ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ - ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν.3869/2010

31 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

* Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,

* Οσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),

* Ανεργοι, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ και εφ' όσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1.1.2010 έως σήμερα.

* Το ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τριτέκνους και πολυτέκνους.

Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τα 180.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής είναι:

α) Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 250.000 ευρώ,

β) Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ,

γ) Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Τι κερδίζουν; Αμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού (η δόση θα προσαρμόζεται σε μεταβολή του εισοδήματος) για περίοδο 48 μηνών.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ' ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς άλλη επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

 

Βελτιώσεις στο «νόμο Κατσέλη»

Σε ό,τι αφορά το «νόμο Κατσέλη» (3869/2010), το υπουργείο προχώρησε σε ορισμένες βελτιώσεις:

* Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

* Θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

* Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

* Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

* Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφ' όσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

* Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.

* Κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» θα λαμβάνονται υπ' όψιν οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου, και δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Χρ. Ιωάν.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=358241

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Επειδη τον τελευταιο καιρο υπαρχει μια συγχυση στο θεμα των υπερχρεωμενων, με το παραπανω άρθρο αλλά και απο τις δηλωσεις Χατζηδακη αποσαφηνιζεται καπως το θεμα και αποτι φαινεται οι δανειοληπτες θα μπορουν να επιλεξουν μεταξυ δυο νομων. Ο πρωτος ειναι νεος νομος και ειναι σαν τον 3816/2010 (ρυθμισεις επιχειρηματικων και επαγγελματικων δανειων και ο οποιος απετυχε παταγωδως) και ο δευτερος ειναι ο γνωστος 3869/2010 τροποποιημενος σε ορισμενες διαταξεις.

συνεχιζεται....

Στεργίου Ελευθέριος
Εικόνα: Στεργίου Ελευθέριος
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/09/2012

 ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις στον νόμο κατσέλη;

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Οχι ακομα....αλλά αποτι φαινεται ειναι το τελικο σχεδιο...

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Μενει εκτος η διαμεσολαβηση....αν και ειχα διαβασει προσφατα οτι υπηρχε αντιπαραθεση μεταξυ υπουργου δικαιοσυνης και αναπτυξης σχετικα με την υποχρεωτικη παρασταση των δικηγορων. Ισως να αλλαξει κατι στο αμεσο μελλον με καποιο αλλο νομο. Ωστοσο εδω εχει την αιτιολογικη εκθεση και συγκριτικο....

http://gr.news.yahoo.com/%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B...

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Με τα δάνεια με επιδότηση από ΟΕΚ τι θα γίνει; Θα μπορούν να ρυθμιστούν ;

chris84
Εικόνα: chris84
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 22/12/2011

συγνώμη, όσοι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις και εχουν δικασει τα ασφαλιστικά και αναμένεται η συζήτηση της αιτήσεως, σε ποιό νόμο υπάγονται???

v_katja
Εικόνα: v_katja
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2006

 Γιάννη για αγορά κατοικίας έχεις;

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Ναι Κάτια, έχω ένα ζευγάρι που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο από ΟΕΚ. Ωστόσο, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, είδα ότι όταν υπάρχουν συνοφειλέτες πρέπει να πληρούνται οι (σωρευτικές) προϋποθέσεις και για τους δύο. Ο συνοφειλέτης σύζυγος έχει επιχείρηση (η οποία πάει κατά διαόλου βέβαια..). Αρα, δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση;;; Ήθελα να ξερα πόσους θα "πιάσει" αυτή η ρύθμιση που την προετοίμαζαν κάτι μήνες κατά τα λοιπά..

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Η ρυθμιση για αυτους που εχουν εξυπηρετουμενα τα δανεια αλλά πλεον δεν μπορουν να ανταποκριθουν ...ειναι για γελια. Θυμιζει εναν αλλον νομο για ρυθμιση επιχειρηματικων δανειων ο οποιος πατωσε για τα καλά.

ntakhs_82
Εικόνα: ntakhs_82
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/01/2009

με το νέο αρ 5 παρ 2 ο οφειλέτης υποχρεούται από την κατάθεση της αίτησης να καταβάλει (με ελάχιστο όριο το  10 % της δόσης που καταβάλει για το δάνειο)

 νέο αρ 5 παρ 2: .. ο Πρόεδρος..αποφασίζει..την καταβολή μηνιαίων δόσεων..οι οποίες κατανέμονται συμμέτρως, εφόσον πρόκειται για καταβολές του αρ 8 παρ 2 ή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο αρ 9 παρ 2 εφόσον υφίσταται αίτημα εξαίρεσης εκποίησης.. κ κατοικίας.

Ερώτημα:συνήθως προτείνουμε καταβολές αρ 8 παρ 2 & με περίοδο χάριτος για το διάστημα αυτών των καταβολών (μέχρι σήμερα 4ετία), καταβολές αρ 9 παρ 2 για εξαίρεση κ κατοικίας. Αυτό το διαζευτικό "ή" τι θέλει να πεί?

