Σχέσεις Δικηγόρου προς Δικαστές

ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ*

 

Αγαπητέ συνάδελφε,

     Μέχρι τώρα, ίσως να με έχεις παρεξηγήσει από δύο πλευρές, από την μια ότι σου φέρθηκα σαν να σε παίρνω από το χεράκι στη δικηγορία και από την άλλη, ότι ίσως πολλά από αυτά που σου έγραφα, τα είχες ανάμεικτα στη σκέψη σου ή ότι τα υποψιαζόσουνα.

     Για την πρώτη περίπτωση, δεν έχεις δίκιο, γιατί ο σκοπός μου δεν είναι να σε οδηγήσω από το χεράκι στα θέματα της Δικηγορίας, ούτε στα άδυτα αυτής, γιατί άδυτα στη Δικηγορία δεν υπάρχουν, αλλά να σου επισημάνω ορισμένα προβλήματα και καταστάσεις στενά συνδεδεμένα με το επάγγελμα μας και να σου δώσω τη λύση τους, όπως την βρήκαν οι παλαιότεροι συνάδελφοι.

     Αλλά για την δεύτερη περίπτωση ίσως έχεις κάποιο δίκιο, γιατί όλα σχεδόν πρέπει να τα είχες ανάμεικτα στο νου σου και να τα υποψιαζόσουνα και ίσως να έχεις προβληματισθεί για ορισμένα, γιατί διαφορετικά δεν θα έκανες για δικηγόρος και δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, που πήρανε λάθος δρόμο.

     Ο δικός μου σκοπός είναι, με τον κοινό νου, που διαθέτω, αλλά με ηυξημένη παρατηρητικότητα και κάποια διάθεση ταξινομήσεως, να σου θίξω διάφορα θέματα, που μέχρι σήμερα θα σε έχουν τυχόν απασχολήσει και να σε βοηθήσω στη λύση τους.

     Αλλά ας έλθουμε στο σημερινό θέμα μας.

     Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, θα συνεχίσω σήμερα, με ένα λεπτό θέμα, σαν συνέχεια στα "εξωτερικά" της δικηγορίας (κατά την κινηματογραφική διάλεκτο) θα σου μιλήσω, για τις σχέσεις του Δικηγόρου προς τους Δικαστές.

     Βέβαια, εδώ δεν πρόκειται να επαναλάβω και να κακίσω μερικούς συναδέλφους - ευτυχώς ελάχιστους, που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός μόνο χεριού- χωρίς να το θέλουν πολλές φορές, μειώνουν την αξία του Δικαστή, ακόμα όπως άκουσα παλαιότερα, μπροστά στα μάτια του πελάτη, μειώνοντας έτσι την ίδια τους την ύπαρξη.

     Γιατί όπως να το κάνουμε και με οποιαδήποτε λογική, είναι εντελώς απαράδεκτη και κατακριτέα για το Δικηγόρο, εκείνα που λένε οι πελάτες, πως τα άκουσαν από τον Δικηγόρο τους, ότι "Να μην φοβούνται, γιατί ο Δικαστής είναι συμμαθητής τους ή συμπατριώτης τους" ή άλλα τέτοια από την αντίθετη πλευρά "Γνωρίζονται οικογενειακώς με τον αντίδικο Δικηγόρο και χάσαμε τη δίκη" και πολλά άλλα απαράδεκτα.

     Προσωπικά μέχρι σήμερα, ποτέ δεν άκουσα συνάδελφο να λέει τέτοια πράγματα, ενώ πελάτες τα διαλαλούν ότι τους το είπε ο Δικηγόρος τους, πολλούς.

     Το πιο πάνω, δεν είναι κατασυκοφάντηση απλώς της Δικαιοσύνης και μάλιστα ατιμώρητη, αλλά κατασυκοφάντηση του ίδιου του εαυτού μας.

     Για αυτό, δεν σου λέω απλά να αποφύγεις, σε όλη σου την Δικηγορική Ζωή, οποιαδήποτε τέτοιας μορφής μικρότητες, αλλά σε προτρέπω, να στηλιτεύεις κάθε τέτοια ασυνειδησία, κατά τρόπο Δημόσιο και με παρρησία, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να σταθούμε ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Και μην ξεχνάς ποτέ, ότι η αντικειμενική κρίση για τον Δικηγόρο είναι αρνητική και ζητάει αφορμή να ρίξει ένα σωρό ρύπους πάνω στο ιερούργημα που διάλεξες για επάγγελμα.

     Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σου πω, πως οι νομικοί, είτε είναι Δικαστές, είτε Δικηγόροι, είτε Δημόσιοι Υπάλληλοι, είτε Συμβολαιογράφοι κ.τ.λ. έχουν μια "περίεργη" για τον άλλο κόσμο λογική.

     Και η λογική αυτή, είναι κάπως "περίεργη" γιατί ανάλογα με τη θέση που έχουν κάθε ιστορική στιγμή, δραστηριοποιείται αναλόγως.

