Η Ρευστότητα της Εκτίμησης του Πελάτη

Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ*

       Αγαπητέ συνάδελφε,

       Θα ήθελα ξανά σήμερα, να ενισχύσω τα πρώτα σου βήματα στη Δικηγορία.

       Θα σου επισημάνω ένα σημαντικό σε σημασία θέμα, για το πως βλέπει ο πελάτης τον Δικηγόρο του.

       Βέβαια θα παραξενευτείς με την εισαγωγή μου αυτή, γιατί ξεκινάς με την βεβαιότητα, ότι ο πελάτης "σου ανήκει" και κατά κάποιο τρόπο, μέσα στα πλαίσια της υποθέσεως που σου ανέθεσε τον πηδαλιουχείς. Μεγάλο λάθος, πέρα από την ποιότητα και τις κατηγορίες των πελατών -που θα σου γράψω αναλυτικά αργότερα- ο πελάτης, σε γενικές γραμμές, το πρώτο που προσπαθεί να κάνει, είναι, πιέζοντας τον εαυτό του και συμβιβαζόμενος μ' αυτόν, να "σε εμπιστευθεί".

       Και επειδή, η εμπιστοσύνη, είναι σπάνιο φρούτο γι' αυτόν, σημαίνει πως πρέπει να του "χρωστάς χάρητας" που "σε εμπιστεύτηκε".

       Κι ακόμα -το σπουδαιότερο το να σε εμπιστευθεί, ξέρεις τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι υπόκεισαι σε συνεχή ανατίμηση ή υποτίμηση, σαν τις αξίες του Χρηματιστηρίου, στη συνείδηση του.

       Μπορεί ένα τίποτα - μια φράση σου - να τον μεταλλάξει και να ενισχύσει την πίστη του σε σένα ή να τον αποδυναμώσει στη στιγμή.

       Μπορεί να κερδίσεις την υπόθεση του και να είναι καταστενοχωρημένος και πικραμένος μαζί σου και μπορεί να χάσεις την υπόθεση του και να είναι ο πλέον ένθερμος θιασώτης σου.

       Να είσαι γι' αυτόν ο "Μεγάλος Δικηγόρος" που δεν θα τον αλλάξει ποτέ και με τίποτα.

       Βέβαια σ' αυτά όλα, υπάρχει ένας μηχανισμός, που θα σου γράψω άλλοτε, αλλά σήμερα αρκούμαι μόνο να σου πω, ότι στο επάγγελμα μας, θα μοιάζεις με Ιεροκήρυκα, που απευθύνεται σε ποικιλώνυμο πλήθος, από τον πλέον αγράμματο μέχρι τον καθηγητή του Πανεπιστημίου και που πρέπει, να τους πείσει όλους και να τους ευχαριστήσει.

       Θα μου αντιτάξεις και θα με ρωτήσεις αμέσως, αν υπάρχει κανένα δεοντολογικό μυστικό, κανένας κανόνας ανάλογος δικηγορικής συμπεριφοράς.

       Σου απαντώ ότι βασικά υπάρχει η εξατομίκευση του πελάτη, κάθε πελάτης είναι ξεχωριστή περίπτωση, η περίπτωση η δική του, αυτό μην το ξεχνάς ποτέ.

       Κάθε πελάτης έχει την γνώμη ότι "ζεις μόνο για την υπόθεση του" κι' αυτό μην το ξεχνάς ποτέ, εκείνο που μετράει είναι η δική σου συμπεριφορά απέναντι σ' αυτόν, κι' από αυτή, θα βγει η συμπεριφορά προς εσένα, όλα αυτά συνοψίζονται από την πλευρά σου, σε μία απαράβατη αρχή. ΘΑ ΛΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά πρόσεξε, πως θα την λες, αυτό ποικίλει κατά πελάτη, αλλιώτικα το όχι το δέχεται η γυναίκα πελάτισσα, αλλιώτικα ο ηλικιωμένος, αλλιώτικα ο νέος, αλλιώτικα ο έμπορος, ο δημόσιος υπάλληλος, κ.λπ.

       Αυτό όμως που θα σε καθιερώσει είναι η σωστή σου δουλειά και η προσήλωση σου, στην εξυπηρέτηση του, που θα πρέπει να αντέχουν στον έλεγχο όχι μόνο του ιδίου του πελάτη, αλλά και των συγγενών του, των φίλων του, ιδιαίτερα στις ποινικές υποθέσεις και οποιουδήποτε άλλου τρίτου.