 πλέον,  οι καταβολές των αρ 8 παρ 2 & αρ 9 παρ 2 θα είναι σωρευτικά χωρίς περίοδο χάριτος (οι μεν πρώτες συμμέτρως οι δε δεύτερες με προτεραιότητα στους εμπραγμάτως εξασφ, πιστωτές)??

To ερώτημα είναι κρίσιμο καθώς σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδ. νόμου θα κληθούν όλοι όσοι κατέθεσαν αιτήσεις του Ν 3869/10 (δηλ αφορά & τις εκκρεμ. αιτήσεις) να καταβάλουν από την έναρξη ισχύος του τροποποιηθ. 3869/10.

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Άρθρο 19
Μεταβατικές διατάξεις
1. Η υποχρέωση καταβολής των μηνιαίων καταβολών
που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του
ν. 3869/2010 εφαρμόζεται και για εκκρεμούσες αιτήσεις
κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Στην περίπτω-
ση αυτή, ο οφειλέτης επιλέγει ελευθέρως το ποσό κατα-
βολής
στο πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 5 παρ. 2 του ν.
3869/2010. Οι πραγματοποιούμενες καταβολές από τη
δημοσίευση του παρόντος νόμου συνυπολογίζονται στις
καταβολές του άρθρου 8 παράγραφος 2 ή αντίστοιχα
του άρθρου 9 παράγραφος 2.

ntakhs_82
Εικόνα: ntakhs_82
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/01/2009

 προτείνω πχ 100 ε συμμέτρως για 4 έτη . Επίσης προς διάσωση κύριας κατοικίας 80 ε που πάνε όλα στην εμπραγμάτως εξασφαλισμένη τράπεζα. Για αυτές τις καταβολές προτείνω περίοδο χάριτος 4 ετών (ώστε να μην πληρώνω ταυτόχρονα 100+80 για τέσσερα έτη). Με το νέο νόμο πως θα γίνουν οι καταβολές?

 

michelle
Εικόνα: michelle
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/06/2011

Συνάδελφοι πότε θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις γνωρίζεται?Έχω πελάτη και τον καθυστερώ για να δω που θα υπαχθεί τελικά και θεωρώ μάταιο να ξεκινήσω εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές.Γνωρίζεται κάτι σχετικό?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Ο νομος ψηφιστηκε την Δευτερα και ειναι στον δρομο για ΠτΔ και στο ΕΤ.

Τελευταιες αλλαγες που εγιναν  ειναι η προαιρετικη διαμεσολαβηση και το 80% της αντικειμενικης αξιας για την προστασια της κατοικιας.

sofia_
Εικόνα: sofia_
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 25/01/2011

 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ???ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ??ΑΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ...ΣΩΣΤΑ??ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΤΠΤ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ??Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ??

ntakhs_82
Εικόνα: ntakhs_82
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/01/2009

 κατέθεσα 13/6 & επέδωσα 14/6. (δημοσίευση νέου νόμου 14/6).  Κάνω προδικασία με τον παλιό. Είμαι οκ?

v_katja
Εικόνα: v_katja
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2006

 Καλημερα παιδιά και βοήθειά μας με τον καινούργιο νόμο.

Για να καταλάβω, αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις.. (αρ. 19) ελεύθερα καθοριζόμενες..με ποιες κυρώσεις για τη μη καταβολή τους ;;;;

Και πώς θα αποδεικνύονται αυτές; Με απόσπασμα καταβολών που θα μου δώσει η Τράπεζα κατά τη δικάσιμο;;

Επίσης, με συγχωρείτε αλλά με την καινούργια διαδικασία, ο Ειρηνοδίκης με τον καθορισμο μηνιαίων καταβολών σου αναστέλει αυτεπαγγέλτως τα καταδιωκτικά μέτρα.

Εαν δεν τα έχω ζητήσει αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα είχα να πληρώσω, τώρα μου λέει να πληρώσω και άν θέλω να κάνω αίτηση ασφαλιστικών για να αναστείλω.

Και τέλος, με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αλλά ΔΕΝ έχουν επιδοθεί, τί γίνεται με την προδικασία;;;;;;;

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Σημασια εχει η ημερομηνια καταθεσης και οχι η ημερομηνια επιδοσης.

Εγω που κατεθεσα στις 14/6 τι κανω? Το μεσημερι της Παρασκευης δεν ειχε ανεβει ακομη το φεκ...

ntakhs_82
Εικόνα: ntakhs_82
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/01/2009

 Γνώμη μου:  από 14/6 δημοσιεύθηκε & ισχύει ο νέος Ν.  Όχι από την επομένη. Συνεπώς: Κατέθεσες & επιδίδεις με το νέο. Αν θέλεις να αλλάξεις κτ στο αιτητικό μπορείς να παραιτηθείς & να καταθέσεις νέα. Αν όχι πρόσεξε την επίδοση (να γίνει εντός 15 ημερών από κατάθεσης & να καλείς τους πιστωτές να απαντήσουν εντός μηνός).

