Υπερχρεωμένα-Έμπορος

5 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
korina@lawgirl
Εικόνα: korina@lawgirl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/03/2011

Συνάδελφοι καλησπέρα,
πρώην έμπορος ανθοπώλης, μπορεί να υπαχθεί στο ν.3869/2010?
Διατηρούσε για δέκα χρόνια περίπου μικρό ανθοπωλείο στην περιοχή του και δεν
απασχολούσε προσωπικό, εργαζόταν μόνος του. Τον Δεκέμβριο του 2013 έκανε παύση εργασιών. Έχει τη δυνατότητα να μπεί στη ρύθμιση του νόμου?
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

mourmour
Εικόνα: mourmour
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/12/2011

Μπορεί, αρκεί μέχρι την παύση εργασιών να μην είχε πάψει και τις καταβολές στους πιστωτές του. Τουτέστιν να μην είχε ληξιπρόθεσμες καταβολές. Αν σταμάτησε να πληρώνει μετά την παύση της εμπορικής δραστηριότητας, είσαι οκ!

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Ακριβώς όπως το λέει ο/η mourmour. Παρεμβαίνω στο τόπικ για να ρωτήσω εάν ανθοπώλης με τα ίδια χαρακτηριστικά που λέει η Κορίνα (πλην όμως είχε παύσει τις πληρωμές προτού κάνει διακοπή εργασιών) μπορεί να υπαχθεί ως μικρέμπορος ή είναι λίγο τραβηγμένο..

mourmour
Εικόνα: mourmour
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/12/2011

Γενικα μικροεμποροι θεωρουνται, οσοι ως αντιτιμο της προσωπικης εργασίας λαμβάνουν κάποια αμοιβή. πχ. μοδιστρα. Επιπλέον όσοι έχουν μικρό τζίρο. Υπάρχουν αποφάσεις που θεωρούν μικρό τζίρο από 8.000 έως και 35.000. Κριτήριο ωστόσο είναι να μην υπάρχει διαμεσολάβηση στα αγαθά, να υπάρχει ιδιαίτερος εξοπλισμός κτλ.

παίζεται αρκετά θα έλεγα, ανάλογα με το πως το ασκουσε...

 

fler
Εικόνα: fler
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/03/2014

Υπάρχει σχετική νομολογία και για τις δυο απόψεις, π.χ. Ειρ. Παμ 2/2011
Κι ο Βενιέρης αναφέρει σχετικά ότι δε νοείται έμπορος αν δεν υπάρχει στη δραστηριότητά του διαμεσολάβηση, ριψοκίνδυνη ανάληψη οικονομικού κινδύνου από το πρόσωπο και ελπίδα, όχι εξασφάλιση του κέρδους.

Και προφανώς παίζει ρόλο και το αν απασχολεί προσωπικό, ο τόπος που δραστηριοποιείται κανείς κ.λ.π.

Και εγώ τώρα έχω περίπτωση γυναίκας που διατηρεί ένα κυλικείο σε επαρχιακή πόλη που μάλιστα το άνοιξε ύστερα από επιχορήγηση του ΟΑΕΔ λόγω ποσοστού αναπηρίας και σκέφτομαι να προσπαθήσω να την εντάξω κι αυτή στην αίτηση, με τον ισχυρισμό ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα μικρής εμβέλειας με 2-3 τραπεζοκαθίσματα, με χαμηλά κέρδη και δεν απασχολεί προσωπικό. Είναι εγγυήτρια σε δάνειο του πατέρα της. Ελπίζω να έχω κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

fler
Θεωρω ότι δεν θα εχεις κανενα πρόβλημα. Μου φαινεται ότι ο συνεργάτης μου εχει συζυτησει μια ιδια περιπτωση και αναμενει αποφαση...