματος.

Ανεξάρτητα του αν θα έπρεπε η όχι να γίνει απο τον ΔΣΑ ή απο άλλο εκπρόσωπο του νομικού κόσμου, [i]δεν θα έπρεπε και στην Ελλάδα να μπορούμε να μάθουμε, κατόπιν ερμηνείας και σχολιασμου των σχετικών νόμων, ποιοι είναι οι όροι είσπραξης και ποια είναι η χρήση του δημόσιου χρήματος ;[/i]

Πιστεύω ότι αυτά τα αντικείμενα πρέπει να τα διεκδικήσει η νομική επιστήμη και να μην τα αφήσει στα χέρια των οικονομικών επιστημόνων μονο και μόνο για έναν και μόνο λόγο. [b]Η αρχή της δημοκρατικότητας δεν ισχύει στην οικονομική επιστήμη[/b]. Αν εγκαταλείψουμε τους οικονομικούς νόμους στα χέρια των εξειδικευμένων επιστημόνων, η δυνατότητα δημοκρατικου ελέγχου εξασθενίζει. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογουμαστε χωρίς να μπορουμε να κρίνουμε την χρήση των χρηματων που δινουμε στο κράτος, οπότε η όποια αποφαση θα πέρνουμε ενόψει εκλογών (και γιατι όχι δημοψηφισμάτων) , θα έιναι ατεκμηρίωτη και ευάλωτη στο πολιτικό μάρκετιγκ.

Με άλλα λόγια, η αρνηση της αρχης της δημοκρατιας ([b]νομική [/b]και όχι πολιτική ή οικονομική αρχή) στα δημοσια οικονομικα νομιμοποιει την διαφθορα.

Χρήστος Κλειώσης
Εικόνα: Χρήστος Κλειώσης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 20/11/2006

Πάντως για όποιον θέλει να έχει μια γενική εικονα υπάρχει η παρακάτω σελίδα η οποία ομως αναφέρει τα ποσά ανα κατηγορία και όχι ανά περίπτωση.

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2006/books/cd/proyp06/index.html

http://www.mof-glk.gr/proypologismos.htm

Η ανεπάρκεια της πληροφόρησης συνίσταται στο ότι δεν μπορεί ο πολίτης να δει και να κρίνει ανά σύμβαση ή ανά μισθό, τι πραγματικά συμβαίνει στο δημόσιο. Η αναφορά σε γενικές κατηγορίες δεν παρέχει ενημέρωση και μόνο για τις στατιστικές μελέτες μπορει να χρησιμοποιηθει.

tdf
Εικόνα: tdf
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/12/2006

Δεν χρειάζεται να διαβάσω αυτά που λες για να ξέρω πόσο μας ενημερώνει το κράτος. Έχω ακούσει μυριάδες συζητήσεις προϋπολογισμού και πέρση και πρόπερσι και για το μόνο θέμα που δεν συζητήσαν εκεί μέσα είταν ο προϋπολογισμός.