Δεν έχω ιδέα αν ενδιαφέρει η ημ/νία κατάθεσης ή επίδοσης  για να δούμε ποιος νόμος ισχύει.  Από που προκύπτει το ένα ή το άλλο? Αν εχει βάση & είναι ένα σημείο εκκίνησης,  γίνεται διάκριση ανάμεσα στις δικονομικές συνέπειες (εκκρεμοδικία, δικαιοδοσία-αρμοδιότητα κτλ)  οι οποίες επέρχονται από κατάθεσης & τις ουσιαστικές που επέρχονται από επιδόσεως.  Πχ η παραγραφή τρέχει από επιδόσεως. Μήπως είναι σωστό να πούμε ότι ενδιαφέρει ποιός Ν ίσχυε όταν επέδωσα??

v_katja
Εικόνα: v_katja
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2006

 Απόστολε, δεν ρωτάς τον Ειρηνοδίκη;

new_one
Εικόνα: new_one
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 08/06/2012

 Να προσθέσω κι εγώ μια ερώτηση στις πολλές μπας και βγάλουμε άκρη. Το ρήμα δύνανται που επιλέγει ο νομοθέτης, μας δίνει το ελεύθερο να καταθέτουμε κατευθείαν αίτηση στο ειρηνοδικείο; Μου ήρθε μόλις χθες μια τέτοια περίπτωση και δεν ξέρω τι να κάνω. Να γράψω εξωδικαστικό ή να πάω ειρηνοδικείο κατευθείαν;

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

α.5 του ν.3869/2010 αντικαθισταται ως εξης: "1. Ο οφειλετης πρεπει εντος 15 ημερων απο την καταθεση να επιδωσει την αιτηση στους πιστωτες και τους εγγυητες".

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Εδω θα βρειτε τον ν.3869/2010 οπως διαμορφωθηκε μετα την τροποποιηση

http://www.dstripolis.gr/content/n-41612013-%E2%80%93-%CF%80%CF%81%CF%8C...

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

ntakhs_82 εχω μιλησει με δυο ειρηνοδικες διαφορετικων ειρηνοδικειων και μου ειπαν οτι οι αιτησεις που κατατεθεκαν την 14/6 θα ειναι με τον παλιο νομο.

Αν δεν κανω λαθος, με τον νεο νομο, με την καταθεση της αιτησης εκτος του προσδιορισμου δικασιμου για την συζητηση, προσδιοριζεται δικασιμος (μεσα σε 2 μηνες απο την καταθεση της αιτησης) συμφωνα με την παρ.3 του α.5  για την επικυρωση ή οχι του προδικαστικου συμβιβασμου (ειτε μεσω διαμεσολαβησης ειτε του πρωην δικαστικου συμβιβασμου) που υποχρεουται το ειρηνοδικειο να προσδιορίσει. Επομενως, αν ισχυει αυτο που λες τοτε την 14/6 εχουν κανει λαθος ολα τα ειρηνοδικεια της χωρας και ειναι κατι το οποιο θεωρω δεν θεραπευεται.

alexkal
Εικόνα: alexkal
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/11/2011

 Έτσι όπως τα λες. Κι εγώ κατέθεσα 13/6, θεωρώ ότι πηγαίνω και θα εφαρμόσω την παλιά διαδικασία.

Ως προς άλλη που κατέθεσα χθες, παραιτούμαι και την επανακαταθέτω αύριο. Αρκεί που παραιτήθηκα με το δικόγραφο? Δεν πιστεύω να θέλει παραίτηση με χωριστό δικόγρφαο, ε?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Ερμηνεία κατά τροποποιημένη διάταξη (με κάθε επιφύλαξη)

Άρθρο 2 – Διαδικασία Προδικαστικού συμβιβασμού

1. Τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4 παράγραφος 1 του παρόντος να προσφύγουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση του άρθρου 4 του παρόντος ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου με το αναφερόμενο στο άρθρο 4 του παρόντος περιεχόμενο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης. Μετά την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4 ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, ο οφειλέτης υποχρεούται να ακολουθήσει την προβλεπόμενη στο άρθρο 5 διαδικασία. Στο πλαίσιο του προδικαστικού συμβιβασμού, ο οφειλέτης δύναται να ζητά τη συμβουλευτική συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού που προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 2251/1994 (Α΄ 191) της Ένωσης Καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 2251/1994 ή του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρου.

Οι παράγραφοι 2 και 3 καταργούνται.

- Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Αυτό προκύπτει και από την φράση  «Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία». Αυτό που δεν έχει καθοριστεί είναι η αμοιβή των φορέων. Προφανώς είναι ελεύθερη. Θεωρώ όμως ότι κανείς δεν θα προσφύγει στην διαμεσολάβηση από την στιγμή που είναι προαιρετική.

