ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ- ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Συνάδελφοι, καλησπέρα! ΄΄Εχω μία απορία που δεν μπορώ να λύσω ούτε απευθείας από το νόμο, ούτε κάτάφερα να βρω νομολογία σχετική.
Εάν η αιτούσα είναι παντρεμένη και διαμένει στο σπίτι του συζύγου της, όμως διαθέτει και ένα ακίνητο (Νηπιαγωγείο που εκμισθώνει στο Δήμο) , το οποίο της αποδίδει και το μοναδικό της εισόδημα, με την έννοια ότι δεν έχει εργασία και τα μισθώματα που λαμβάνει από αυτό αποτελούν και το μοναδικό έισόδημά της γενικά ( Η δε κατοικία του συζύγου είναι υποθηκευμένη, ο σύζυγος έμπορος που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν μπορεί να λάβει ούτε τη σύνταξη από το ταμείο εμπόρων λόγω των οφειλών του. ), μπορεί το Δικαστήριο να διατάξει την εκποίηση του ακινήτου αυτού?? Δεν μπορεί να το προστατεύσει ως πρώτη κατοικία γιατί διαμένει στην οικία του συζύγου της. Όμως με δεδομένο ότι αποτελεί το μοναδικό εισόδημα, υπάρχει περίπτωση να διατάξει την εκποίησή του? Σημειωτέον ότι το μεγάλο δάνειο που έχει λάβει έχει εξασφαλιστεί με προσημείωση υποθήκης επί του ακινήτου της αυτού και στην ουσία θέλει να το προστατεύσει από την εκποίηση για να μη χάσει το μοναδικό της εισόδημα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? Έχει υπάρξει καθόλου νομολογία?? Ευχαριστώ πολύ όποιον απαντήσει. Ανησυχώ μήπως την "πάρω στο λαιμό μου" εάν προχωρήσω τη διαδικασία...
Διαζυγιο?
Ο νόμος 3869 προστατεύει και την δυνητική κύρια κατοικία. Υπάρχει σχετική νομολογία επί προστασίας του μοναδικού ακινήτου που δύναται να χρησιμεύσει ως κατοικία του οφειλέτη, ακόμη δηλαδή κι αν δεν κατοικεί σε αυτό. Ο Βενιέρης λέει στο βιβλίο του ότι η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας λαμβάνει χώρα μόνο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον δικαστή. Αν αποδείξεις και πείσεις τον δικαστή ότι το ακίνητο αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της πιστεύω μπορείς να το σώσεις,Δες σχετικά την λογική της ΕιρΑθ 115-2011. Είναι και θέμα το πόσο ανοιχτόμυαλος θα φανεί ο ειρηνοδίκης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να ζητήσεις εξαίρεση από τη ρευστοποίηση
Ο Κρητικος ειναι αρνητικος σε παρομοιες περιπτωσεις και προσθετω οτι με αυτο το σκεπτικο τοτε ολοι οι εισοδηματιες θα ζητουσαν την μη εκποιηση των ακινητων τους γιατι απο αυτα προερχεται το μοναδικο τους εισοδημα.
Οταν αναφερομαι σε εισοδηματια δεν συνεπαγεται οτι πρεπει να ειναι ο Βωβος....
Μπορει να ειναι καποιος που να εχει 3 γκαρσοσιερες και να του αποφερουν συνολικα 600 €, αυτος οπως και να χει λεγεται εισοδηματιας και εχει 3 ακινητα στο ονομα του εμπορικης αξιας πχ 60.000 €.
Το να καταθεσεις την αιτηση και να παρεις προσωρινη θα καταφερεις αρκετα τουλαχιστον μεχρι τη συζητηση της....
Αλλά εαν παρουν διαζυγιο το ποσοστο επιτυχιας θα ειναι αρκετα μεγαλυτερο απο αυτο που σκεφτεσαι να κανεις τωρα...(παντα κατα την γνωμη μου)