Δικαστήριο κάνει δεκτά τα "γονίδια της επιθετικότητας"
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, δικαστήριο στην Ιταλία μείωσε την ποινή φυλάκισης ενός Αλγερινού, που είχε καταδικαστεί για φόνο, επειδή έφερε γονίδια τα οποία έχουν συνδεθεί με βίαιη συμπεριφορά. Όμως πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν την επιστημονική ορθότητα της απόφασης.
Ο καταδικασθείς Αμπντελμαλέκ Μπαγιού, Αλγερινός που ζει στην Ιταλία από το 1993, ομολόγησε το 2007 ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα στις 10 Μαρτίου επειδή τον προσέβαλε για το παραδοσιακό αλγερινό μακιγιάζ που φορούσε. Πρωτοδίκως, η ψυχική πάθηση από την οποία έπασχε ο Μπαγιού την περίοδο που εκτέλεσε το έγκλημα αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό, και η ποινή καθορίστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών -περίπου τρία χρόνια λιγότερο από ό,τι θα ήταν αν ο ένοχος ήταν ψυχικά υγιής. Όταν η υπόθεση έφτασε στο εφετείο της Τριέστης, ο δικαστής Πιέρ Βαλέριο Ρεϊνότι ζήτησε από τους εγκληματολόγους νέα, ανεξάρτητη ψυχιατρική έκθεση.
Για τις ανάγκες της νέας έκθεσης, η ομάδα του Πιέτρο Πιετριένι, μοριακού νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Πίσα, εντόπισε ανωμαλίες σε τομογραφίες του εγκεφάλου του Μπαγιού, και διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος φέρει πέντε γονιδιακές ποικιλίες που έχουν συνδεθεί με την επιθετικότητα. Το σημαντικότερο από τα γονίδια αυτά είναι το γονίδιο της Οξειδάσης Α των Μονοαμινών (ΜΑΟΑ). Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου το 2002 έδειχνε ότι η υπολειτουργία του γονιδίου της MAOA συνδέεται με επιθετική συμπεριφορά και τάση για εγκληματικότητα μεταξύ αγοριών που έχουν υποστεί κακομεταχείριση. Η έκθεση των επιστημόνων κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Μπαγιού είναι γενετικά προδιατεθειμένος να αντιδρά βίαια όταν δεχθεί κάποια πρόκληση.
Αποδεχόμενη το πόρισμα, ο δικαστής μείωσε την ποινή φυλάκισης κατά ακόμα ένα έτος. Ωστόσο, ανεξάρτητοι γενετιστές και εγκληματολόγοι, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στο περιοδικό Nature, εκτίμησαν ότι τα επιστημονικά ευρήματα δεν υποστηρίζουν τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, καθώς ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς τα μεμονωμένα γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, οπότε η εξέταση μεμονωμένων γονιδίων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του φορέα.