 4. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του οφειλέτη να του παραδώσουν χωρίς επιβάρυνση αναλυτική κατάσταση των προς αυτά οφειλών του κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, καθώς και το επιτόκιο με το οποίο εκτοκίζεται η οφειλή, καθώς και να τον ενημερώσουν εγγράφως για το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

- Από 5 εργάσιμες ημέρες έγιναν 10 εργάσιμες ημέρες δηλαδή σχεδόν 14 ημερολογιακές ημέρες για να παραδώσουν οι τράπεζες την αναλυτική κατάσταση των οφειλών. Αυτό  που προστίθεται στην κατάσταση είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Αυτό λογικά θα ισχύει και για τα ήδη καταγγελμένα δάνεια με αναφερόμενη δόση πριν την καταγγελία. Ωστόσο δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τις πιστωτικές κάρτες και τα «ανοικτά δάνεια» στα οποία αναφέρεται ως δόση η ελάχιστη καταβολή Όπως και με απαιτησεις απο συναλλαγματικες, αγωγες δανειου, αναγνωριση χρεους, αποζημιωσεις, μισθωματα κλπ

5. Αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην Ελληνική Επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην Ελληνική Επικράτεια κατά το άρθρο 142 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να τον γνωστοποιήσει στον οφειλέτη. Μέχρι τη γνωστοποίηση τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία ή έδρα στην Ελληνική Επικράτεια.»

- Σε αυτή την παράγραφο γίνεται λόγος, στην ουσία, για τις εκχωρήσεις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών προς τράπεζες του εξωτερικού. Επιλύεται ένα θέμα λόγο των οικονομικών εξελίξεων, των εξαγορών κλπ.

 
Άρθρο 4 - Κατάθεση αίτησης και εγγράφων

2. Η αίτηση της προηγούμενης παραγράφου, προς διευκόλυνση του προδικαστικού συμβιβασμού και όχι ως στοιχείο παραδεκτού, συνοδεύεται από: α. έγγραφα που έχει στη διάθεσή του σχετικά με την περιουσία του, τα κάθε φύσης εισοδήματά του, τους πιστωτές και τις απαιτήσεις τους και β. υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα και πληρότητα των καταστάσεων που προβλέπονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της προηγούμενης παραγράφου και για τις μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, στις οποίες προέβη την τελευταία τριετία. Η παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 2 του ν. 2479/ 1997 (Α΄ 67) εφαρμόζεται και για την υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου. Τα υπό α΄ και β΄ έγγραφα μπορούν να υποβάλλονται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης.»

- «και όχι ως στοιχείο παραδεκτού» κατά την γνώμη μου σημαίνει ότι η προσκόμιση των εγγράφων είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική ή δεν τίθεται θέμα απαράδεκτης αίτησης. Το θέμα είναι ότι μέσα σε αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση κάτι που αντιτίθεται με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 10. «Τα υπό α΄ και β΄ έγγραφα μπορούν να υποβάλλονται εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης.» δηλαδή; Αυτό δεν το κάνει προαιρετικό, έτσι δεν είναι; Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να μην κατατεθεί καθόλου αφού δεν αναφέρεται προθεσμία κατάθεσής της.

3. Η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται μέσα σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία κατάθεσής της. Με την κατάθεση της αίτησης προσδιορίζεται και η ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε θα επικυρωθεί ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη είτε θα συζητηθεί ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Για την έκδοση προσωρινής διαταγής και τη λήψη προληπτικών μέτρων εφαρμόζεται το άρθρο 781 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η ημέρα επικύρωσης προσδιορίζεται υποχρεωτικώς δύο (2) μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. Μέχρι την ημέρα της επικύρωσης δεν επιτρέπεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, καθώς και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του. Από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να προβαίνει στις μηνιαίες καταβολές που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 εδάφιο γ΄ του παρόντος.»

- Με την κατάθεση της αίτησης θα έχουμε δύο δικασίμους, μία για την ρητή δικάσιμο και μία για την επικύρωση ή όχι του προδικαστικού συμβιβασμού (είτε με την διαδικασία της διαμεσολάβησης είτε με το σχέδιο των οφειλών του αιτούντος της κατατιθέμενης αίτησης). Δεν θα χρειάζεται να ζητούμε προσωρινή διαταγή διότι με την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την δικάσιμο της επικύρωσης ή όχι του προδικαστικού συμβιβασμού δεν επιτρέπεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κλπ. Τέλος, ο οφειλέτης θα υποχρεούται να καταβάλει το 10% των τελευταίων ενήμερων δόσεων ή τουλάχιστον 40 € προς όλους τους πιστωτές. Θεωρώ ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποστηρίξει τις μηδενικές καταβολές εφόσον τα εισοδήματά του είναι μηδενικά. Από την άλλη το εδ.γ παρ.2 α.5 αναφέρει το εξής «…….., ωστόσο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης» κάτι από το οποίο προκύπτει ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή.