     Και συγκεκριμένα εσύ ο Δικηγόρος αν γίνει ένορκος για να δικάσεις ένα αδίκημα ή μέλος ενός Πειθαρχικού Συμβουλίου ή Επιτροπής, θα δικάσεις κατά συνείδηση και το πιθανότερο είναι να γίνεις πιο αυστηρός και από αυτούς τους κατ' επάγγελμα Δικαστές και μάλλον πρέπει να έχω δίκιο.

     Ακόμα, στην πρακτική των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων, οι συνήγοροι τον κατηγορουμένου, πάντοτε ζητούν "την εξαίρεση" των ενόρκων Δικηγόρων (όπως του δίνει το δικαίωμα να εξαιρούν χωρίς λόγο μέχρι δύο ενόρκους) ενώ αντίθετα ο Εισαγγελέας επιδιώκει την συμμετοχή τους ως ενόρκων και τούτο δεν είναι τυχαίο, έχει την πιο πάνω εξήγηση του.

     Αφήνοντας την "περίεργη λογική" που είναι ένα μεγάλο θέμα και θέλει μεγάλη ανάπτυξη και αρκετό χρόνο, επανερχόμενος στις κακοήθειες, ήθελα να σου τονίσω, πως περιφρουρώντας το έργο του Δικαστή και τον ίδιο από τα μιάσματα, περιφρουρείς τον ίδιο σου τον εαυτό και την προκοπή σου.

     Ευτυχώς ελάχιστοι είναι οι ασυνείδητοι, γιατί κάθε επάγγελμα έχει το βούρκο του, αυτό είναι το παρήγορο σημείο.

     Αλλά πρέπει να προχωρήσω στο θέμα μας, που είναι η σχέση Δικηγόρου και Δικαστή.

     Κοινοτυπία θα είναι η λέξη, απλώς σεβασμός, ασχέτως φιλίας, συγγενείας, γνωριμίας ή και συνεργασίας οποιοσδήποτε και αν είναι, είτε άνδρας, είτε γυναίκα και αν δεν στο έχει δείξει, περιφρούρησε τον, δόστου με την συμπεριφορά σου, να καταλάβει σε κάθε επαφή μαζί του, ότι τον κρατάς ψηλά, ότι σέβεσαι το έργο του, έστω και αν είναι λανθασμένο και άσχετα αν έχει αντίθετη γνώμη, αφού σου είναι γνωστό, πως η Δικονομία, τόσο η Πολιτική, όσο και η Ποινική, σου δίνει όλα τα μέσα για να πολεμήσεις ή να αποκαταστήσεις τις απόψεις σου.

     Μην τον ενοχλείς στο έργο του, για ψύλλου πήδημα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, για να τον απασχολήσεις.

     Βέβαια, πάνω από όλα, το γεγονός ότι χωρίς αυτόν δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε εσύ, σεβάσου τον, σαν προϋπόθεση της ιερής επαγγελματικής σου ύπαρξης και μη ξεχνάς, ανεξάρτητα αν εσύ, χθες, σήμερα, αύριο για οποιονδήποτε λόγο δεν εργάζεσαι (είσαι τυχόν ασθενής ή για άλλο σοβαρό γεγονός) ο Δικαστής εργάζεται για σένα, διαβάζοντας, γράφοντας και δικάζοντας τις υποθέσεις σου, που θα σου εξασφαλίζουν την αμοιβή σου, μα όλα αυτά άσχετα με την συμπεριφορά σου, προς εσένα.

     Εάν υπάρχει μια περίπτωση, που να χωράει ανοχή για παράπτωμα ανθρώπου εις βάρος σου, είναι αυτή και η μοναδική, γιατί το έργο του Δικαστή είναι κάτι παραπάνω από ιερό για σένα.

     Χωρίς Δικαιοσύνη και Δικαστές, το δικηγορικό επάγγελμα δεν θα υπήρχε, θα εξαφανιζότανε και είναι τόσο "ωραίο".

     Προστατεύοντας τον Δικαστή από κάθε κακοήθεια, προστατεύεις τον ίδιο τον εαυτό στου.
 

Δικός σου
Ο παληός συνάδελφος
Νίκος Αγγ. Μακρής

Υ.Γ. Στο επόμενο γράμμα μου, θα μιλήσουμε για τους Δικαστικούς Γραμματείς και για την παράδοση τους.

-------------------------------------------------

* Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (ΜΘ') 1998, σελ. 463 - 464.

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:51
08/02/23
Η ΕΑΝΔΑ συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Όσες και...
Εκδηλώσεις
10:17
08/02/23
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνει σεμινάρια για την τέχνη της ποινικής δικηγορίας με έναρξη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
16:36
02/02/23
Η νέα ακαδημαϊκή δράση της Ε.Α.Ν.Δ.Α. ονομάζεται «Κύκλος Νομικών Διαλέξεων». Πρόκειται για ένα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
10:11
02/02/23
Αξιότιμε κ. Διοικητά, η Ένωση μας έχει λάβει πολλαπλές αναφορές από συναδέλφους – δικηγόρους...
Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...