Σοφοκλή Ηλέκτρα (Εθνικό Θέατρο)

Χωρίς απαντήσεις
Άρτεμις
Εικόνα: Άρτεμις
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/09/2007

Η Ηλέκτρα εμφανίζεται στην σκηνή όχι από την πύλη του παλατιού αλλά από ένα μικρό πορτάκι, σαν αυτά που μπαινοβγαίνουν τα σκυλιά. Από την αρχή ως το τέλος, επί δύο ώρες, σκουπίζει το άχυρο. Ο Αποστόλης Τότσικας, στο ρόλο του Ορέστη, εμφανίζεται με φόρμα και ζώνη στη μέση, σαν να βγήκε μόλις απ' το γυμναστήριο. Η Κλυταιμνήστρα (Καρυοφιλιά Καραμπέτη), στριφνή και κακιασμένη, ήταν μια ελληνική εκδοχή της Κρουέλα ντε Βιλ. Ο Αίγισθος επιστρέφει από τους αγρούς με κουστούμι.

Οι ήρωες, με εξαίρεση τη Χρυσόθεμη (αδελφή της Ηλέκτρας), δεν μιλούσαν αλλά φώναζαν. Σαν κάτι θεατρικά που κάναμε στο σχολείο. Ο χορός δεν ήταν χορός αλλά χορωδία και είχε μια υπερκινητικότητα που προκαλούσε νευρικό γέλιο. Έλεγαν, η Κλυταιμνήστρα είναι μες στο παλάτι και όλος ο χορός τέντωνε τα χέρια του κι έδειχνε το παλάτι. Έλεγαν για τα πουλιά στον ουρανό και όλος ο χορός τέντωνε τα χέρια του κι έδειχνε τον ουρανό.

Την ώρα που ο Ορέστης σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα τα πετάει όλα και βουτάει ολόγυμνη σε μια γούρνα. Το κοινό ενθουσιάζεται, λες και είδε κάτι για πρώτη φορά.

Στο τέλος, όταν σκοτώνουν και τον Αίγισθο, ο χορός αρχίζει να φωνάζει "Ελευθερία!" "Ελευθερία!", η μουσική αλλάζει κι αρχίζουν όλοι να χορεύουν σαν να παίζουν σε μιούζικαλ.

Η χειρότερη παραγωγή που έχει ανεβάσει το Εθνικό Θέατρο απ' όσο μπορώ να θυμηθώ.