 Άρθρο 5 - Προδικασία

1. Ο οφειλέτης πρέπει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεση να επιδώσει την αίτηση στους πιστωτές και τους εγγυητές. Εντός μηνός από την επίδοση οι πιστωτές οφείλουν να καταθέσουν στο φάκελο τις απόψεις τους για το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος. Οι πιστωτές μπορούν να λάβουν γνώση όλων των στοιχείων που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις συναίνεσης σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφοι 2−4 του παρόντος, επέρχεται ο προδικαστικός συμβιβασμός των μερών. Ο συμβιβασμός των μερών επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη στην ταχθείσα ημέρα, κατά τα άρθρα 210 επ. και 293 Κ.Πολ.Δ., και επιφέρει την ανάκληση της αίτησης.

- Εδώ έχουμε κάτι καινούργιο. Ο οφειλέτης /αιτών πρέπει να επιδώσει και σους εγγυητές. Δεν διευκρινίζεται εάν πρέπει να επιδώσει την αίτηση και στους τυχόν συνοφειλέτες. Επίσης εάν ο εγγυητής/αιτών πρέπει να επιδώσει στους οφειλέτες και τυχόν συνοφειλέτες. Τα υπόλοιπα περί συναίνεσης είναι γνωστά από τον δικαστικό συμβιβασμό.

2. Αν δεν επέλθει συμβιβασμός και επικύρωση, ο Ειρηνοδίκης  αποφασίζει  κατά  την  ημέρα  επικύρωσης κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη ή πιστωτή ή και αυτεπαγγέλτως την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, καθώς και την καταβολή μηνιαίων δόσεων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης, οι οποίες κατανέμονται συμμέτρως, εφόσον πρόκειται για καταβολές του άρθρου 8 παράγραφος 2, ή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 παράγραφος 2, εφόσον υφίσταται αίτημα εξαίρεσης εκποίησης των δικαιωμάτων στην κύρια κατοικία. Οι μηνιαίες καταβολές από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, συνυπολογίζονται στο χρονικό διάστημα καταβολών του άρθρου 8 παράγραφος 2 ή αντίστοιχα του άρθρου 9 παράγραφος 2. Το ποσό των τελευταίων ενήμερων μηνιαίων καταβολών θα πρέπει να είναι εύλογο με βάση την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, ωστόσο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το δε ελάχιστο ποσό καταβολής συνολικά στους δανειστές ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Εξαίρεση στο παραπάνω όριο υφίσταται, αν ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 παράγραφος 5 του παρόντος, περίπτωση κατά την οποία ορίζεται από τον Ειρηνοδίκη χαμηλότερη ή μηδενική δόση. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί υπαιτίως την καταβολή των δόσεων που ορίζονται από τον Ειρηνοδίκη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 11 παρ.2 του ν.3869/2010. Η επικύρωση ή η όποια απόφαση ανακαλούνται ή μεταρρυθμίζονται κατά το άρθρο 758 με δυνατότητα προσωρινής ρύθμισης κατά το άρθρο 781 παρ. 2 του Κ.Πολ.Δ.

- Κατά τη δικάσιμο της επικύρωσης ή της μη επικύρωσης του προδικαστικού συμβιβασμού εάν δεν επέλθει ο συμβιβασμός τα μέρη μπορούν να ζητήσουν προσωρινή διαταγή ή ακόμη και αυτεπαγγέλτως ο ειρηνοδίκης,.  την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του. Επίσης θα ορισθούν μηνιαίες καταβολές (10% των δόσεων, ελάχιστο 40 € κλπ) ωστόσο ο ειρηνοδίκης μπορεί να ορίσει χαμηλότερη δόση ή και μηδενικές καταβολές εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εισοδήματα, έχει προβλήματα υγείας κλπ.

 

Άρθρο 6 – Αναστολή καταδιωκτικών μέτρων

1. Μετά τη συζήτηση ενώπιον του Ειρηνοδίκη κατά την ημέρα επικύρωσης ο οφειλέτης ή κάθε άλλος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο που δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας κατά του οφειλέτη.

- Θεωρώ ότι είναι ένα πρόσθετο μέτρο.

5. Αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να ζητηθεί και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση από τον οφειλέτη. Η αναστολή χορηγείται εάν πιθανολογείται ότι από την εκτέλεση θα προκληθεί ουσιώδης βλάβη στα συμφέροντα του αιτούντος και ότι θα ευδοκιμήσει η αίτηση. Η χορήγηση της αναστολής επάγεται αυτοδικαίως την απαγόρευση διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

- Επίσης ένα πρόσθετο μέτρο υπέρ του οφειλέτη

 Άρθρο 7 – Δυνατότητα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς

1. Οι οφειλέτες και οι πιστωτές δύνανται να συμβιβάζονται και μετά την ημέρα επικύρωσης έως την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, οπότε εμφανίζονται ενώπιον του Ειρηνοδίκη, υποβάλλουν το σχέδιο και ζητούν την επικύρωσή του. Το σχέδιο επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη και αποκτά πλέον ισχύ δικαστικού συμβιβασμού. Η αίτηση για ρύθμιση και απαλλαγή από τις οφειλές ανακαλείται αυτοδικαίως.