       Αυτή η συμπεριφορά σου, θα διαμορφώσει και την αντίστοιχη προς εσένα συμπεριφορά.

       Πρόσεχε όμως πολύ στη διατήρηση αυτής της εκτίμησης, που όπως σου προείπα, βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο αυξομείωσης όπως οι μετοχές.

       Σε παραμονεύει η διαβολή και η συκοφαντία, οι κάννες των κανονιών είναι στραμμένες μόνιμα εναντίον σου και επαγρυπνούνε, αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα.

       Θα είσαι έξω από τα πράγματα αν προκαθορίσεις την έκβαση μιας οποιασδήποτε, έστω και της πιο απλής υπόθεσης, θα είναι μεγάλο σφάλμα και μην ξεχνάς και στο υπογραμμίζω ξανά, πως η σχέση της δικαιοσύνης είναι τρίπλευρη.

       Αν έστω και μία στιγμή δείξεις ή αφήσεις να φανεί, πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται τίμια, που μπορεί να είναι τίμια, τότε σε περιμένει ο λίβελος, τότε ο πελάτης θα είναι αμείλικτος και ενώ το πράγμα θα είναι για γέλια, για ένα που γνωρίζει - παρά ταύτα - θα ακούσεις να κυκλοφορεί εκείνο το εκμηδενιστικό για σένα και για την Δικαιοσύνη πέρα για πέρα "Πληρώθηκε ο Δικηγόρος" "Μιλήθηκε ο Δικαστής".

       Μη ξεχνάς ότι αυτά, μπορεί να τα ακούσεις και για μια μικροδιαφορά της τάξεως των 10.000 δρχ.

       Όλο το γράμμα αυτό, στο έγραψα για να φτάσω εδώ, σε αυτή την ποταπότητα, που καταλήγει καμιά φορά ο ίδιος ο πελάτης σε βάρος σου.

       Υπάρχουνε περιπτώσεις πελατών, που για να μην σε πληρώσουνε, δηλ. την αμοιβή σου, χρησιμοποιούνε αυτό τον τρόπο, κατά σύστημα, γιατί δεν επιβραβεύτηκε η παρανομία τους.

       Θα μου πεις "εγώ να είμαι εντάξει και αδιαφορώ" Δεν είναι όμως έτσι για την γυναίκα του Καίσαρα.

       Σε μιά τέτοια περίπτωση, είτε πρόκειται για τον αντίδικο Δικηγόρο, είτε για σένα, είτε για τον Δικαστή, είτε για οποιονδήποτε άλλο τρίτο δικηγόρο, μόλις ακούσεις αυτό, θα διακόψεις αμέσως τον συνομιλητή σου και με τρόπο μειλίχιο, θα προσπαθήσεις να τον πείσεις με επιχειρήματα και να τον διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο, κι' ύστερα αν επιμείνει στη γνώμη του ή στη πληροφορία του, θα επιμένεις κι' εσύ και πρέπει να εξαντλήσεις όλα σου τα επιχειρήματα και την επιρροή σου, γιατί αυτό το κάνεις για τον εαυτό σου.

       Μην ξεχνάς ποτέ, πως πρέπει να σταθείς χείμαρρος δια ρομφαίας, πρόκειται για την υπόληψη σου, για το ποιο σημαντικό κεφάλαιο του επαγγέλματος που διάλεξες.

       Το ίδιο θα κάνεις και αν προσβάλουν τον Δικαστή, που ποτέ δεν θα το μάθει, εκεί πρέπει να σταθείς ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ υπερασπιστής του, γιατί έτσι και κλονισθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, τα κομμάτια των ερειπίων εσένα θα τραυματίσουν πρώτο.

       Λυπάμαι, που θα σε κάνω να στενοχωρηθείς, με το γράμμα μου τούτο, αλλά όσο και να είναι σκληρό, πρέπει να χαλυβδωθείς από τώρα για την αντιμετώπιση του.

Δικός σου
Ο παλιός συνάδελφος

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓ. ΜΑΚΡΗΣ

------------------------------------------------

* Αρχείο Νομολογίας, Έτος 48ο (ΜΗ') 1997, σελ. 607 - 608.

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....