SOS - έκτακτη χρησικτησία
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Καλημέρα,
Αντιμετωπίζω την εξής περίπτωση επί της οποίας οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν παραπάνω από χρήσιμη:
Ο πελάτης μου έχει τη νομή και κατοχή εξ αδιαιρέτου μαζί με 4 ακόμη άτομα ακινήτου (οικοπέδου με μισογκρεμισμένο κτίσμα) ευρισκόμενου σε πολύ κεντρικό σημείο επαρχιακής πόλης. Κανείς εκ των ανωτέρω δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας, όλοι κατέχουν και νέμονται δια λόγου, όπως επίσης και οι προκάτοχοί τους (από το 1950). Ο πελάτης μου επιθυμεί να πουλήσει το μερίδιό του και έχει βρεθεί αγοραστής, ο οποίος για να το αγοράσει θέλει να του προσκομιστεί τίτλος ιδιοκτησίας. Ψάχνοντας βρήκα ότι μπορεί ο πελάτης μου να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του δηλώνοντας ότι το κατέχει από 20ετίας με έκτακτη χρησικτησία και εν συνεχεία η κόρη του να το πουλήσει στον τρίτο.
Στην εν λόγω περιοχή λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, στο οποίο το ακίνητο εμφαίνεται ως "αγνώστου". Το ερώτημα είναι πρέπει πρώτα να γίνει η διαδικασία της εκουσίας για την εγγραφή στο κτηματολόγιο και εν συνεχεία η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία; Εκτός αυτού, έχει κανένας σας υπόψιν πόσος είναι ο φόρος χρησικτησίας που θα πρέπει να καταβληθεί;
Υπάρχει και μία άλλη οδός που δεν ξέρω κατά πόσον ευσταθεί: δεδομένου ότι το ακίνητο αποτελεί στην ουσία κληρονομιά που κατέλειπε στον πελάτη μου η μητέρα του, η οποία απέθανε το 1972, μπορούμε κάνοντας αποδοχή κληρονομιάς τώρα να το δηλώσουμε στο υποθηκοφυλακείο και εν συνεχεία στο κτηματολόγιο; Στην περίπτωση αυτή, πόσος είναι ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε συμβουλή επί των ανωτέρω!!
Σε αντίστοιχη περίπτωση, ακολουθήθηκε η πρώτη οδός. Αλλά και η δεύτερη που αναφέρεις στο τέλος, είναι καλός τρόπος. Ωστόσο, δεν μας διευκρινίζεις αν ο πελάτης θα πωλήσει το μερίδιό του ή το τμήμα του οικοπέδου που αντιστοιχεί στο μερίδιό του. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσατε, αν φυσικά συμφωνούν και οι συγκύριοι και συντρέχουν και οι νόμιμες προϋποθέσεις, να κάνεις συμβόλαιο διανομής. Σε κάθε περίπτωση:
α) για το κτηματολόγιο: Αν στην περιοχή λειτουργεί κτηματολόγιο, τότε δεν μπορεί να γίνει συμβόλαιο χωρίς κτηματογραφικό απόσπασμα. Ρώτησε συμβολαιογράφο αν επιτρέπεται να καταρτισθεί συμβόλαιο στο οποίο το ακίνητο φαίνεται αγνώστου. Αν είναι νόμιμο, εκτιμώ ότι είναι προτιμότερο να φτιάξεις έναν τίτλο και μετά να πας στην εκουσία για τη διόρθωση του αγνώστου. Θεωρώ ότι ο δικαστής θα διευκολυνθεί σημαντικά με έναν τίτλο μπροστά του! Αν όχι, τότε, αναγκαστικά πρέπει να πάτε στην εκουσία.
β) ΠΡΟΣΟΧΗ! Βγάλε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών της μητέρας του πελάτη σου ή του όποιου δικαιοπαρόχου του και να παραστούν στο συμβόλαιο (ότι συμβόλαιο και να κάνεις, είτε γονική παροχή είτε αποδοχή κληρονομίας) ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ και να δηλώσουν ότι αποδέχονται τα πάντα: ότι είναι κληρονόμος, στο συγκεκριμένο ακίνητο, ότι το νεμόταν με διάνοια κυρίου κλπ Αν δεν έχουν καλές σχέσεις οι συγκύριοι, μη διστάσετε να το κάνετε, πρέπει να το προσπαθήσετε να τους μαζέψετε, διαφορετικά οι αγοραστές θα αποθαρρύνονται.
Δυστυχώς για τους φόρους δεν ξέρω λεπτομέρειες. Το ασφαλέστερο είναι να απευθυνθείς στην αρμόδια ΔΟΥ.
Ως προς τα φορολογικα, ο φορος χρησικτησιας υπολογίζεται όπως ο φόρος μεταβίβασης, δηλ. 9-11 %.
Αν κάνετε αποδοχη για την κληρονομιά της μητέρας, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλωσης φόρου κληρονομιάς, γιατί ο θάνατος είναι πριν το 1989.
Φοβάμαι ότι αν το δηλώσετε ολόκληρο, τότε θα πάψουν να είναι αδιάφοροι! Μια λύση για να ενδιαφερθούν είναι να "φάνε" μια αγωγή διανομής. Ειδικά αν το ακίνητο δεν μπορεί να διαιρεθεί αυτούσιο και απειλείται πληστειριασμός, τότε μπορεί να κινητοποιηθούν. Αυτά βέβαια αν έχετε την πολυτέλεια να περιμένετε.