 2. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση το σύνολο των πιστωτών με εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις και πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των τυχόν εργατικών απαιτήσεων, ο Ειρηνοδίκης υποκαθιστά σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας την έλλειψη συγκατάθεσης των πιστωτών που αντιτίθενται καταχρηστικά στο συμβιβασμό. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη ανακαλείται αυτοδικαίως. Ο οφειλέτης υποχρεούται να επιδώσει στους πιστωτές, οι οποίοι δεν συγκατατίθενται αντίγραφο, του επικυρωμένου σχεδίου.

 3. Δεν επιτρέπεται υποκατάσταση της συγκατάθεσης πιστωτή όταν: α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται σε ανάλογο, σε σχέση με τους άλλους πιστωτές, βαθμό ή β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται αποδεικνύει ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτήν στην οποία θα περιερχόταν, αν συνεχιζόταν η διαδικασία απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές, ή γ) αμφισβητείται απαίτηση από οφειλέτη ή οποιονδήποτε πιστωτή.

 4. Οι πιστωτές δεν αποκτούν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και τις δαπάνες που δημιουργούνται από τη διαδικασία και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

 Οι παράγραφοι 5 και 6 καταργούνται

- Βασικά όλο το άρθρο είναι το αντίστοιχο του Δικαστικού Συμβιβασμού. Απλά στο νέο άρθρο καλύπτεται ένα κενό δηλαδή του συμβιβασμού σε οποιαδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας.

 Άρθρο 8 – Δικαστική ρύθμιση χρεών

1. ……………..Σε περίπτωση που πιστωτής δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο διευθέτησης του οφειλέτη και δεν έχει ασκηθεί από αυτόν κύρια παρέμβαση, το δικαστήριο ρυθμίζει και τις απαιτήσεις αυτού κατά το άρθρο 744 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή διατάζει την κλήτευσή του κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 748 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζοντας νέα δικάσιμο.

- Κάτι νέο που στην ουσία γίνεται στην Πτώχευση. Επίσης με αυτή τη διάταξη έχουμε την συλλογικότητα των πιστωτών και των οφειλών. Δεν αφήνουμε κάτι έξω γιατί έτσι μας αρέσει…. Άλλωστε προβλέπεται εν μέρει και στο άρθρο 10.

 2.Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα πάσης φύσεως εισοδήματά του, ιδίως εκείνα από την προσωπική του εργασία, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλει μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών κατά την κρίση του, ορισμένο ποσό για ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του, συμμέτρως διανεμόμενο.

- Εδώ πλέον δεν έχουμε τετραετή ρύθμιση αλλά ρύθμιση από 3 έως 5 έτη. Θεωρώ ότι σχεδόν όλοι θα προτείνουμε 3ετη ρύθμιση με ελάχιστες εξαιρέσεις (πχ όταν ο αιτών έχει επαρκή εισοδήματα)

Άρθρο 9 – Διαδικασία ρευστοποίησης περιουσίας Προστασία κύριας κατοικίας

 2. ……… Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών σε συνολικό ποσό που μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στο ογδόντα τοις εκατό (80%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας. ……………………….

- Υπέρ και κατά των οφειλετών ότι δηλαδή πλέον η ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας είναι στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Θετικό για όσους αγόρασαν κατοικία όχι με την αντικειμενική αξία άλλα με μεγαλύτερη αξία της αντικειμενικής για να πάρουν μεγαλύτερο στεγαστικό και να καλύψουν συν διάφορα άλλα έξοδα. Αρνητικό για όσους αγόρασαν με την αντικειμενική αξία και πλέον η αγοραία αξία τους είναι πολύ κάτω της αντικειμενικής.

Η περίοδος πάντως αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη, εκτός αν η διάρκεια των συμβάσεων δυνάμει των οποίων χορηγήθηκαν πιστώσεις στον οφειλέτη ήταν μεγαλύτερη των είκοσι ετών, οπότε ο Ειρηνοδίκης δύναται να προσδιορίσει μεγαλύτερη διάρκεια, η οποία πάντως δεν υπερβαίνει τα τριάντα πέντε έτη.

- Εφόσον η αποπληρωμή του δανείου είναι άνω των 20 ετών δύναται στον ειρηνοδίκη να λάβει υπόψη την διάρκεια του δανείου. Κατά κύριο λόγο είναι θετικό για τον οφειλέτη, να μην υποχρεούται για την ρύθμιση της προστασίας της κατοικίας του να καταβάλλει υπέρογκες δόσεις.

4. Σε περίπτωση που οι, κατά την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3869/2010, πραγματοποιηθείσες καταβολές στους πιστωτές υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου κατά τα άρθρα 8 παράγραφος 2 ή 9 παράγραφος 2, ο οφειλέτης υποχρεούται να εξοφλήσει το ποσό της διαφοράς που υπολείπεται.

Το ποσό που προκύπτει αποπληρώνεται εντόκως μέσα σε ένα έτος από τη λήξη των καταβολών του άρθρου 8 παράγραφος 2 και του άρθρου 9 παράγραφος 2 με επιτόκιο αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες.

