ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ

18 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
sofianaxos
Εικόνα: sofianaxos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/04/2010

καλησπερα σας. εχω στα χερια μου μια συναλλαγματικη η οποια αναφερει πληρωστε σε διαταγη (ονομα) και υπογραφη του οφειλετη στην θεση του αποδεκτη. δεν υπαρχει υπογραφη εκδοτη, υποτιθεται οτι ο οφειλετης επρεπε να υπογραψει σ αυτο το σημειο? επισης δεν εχει συναταχθει διαμαρτυρικο. αυτες οι δυο ελλειψεις καθιστουν ακυρη την συναλλαγματικη? μπορει να μετατραπει σε χρεωστικο ομολογο και ετσι να πετυχουμε την εκδοση διαταγης πληρωμης? ευχαριστω εκ των προτερων οποιον ασχοληθει και απαντησει.

rotomano
Εικόνα: rotomano
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/07/2009

1) Για να εκδόσεις ΔΠ κατά του οφειλέτη ΑΠΟΔΕΚΤΗ ή/και του ΤΡΙΤΕΓΓΥΗΤΗ  δεν χεριάζεσαι διαμαρτυρικό (για τυχόν οπισθογράφους χρειάζεται όμως)

2) Στη θέση του εκδότη υπογράφει ο πελάτης σου και είσαι εντάξει  !

Την συναλλαγματική την εκδίδει ο πελάτης σου "εκδότης¨ και βάζει ως πληρωτέο πρόσωπο τον ίδιο του τον εαυτό στο πεδίο "εις διαταγή". Ο οφειλέτης απλώς υπόσχεται να την πληρώσει, δηλαδή αποδέχεται την πληρωμή του χρέους "αποδέκτης".

Γιάυτό και η αίτηση για την έκδοση συναλλαγματικής (δες σχετικό υπόδειγμα ΕΔΩ ) λέει τα εξής:

     Την 1.2.2000 εξέδωσα στην Αθήνα σε βάρος του καθού μια συναλλαγματική, δραχμών 2.000.000, πληρωτέα σε διαταγή μου και στο ενταύθα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (Κεντρικό) και λήξης την 1.5.2000.
     Την συναλλαγματική αυτή αποδέχθηκε αυθημερόν ο καθού, πλην όμως η άνω συναλλαγματική, μολονότι εμφάνισα αυτή προς πληρωμή νομότυπα και εμπρόθεσμα κατά τη λήξη της, εν τούτοις δεν εξοφλήθηκε.
     Επειδή της παραπάνω συναλλαγματικής είμαι νόμιμος κομιστής, ως λήπτης.
     Επειδή η ευθύνη του καθού προς πληρωμή ως αποδέκτη είναι πρωτογενής και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η σύνταξη διαμαρτυρικού.
     Επειδή έτσι ο καθού μου οφείλει για το ποσό της πιο πάνω συναλλαγματικής δραχμές 2.000.000 και αυτές νομιμότοκα από την επομένη της λήξης της συναλλαγματικής μέχρι εξοφλήσεως
 

sofianaxos
Εικόνα: sofianaxos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/04/2010

ευχαριστω παρα παλυ για τις τοσο κατατοπιστικες πληροφοριες! υπαρχει προθεσμια εντος της οποιας πρεπει να γινει ΔΠ κατα του οφειλετη απο την ληξη της συναλλαγματικης?

CosmicVoyager
Εικόνα: CosmicVoyager
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/11/2008

Η προθεσμία είναι τριετής αν θυμάμαι καλά...

gpot
Εικόνα: gpot
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 03/10/2010

Παραγραφη απαιτησης απο συναλλαγματικη κατα του αποδεκτη ειναι τριετης ,αρθρο 70 ν.5325/1932

aias
Εικόνα: aias
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/07/2010

Καλησπέρα. Γνωρίζετε εάν η συναλλαγματική πρέπει να εμφανιστεί στην που αναγράφεται στο σώμα της; Εάν ναι, έως πότε από τη λήξη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

aias
Εικόνα: aias
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/07/2010

Ορθή επανάληψη:

Καλησπέρα. Γνωρίζετε εάν η συναλλαγματική πρέπει να εμφανιστεί στην τράπεζα που αναγράφεται στο σώμα της; Εάν ναι, έως πότε από τη λήξη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

grammid
Εικόνα: grammid
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/11/2006

Η συναλλαγματική θα πρέπει εντός 2 εργασίμων ημερών από την λήξη της να εμφανίζεται και, επί μη πληρωμής της, να συντάσσεται σχετικό διαμαρτυρικό (δηλ. σχετική συμβολαιογραφική πράξη βεβαιώνουσα την εμπρόθεσμη εμφάνιση και μη πληρωμή). Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα ισχύουν επί επιταγής (η οποία, αν δεν εμφανιστεί εντός 8 ημερών από την σημειούμενη ημερομηνία έκδοσης, δεν μπορεί να θεμελιωθεί ούτε κατά του εκδότη αξίωση εξ αυτής), η συναλλαγματική, κι αν ακόμα δεν εμφανίσθηκε/διαμαρτυρήθηκε εμπρόθεσμα κατά την λήξη της, θεμελιώνει αξίωση σε βάρος του αποδέκτη (καθώς και του τυχόν υπέρ αυτού τριτεγγυηθέντος) για την μη πληρωμή αυτής και η μοναδική συνέπεια για τον κομιστή της συνίσταται στην απώλεια του δικαιώματος αναγωγής σε βάρος των λοιπών υπογραφέων (σημειωτέον ότι, αν έχει τεθεί η ρήτρα "άνευ διαμαρτυρικού" ή ΄άλλη ισοδύναμη, υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση σύνταξης διαμαρτυρικού).

