Σπαζοκεφαλιά κληρονομικού ΒΟΗΘΕΙΑ

2 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
zaf1984
Εικόνα: zaf1984
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2013

 Πεθαίνει η κληρονομούμενη χωρίς να έχει παιδιά, γονείς και αδέλφια. Συνεπώς οι 2 πρώτες τάξεις αποκλείονται. Στην τρίτη τάξη καλούνται οι παππούδες και οι γιαγιάδες, τα τέκνα τους κι οι εγγονοί τους. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κληρονομούν κατ΄ισομοιρία, το ίδιο και τα τέκνα τους, ενώ οι εγγονοί τους κατά ρίζες. Εν προκειμένω, το ένα ζευγάρι παππούδων είχαν 3 τέκνα , το ένα ήταν η μητέρα της θανούσης και άλλα δύο τα οποία δεν ζουν αλλά έχουν αφήσει κατιόντες. Οι κατιόντες αυτοί κληρονομούν κατά ριζες, ωραία ως εδώ. Ο παππούς όμως από το εν λόγω ζευγάρι, όταν πέθανε η γυναίκα του ξαναπαντρεύτηκε κι έκανε άλλο ένα παιδί, το οποίο ναι μεν δεν ζει έχει ωστόσο 2 τέκνα τα οποία ως εγγονοί του παππού κανονικά κληρονομούν κι αυτοί κατά ρίζες το ποσοστό του παππού μόνο μαζί και με τους άλλους εγγονούς του (σωστά???). Αλλά δεν τελειώνει εδώ… Το ένα από αυτά τα τέκνα είναι υιοθετημένο, πράγμα που κανονικά θα σήμαινε ότι δεν κληρονομεί και τους φυσικούς του γονείς (βάσει αρ. 1561 ΑΚ). Όμως βρήκα νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία αν η υιοθεσία έχει γίνει πριν το 1996 (όταν και άλλαξε ο νόμος περί υιοθεσίας) το θετό τέκνο κληρονομεί και τους φυσικούς του γονείς!!! Άρα στην περίπτωσή μου κληρονομεί και αυτό???? Παρόλο που η ουσιαστική σχέση του με την αρχική αποβιώσασα κληρονομούμενη είναι σχεδόν ανύπαρκτη??? Πρέπει να βγάλω κληρονομητήριο και δεν ξέρω αν πρέπει να συμπεριλάβω και αυτά τα τέκνα ως κληρονόμους, έμαθα ότι ο ένας απ’ αυτούς (ο υιοθετημένος) είναι δικομανής κι επειδή εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα δεν θέλω να κάνω καμιά πατάτα και να με κυνηγάνε… Αν μπορείτε έστω και λίγο βοηθείστε, έστω κάντε μια πρόταση για το πώς να το χειριστώ… γιατί σαν να μην έφταναν όλα τα’ άλλα με πιέζουν και οι κληρονόμοι από την άλλη πλέυρά, δηλαδή τα εγγόνια του άλλου ζευγαριού παππούδων και γιαγιάδων να καταθέσω το κληρονομητήριο…  Βοήθεια!!!

sofia_al
Εικόνα: sofia_al
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 25/10/2007

Προφανώς η "ουσιαστική" σχέση ποτέ δεν παίζει ρόλο ως προς το κληρονομικό δικαίωμα. Σύμφωνα με τον ν. 2447/1996, άρθρο 57: "Με εξαίρεση τις ρυθμίσεις που ακολουθούν, υιοθεσίες που έγιναν πριν από την έναρξη της ισχύος αυτού του νόμου διέπονται ως προς το κύρος τους και τα έννομα αποτελέσματα από το έως τώρα δίκαιο".

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Μία παρεμφερής ερώτηση θα ήθελα να κάνω:

Θετό τέκνο που υιοθετήθηκε πριν τον. 2447/1996 και το οποίο δεν έχει ενταχθεί πλήρως στην θετή του οικογένεια, κληρονομεί τον αδερφό της θετής του μητέρας; Επισημαίνω ότι η θετή του μητέρα ζει και έχει ήδη προβεί σε αποποίηση της κληρονομίας του αδερφού της. Τώρα πρέπει με τη σειρά του να κάνει και αυτός αποποίηση; Αναφέρω το προϊσχύσαν άρθρο 1581ΑΚ, που ορίζει ότι μεταξύ του θετού τέκνου και των συγγενών  της θετής μητέρας δεν δημιουργούνται σχέσεις συγγένειας. Από την άλλη το θετό τέκνο δεν πρέπει να αποποιηθεί κατόπιν της αποποιήσεως της θετής του μητέρας;