ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΟ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΩΝ

4 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
aron
Εικόνα: aron
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/02/2009

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε περίπτωση απόφασης επί αγωγής αποκτημάτων, η οποία επιδικάζει στη σύζυγο ένα άκίνητο που ανήκε στον σύζυγο και εγγραφής αυτής στο υποθηκοφηλακείο, ο τίτλος αυτός περιορίζεται στο δικαίωμα για εγγραφή υποθήκης (κατά ΑΚ 1262 περ. 4) ή είναι πλέον τίτλος ιδιοκτησίας?

Πρακτικά δηλαδή η σύζυγος μπορεί να πουλήσει αμεσα το ακίνητο ή χρειάζεται κάποια περαιτέρω συμβολαιογραφική πράξη? 

Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη, γιατί, δυστυχώς, με το υποθηκοφυλακείο δεν κατάφερα να βγάλω άκρη!

Ευχαριστώ!

athina8
Εικόνα: athina8
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/04/2010

Συνάδελφε, με κάθε επιφύλαξη, πιστεύω ότι εφόσον η απόφαση εχει καταστεί αμετάκλητη, λογικά αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας πλέον και θα πρέπει να μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο γιατί αφενός δε συντρέχει λόγος για δικαίωμα εγγραφής υποθήκης, δηλαδή αυτό θα συνέτρεχε πριν την έκδοση της απόφασης για εξασφάλιση και σε κάθε περίπτωση το 1262 ΄κάνει λόγο για τ΄τιλο από το νόμο κι όχι από δικαστική α΄πόφαση υπό την έννοια ότι ο νόμος παρέχει σε κάθε σύζυγο  το δικαίωμα εγγραφής υποθήκης σε ακίνητο του άλλου συζύγου για την εξασφάλιση της απαίτησής του από την επαύξηση της περιουσίας του, αφετέρου αφού η απόφαση της επιδικάζει το ακίνητο και την εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο της απόφασης, έχει αυτό το σκοπό, ήτοι να αποκτήσει η σύζυγος την κυριότητα επ'΄αυτού, επειδή το Δικαστήριο έκρινε ότι αντιστοιχεί στο ποσοστό της συμβολής της στην επαύξηση της περιουσίας του συζύγου της.

aron
Εικόνα: aron
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/02/2009

Συνάδελφε σ' ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σου.

Κι εγώ αυτό πιστεύω, αλλά δεν έχω ξανασχοληθεί με παρόμοια υπόθεση.

Στην περίπτωση που η σύζυγος αποκτά την κυριότητα με την δικαστική απόφαση χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες? Η' οφείλει να πληρώσει κάποιο φόρο?

athina8
Εικόνα: athina8
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/04/2010

Χωρίς να το γνωρίζω, φαντάζομαι ότι μία εμπλοκή με την κυρα εφορία θα έχει. Κάτι θα πρέπει να πληρώσει, να δηλώσει ενδεχομένως...αλλά δεν το ξέρω...νομίζω ότι μια απάντηση από κάποιον Συμβολαιογράφο εμπιστοσύνης, ή από την εφορία κάτι κλπ.

aron
Εικόνα: aron
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/02/2009

Ναι κι εγώ δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κάποιος φόρος! Σ' ευχαριστώ πολύ!