aias
Εικόνα: aias
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/07/2010

Ευχαριστώ

sofianaxos
Εικόνα: sofianaxos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/04/2010

μια τελευταια ερωτηση για την εκδοση διαταγης πληρωμης απο συναλλαγματικη: πρεπει απαραιτητως στο σωμα της συναλλαγματικης να αναφερεται καποια τραπεζα? επισης αν αναφερεται καποια τραπεζα πρεπει κιολας να εχει εμφανισθει στην τραπεζα η συναλλαγματικη ή δεν ειναι αναγκη? και τελος στην αιτηση οταν γραφουμε οτι η ευθυνη του καθου ειναι πρωτογενης και αρα δεν χρειαζεται να συνταχθει διαμαρτυρικο, αυτο πρεπει να το αναφερουμε και στην αποφαση της διαταγης? ευχαριστω και παλι!!

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Καλησπέρα! Σοφία, με μικρή επιφύλαξη, δεν χρειάζεται να αναφέρεται κάποια τράπεζα (σε κάθε περίπτωση, το κενό μπορεί να συμπληρωθεί από τον πελάτη σου χωρίς πρόβλημα) ούτε ειναι απαραίτητη η εμφάνιση της συναλλαγματικής στην τυχόν αναγραφόμενη Τράπεζα.

Μία ερώτηση και από μένα:  Σε συναλλαγματική, δυνάμει της οποίας θέλω να εκδώσω διαταγή πληρωμής, ο αποδέκτης έχει υπογράψει και στη θέση του τριτεγγυητή.. Το γεγονός αυτό μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα (ακυρότητα) ή προχωρώ κανονικά στην έκδοση της διαταγής πληρωμής σε βάρος του αποδέκτη;

grammid
Εικόνα: grammid
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/11/2006

1. Σε μια συναλαγματική σημειώνεται -μεταξύ άλλων- και ο τόπος που αυτή είναι πληρωτέα και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε τόπος. Συνήθως, ως τόπος πληρωμής ορίζεται ο τόπος κατοικίας του αποδέκτη ή -συχνότερα στην πράξη- το κατάστημα Τράπεζας με το οποίο αυτός συνεργάζεται, είναι πελάτης και διαθέτει λογαριασμό (ούτως ώστε να εξοφληθεί η συναλλαγματική στο οικείο κατάστημα).

2. Εάν ο αποδέκτης έχει υπογράψει και ως τριτεγγυητής, αυτό προφανώς έχει γίνει εκ παραδρομής και εκ περισσού και είναι άνευ συνεπειών (είναι σαν να έχεις μια δανειακή σύμβαση, στην οποίαν ο δανειζόμενος υπογράφει και ως εγγυητής), δεδομένου ότι από τον συσχετισμό των δύο ιδιοτήτων, η προέχουσα (κύρια) είναι η του αποδέκτη. Επομένως, απλώς θα πρέπει να αγνοηθεί η ιδιότητα του τριτεγγυητή.

M4RIA
Εικόνα: M4RIA
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2008

Grammid, ευχαριστώ για την απάντηση!

christine_190684
Εικόνα: christine_190684
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/03/2008

 Συνάδελφοι καλησπέρα!

Έχω στα χέρια μου μια συναλλαγματική την οποία έχει εκδόσει ο εκδότης σε διαταγή του ιδίου και την έχουν αποδεχτεί νόμιμα. Ο εις διαταγήν έχει οπισθογραφήσει κανονικά και την έδωσε στον πελάτη μου ο οποίος όμως δεν εχει υπογράψει στο όπισθεν μέρος της. Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση Μπορώ να βγάλω διαταγή πληρωμής κατά ποίων?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

victory
Εικόνα: victory
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/06/2011

Καλημέρα, προσθέτω απορία στις συναλλαγματικές :

Ο πληρωτής έχει υπογράψει εκτός από το πεδίο της αποδοχής και σε εκείνο του εκδότη. Πρόβλημα, λέτε ;

 

----- Συγγνώμη, άκυρο. Ο εκδότης νοείται κ πληρωτής.

Οιωνοσκόπος
Εικόνα: Οιωνοσκόπος
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/10/2011

Επομένως σε συναλλαγματική που υπογράφει ο οφειλέτης Β ως εκδότης και αποδέκτης, σε διαταγή του δανειστή Α, δεν υπάρχει πρόβλημα; Σε ΔΠ πληρωμής του Α, θα αναφέρει ότι είναι νόμιμος κομιστής;

semina
Εικόνα: semina
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/12/2009

 Αν η ημερομηνία έκδοσης της συναλλαγματικής είναι 26-8-2011 και η λήξη 30-1-2011 τότε τι γίνεται?

popeye
Εικόνα: popeye
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/01/2010

Καλησπέρα.

Μήπως έχει κάποιος από εσάς υπόδειγμα αγωγής από πιστωτικούς τίτλους (για συναλλαγματική);

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

AspasiaK.
Εικόνα: AspasiaK.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/02/2018

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Μια ερώτηση. Εξαρτάται ο χρόνος παραγραφής μίας συναλλαγματικής από τον χρόνο παραγραφής της αιτίας για την οποία παραχωρήθηκε αυτή; Ισχύει η ειδική 3της παραγραφή ή μπορεί να έχει εφαρμογή και η 20ετης παραγραφη;