- Θεωρώ ότι οι δόσεις που θα αποφασίσει το δικαστήριο δεν θα διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που θα έχει ορίσει ο Πρόεδρος υπηρεσίας και δεν θα πρέπει να μας «φοβίζει» ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει την διαφορά πλέον έντοκα και όχι άτοκα σε διάστημα ενός έτους.

 Άρθρο 10 – Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης

1. Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του, τόσο κατά τη διαδικασία που αρχίζει με την υποβολή της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4 όσο και κατά την περίοδο ρύθμισης των οφειλών. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής από δόλο ή βαριά αμέλεια, την οποία μπορεί να επικαλεσθεί με αίτησή του οποιοσδήποτε πιστωτής, εφόσον δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τότε που την πληροφορήθηκε, συνεπάγεται, με την επιφύλαξη τυχόν ποινικής ευθύνης, την απόρριψη του αιτήματος για ρύθμιση οφειλών με απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 8 ή την έκπτωση από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Το ίδιο αποτέλεσμα και με τους ίδιους όρους επέρχεται και στην περίπτωση που ο οφειλέτης παραλείψει δολίως ή με βαριά αμέλεια να συμπεριλάβει πιστωτές στην κατάσταση της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και δύο έτη μετά την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από οφειλές του. Πριν από την πάροδο δύο ετών από την απόρριψη, για την αιτία αυτή, αίτησης του οφειλέτη ή την έκπτωσή του είναι απαράδεκτη η υποβολή νέας αίτησης.

- Εδώ (όπως και στον προηγούμενο νόμο) την υποχρέωση του οφειλέτη να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση. Η διάταξη αυτή είναι σε αντίθεση με την παρ.2 του άρθρου 4 από την οποία φαίνεται ότι η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι προαιρετική.

Στην πράξη όμως, θεωρώ ότι όλοι θα προτρέπουμε τους οφειλέτες να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μιας και είναι κάτι που κάναμε ως σήμερα.

 Άρθρο 13 – Τήρηση Αρχείου Αιτήσεων

1. …………..Από το αρχείο διαγράφονται ένα έτος μετά την υποβολή των αιτήσεων όλα τα στοιχεία που τηρούνται για αυτές, εφόσον οι αιτήσεις απορριφθούν αμετάκλητα, ανακληθούν ή καταλήξουν σε συμβιβασμό σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 7 του παρόντος.

- Εδώ απλά έχουμε εναρμόνιση των νέων διατάξεων στο συγκεκριμένο εδάφιο.

 

Άρθρο 19 (του Ν. 4161/2013) – Μεταβατικές διατάξεις

1. Η υποχρέωση καταβολής των μηνιαίων καταβολών που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3869/ 2010 εφαρμόζεται και για εκκρεμούσες αιτήσεις κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης επιλέγει ελευθέρως το ποσό καταβολής στο πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 3869/ 2010. Οι πραγματοποιούμενες καταβολές από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου συνυπολογίζονται στις καταβολές του άρθρου 8 παράγραφος 2 ή αντίστοιχα του άρθρου 9 παράγραφος 2.

 

2. Η υποχρέωση ορισμού αντικλήτου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του ν. 3869/2010 καταλαμβάνει και τις εκχωρήσεις απαιτήσεων πιστωτών που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

3. Για τις εκκρεμούσες αιτήσεις εφαρμόζεται η προδικασία που ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του παρόντος.

 

michelle
Εικόνα: michelle
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/06/2011

Συνάδελφοι καλημέρα, σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις:

1) Έχω καταθέσει ξεχωριστές αιτήσεις ζευγαριού, ο άντρας άνεργος και η σύζυγος με 500 ευρώ μισθό και πενταμελή οικογένεια και για τους δύο πρότεινα μηδενικές καταβολές και μετα το πέρας τετραετίας να δώσουν την δόση για να σωθεί η κύρια κατοικία τους, την οποία αιτούνταν..Τι να τους πω να δώσουν, εφ' όσον δεν έχουν στο πλαίσιο των μηνιαίων καταβολών??Να το πάρω πάνω μου και να πω ότι υπάγονται στο άρθρο8 παρ. 5?Είναι και συνοφειλέτες σε όλα τα δάνεια εντομεταξύ! ή να πω στην σύζυγο να βάλει το ελάχιστο των 40 ευρώ?

2)ο αιτών έχει μισθό, σε αυτήν την περίπτωση ζηταμε τις νεες βεβαιώσεις άμεσα και ξεκινάνε να καταβάλει το 10% σύμφωνα με αυτές?

Οι καταβολές αρχίζουν από τον Ιούλιο?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Κατι το σημαντικο στις εκκρεμεις αιτησεις ειναι οτι εφαρμοζεται ΜΟΝΟ η προδικασια που ισχυε (α.19 παρ.3 ν.4161/2013) ενω στα υπολοιπα εφαρμοζεται ο τροποποοιημενος νομος. Αυτο σημαινει οτι πλειν κατα συζητηση της αιτησης και στην δικαστικη ρυθμιση δεν αναφερομαστε σε 4ετια αλλά σε 3ετια εως 5ετια και για την ρυθμιση για την προστασια της κατοικιας  "μεχρι 35ετια" και το 80% της αντικειμενικης αξιας.

