Σύλληψη αλλοδαπού με πλαστό διαβατήριο - διαδικασία στο αυτόφωρο;;;

3 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
elenip
Εικόνα: elenip
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/04/2009

Συνελήφθη αλλοδαπός με πολιτικό άσυλο καθώς επιχειρούσε να βγει από την χώρα με πλαστό διαβατήριο. Καθώς δεν έχω ασχοληθεί με ποινικά γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνω ως δικηγόρος του;;; Γνωρίζω ότι αύριο παραπέμπεται στο μονομελές αλλά τι πρέπει να κάνω; Να καταθέσω υπόμνημα; Ξέρω ότι η συνήθης ποινή είναι 2-3 μήνες με αναστολή.

Αν γνωρίζιε κάποιος συνάδελφος, θα με εξυπηρετούσε πολύ!!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Πρώτα -πρώτα ,  αποφασίζεις αν αύριο  θα  δικάσεις ή θα πάρεις αναβολή κατ'άρθρο 423 παρ. 1 ΚΠοιν Δικ για να προετοιμάσεις την υπεράσπισή σου. Αν ζητήσεις αναβολή , την οποίαν υποχρεωτικά χορηγεί το δικαστήριο κατά την ανωτέρω διάταξη , θα υποβάλλεις και αίτημα άρση της κράτησης κατά την παρ. 3 του ίδιου άρθρου , που χορηγείται  με επίκληση από τον κατηγορούμενο κυρίως   μόνιμης κατοικίας και δευτερευόντως  σταθερής εργασίας, οικογενειακής κατάστασης , απουσίας στο παρελθόν ποινικής εμπλοκής κτλ., σε συνάρτηση πάντοτε και με την  βαρύτητα του αδικήματος και την εξ αυτής τεκμαιρόμενη επικινδυνότητα . Στην πράξη , πάντως , μεγάλο ρόλο για την υποβολή ή όχι αιτήματος αναβολής (πρέπει να )  παίζει  η έδρα... Εάν , τελοσπάντων, αποφασίσεις να δικάσεις αύριο, παίρνεις από πριν τη δικογραφία για μια σύντομη μελέτη και , από 'κει και πέρα , αποφασίζεις , σε συνάρτηση και με τη δικογραφία , αλλά και με την έδρα(...) ,  τι είδους υπερασπιστική γραμμή κρατάς  : είτε   μόνον κλαίγεσαι ( πολιτικό άσυλο, μη εμπλοκή με ποινική δικαιοσύνη και όλα τα άλλα στοιχεία που  ανέφερα για την άρση κράτησης)  , αποβλέποντας σε λήψη ελαφρυντικού και επίδειξη επιείκιας είτε  κυρίως αμφισβητείς την κατηγορία και δη το υποκειμενικό στοιχείο  ( και έχεις το περιθώριο στο συγκεκριμένο αδίκημα που έχει πέραν του δόλου και  σκοπό παραπλάνησης) και δευτερευόντως (επικουρικά) κλαίγεσαι , όπως παραπάνω. Και να μην ξεχάσω να εξάρω , ποσό μπορεί να μετρήσει στην κρίση του δικαστή,  να εμφανίσεις αύριο στο ακροατήριο κάποιον μάρτυρα υπεράσπισης , που να πει καμιά καλή κουβέντα για τον αλλοδαπό. Τέλος,  η διαδικασία είναι προφορική - δεν κατατίθεται υπόμνημα . Σκόπιμο , όμως , είναι να καταθέσεις έγγραφα, π.χ. σε σχέση με το άσυλο ή γενικά με όλα τα παραπάνω στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελαφρυντικό.

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

μπομπα εξηγηση! απλα μια ερωτηση; δεν τεκμαιρεται ο δραστης σ αυτην την περιπτωση οτι ειχε σκοπο να παραπλανησει ;; θελω να πω απο τη στιγμη που πηγε να εξελθει, δεν ειχε σκοπο να παραπλανησει για το γνησιο του διαβατηριου επομενως ο κατηγορουμενος πως να υπερασπιστει επ αυτου; δεν ξερω γι αυτο ρωταω..

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Π.χ. μπορεί να ισχυριστεί ότι απευθύνθηκε , όπως και άλλοι γνωστοί του αλλοδαποί,  σε κάποιον  μεσάζοντα , ότι του παρέδωσε τα χαρτιά του, ότι τον πλήρωσε , ότι παρέλαβε το διαβατήριό  του  , και κατόπιν αυτού διατελούσε με την πεποίθηση ότι είναι κάτοχος γνήσιου διαβατηρίου  και δεν θα μπορούσε , κατόπιν τούτου , να υποψιαστεί ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης από επιτήδειους. Στην περίπτωση αυτή ,αν γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του,  ούτε σκοπός ούτε καν δόλος υπάρχει. Βέβαια, λίγο -πολύ θεωρητικά μιλάω , ίσως να μην είναι το πιο πετυχημένο παράδειγμα. Πάντως , το μόνο σίγουρο είναι ότι στην ποινική δίκη δεν υφίσταται τεκμήριο συνδρομής της υποκειμενικής υπόστασης ενόψει της τέλεσης της πράξης κατά τα αντικειμενικά της στοιχεία , πάρα μόνον τεκμήριο αθωότητας.