Επισης εφαρμοζεται και το α.9 παρ.4. Αυτο τι σημαινει...

πχ Ας θεωρησουμε οτι εχουμε καταθεσει αιτηση την 10/1/2013 και η προτεινομενη μηνιαια δόση για την 4ετια ειναι 50 €. Η δικασιμος για την συζητηση της αιτησης ειναι την 10/1/2018 και ο αιτών/οφειλετης δεν πληρωνει τιποτα μεχρι την 10/1/2018. Ας πουμε το δικαστηριο αποφασιζει οτι η μηνιαια δοση ειναι 50 € για μια 5ετια (και οχι 4ετια)..... αλλά...... θα πρεπει να πληρωσει το 50€χ60μηνες= 3.000 € μέσα σε ενα έτος, εντοκος...

Το ίδιο ισχυει για την δοση της προστασιας της κατοικιας....

Γι'αυτο τον λογο θα πρεπει να προτεινουμε (ή καλυτερα να επιβαλλουμε στον πελατη) να πληρωνει την προτεινομενη δοση για να μην εχει μετα απο 5 ετη (αναλογα το ποτε θα παει η δικασιμος) να πληρωνει υπερογκα ποσα μεσα σε ενα ετος (εντοκος) με κινδυνο την εκπτωση του απο την ρυθμιση.

ks
Εικόνα: ks
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 21/05/2010

 Δεν εχω καταλαβει πως θα καθοριστει η προτεινομενη δοση στις ήδη εκκρεμείς αιτήσεις. Εγω για παράδειγμα δεν εχω προσωρινη διαταγή και η υπόθεση συζητείται το 2017. Πως θα καθοριστεί η μηνιαία καταβολή? Ελεύθερα να παω στο πελάτη μου δίνε 50 ευρώ συμμετρως σε ολους?

Ευχαριστώ πολύ.

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Σε πρωτη φαση, μπορεις να ζητησεις νεες καταστασεις οφειλων με το 10%. Εαν το ποσο της δοσης (του 10%) ειναι παραπανω απο την προτεινομενη δοση του σχεδιου σου τοτε μπορεις να ....ειτε υιοθετησεις την δοση του 10% ειτε αφηνεις την προτεινομενη δοση του σχεδιου σου ως εχει, εφοσον  εισαι σιγουρος οτι θα εχει ο οφεςιλετης τις προυποθεσεις για μικροτερη δοση του 10% ή του 40€ ή ακομη καλυτερα για μηδενικες καταβολες.

Μεχρι την 14/6/2013, δεν θεωρουσαμε φρονιμο ο πελατης να πληρωνει τις προτεινομενες δοσεις ή εντελως καταχρηστικως προτειναμε μηδενικες καταβολες (γιατι ανεβαζαμε τα εξοδα)...και οταν θα ερχοταν η ημερα της συζητησης ας αποφασιζε ο δικαστης για τις δοσεις οπως θα εκρινε συμφωνα με τα προσκομιζομενα εγγραφα .Επιπλεον, η 4ετια θα ξεκινησουμε απο την δημοσιευση της αποφασης.

Τωρα οι καταβολες λαμβανονται υποψη αναδρομικα απο την καταθεση της αιτησης. Ετσι, στις νεες αιτησεις θα πρεπει να προτεινουμε ενα σχεδιο πιο ταιριαστο στον οφειλετη, τα εξοδα ορισμενα (και οχι γενικα και αοριστα) ωστε το ποσο απο το εισοδημα που περισσευει να καταβαλλεται στους πιστωτες.

Στις εκκρεμεις αιτησεις μπορουμε απο μονοι μας, να επαναπροσδιορισουμε το ποσο που ο οφειλετης μπορει να δινει και να το καταβαλλει συμφωνα με το α.5

Τα ιδια ισχυουν και για την ρυθμιση για την προστασια της κατοικιας..

 

Πριν λεγαμε στον πελατη θα τα πουμε το 2018, τωρα θα πρεπει να μας ενημερωνει για να επαναπροσδιοριζουμε την δοση την οποια θα πρεπει να καταβαλλει.

Το σιγουρο ειναι οτι οι δικαστες θα χασουν την μπαλλα γιατι οσο πιο μακρια παει η δικασιμος τοσο πιο δυσκολα θα μπορουν να υπολογιζουν την δοση την οποια θα επρεπε να δινει σε αλλαγη της οικονομικης καταστασης του οφειλετη. Πριν οριζε τις δοσεις κατα την συζητηση της αιτησης και για 4ετη τωρα θα πρεπει να γυριζει στο παρελθον για να ελεγξει τι μπορουσε να δινει, τι εδινε και τελος (αν  εχει περασει 3εως5ετια) ποια ειναι η διαφορα με την ημερα της συζητησης....ΜΠΑΧΑΛΟ...