Από το Βήμα του Συμβούλου: Απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. για Τετραήμερη Αποχή

Από το Βήμα του Συμβούλου: Απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. για Τετραήμερη Αποχή

του Νικολάου Κουτκιά, Δικηγόρου Αθηνών - Συμβούλου Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.           

            Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτελεί το χθεσινοβραδινό Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, στο οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω για πρώτη φορά  με την ιδιότητα του νεοεκλεγέντος Συμβούλου και στο οποίο αποφασίστηκε η συμμετοχή του Συλλόγου μας στην τετραήμερη αποχή, που την ίδια ημέρα είχε αποφασίσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν 17 Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, ενώ 5 Σύμβουλοι μειοψήφισαν υποστηρίζοντας έτερη πρόταση για διήμερη αποχή.

            Με την αποχή αυτή αποσκοπούμε «να μπλοκάρουμε» το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την 15.3.2011 στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, όπου στ άρθρο 20 αυτού- μεταξύ άλλων- καθιερώνονται ειδικές αλλαγές στην φορολόγηση του εισοδήματος των δικηγόρων. Συγκεκριμένα οι βασικές του αλλαγές σε σχέση με το επάγγελμά μας αναφέρονται στα εξής:

α)   Φορολόγηση της αναγραφόμενης στην ΑΠΥ δικηγορικής αμοιβής, προερχόμενης από εντολέα φυσικό πρόσωπο, σε ποσοστό 15/100, με εξαίρεση τους εμμίσθους δικηγόρους, τις αμοιβές των εργολαβικών και άλλων ειδικών περιπτώσεων.

β)    Καθιέρωση φορολογικής υποχρέωσης του δικηγόρου να αποδίδει ο ίδιος ανά δίμηνο τον αντιστοιχούντα στο 15% παρακρατημένο φόρο. 

            Κωδικοποιημένα θα ήθελα να επισημάνω πως το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τις προηγηθείσες αλλαγές του Κώδικα Περί Δικηγόρων σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών- γραμματίων προείσπραξης και την αντικατάστασή τους από τις νόμιμες αμοιβές επί των οποίων υπολογίζονται τα τέλη υπέρ του ΔΣΑ, ΤΑΝ, ΕΔΛΝΔ,,ΤΠΔΑ. Η βούληση τόσο της προηγούμενης Διοίκησης όσο και της σημερινής είναι ο φόρος, που θα προβλεφθεί και θα επιβληθεί με το νέο φορολογικό νόμο, να αφορά στην αμοιβή αναφοράς (γραμμάτιο) και όχι σε ενδεχόμενη κατώτερη αμοιβή. Κατ’ αυτό τον τρόπο με ασπίδα την φορολογική νομοθεσία αποτρέπεται εν τοις πράγμασι η  κατώτερη της νόμιμης αμοιβή και το γραμμάτιο προείσπραξης διασώζεται έναντι των τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιρειών, που καραδοκούν και επιθυμούν τις εξευτελιστικές αμοιβές. Με την κατατεθειμένη ρύθμιση ανοίγει ξανά η κερκόπορτα της κατάργησης της νόμιμης αμοιβής ως το τελευταίο ανάχωμα έναντι  των αδηφάγων εταιρειών, ενώ το Κράτος είναι βέβαιο πως θα χάσει τεράστια δημόσια έσοδα, που μέχρι σήμερα σταθερά και με ασφάλεια εισέπραττε από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Τέλος προκαλεί αλγεινή εντύπωση το δικηγορικό μένος, που έχει κυριαρχήσει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς η Πολιτεία επιθυμεί να μετατρέψει- Μόνο Εμάς από τους ελεύθερους επαγγελματίες- σε άμεσο φοροεισπράκτορά της με την  καθιέρωση διμηνιαίας υποχρέωσης απόδοσης φόρου και της τριμηνιαίας απόδοσης του ΦΠΑ!!! Το επαχθές αυτό βάρος οδηγεί στην ανάγκη πρόσληψης λογιστή από κάθε δικηγόρο και σε περαιτέρω αδικαιολόγητες δαπάνες. Η συμμετοχή όλων μας στην τετραήμερη αποχή, που καλύπτει και την ημέρα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, είναι απολύτως επιβεβλημένη, ώστε μέχρι και την τελευταία στιγμή με την διαδικασία του διαλόγου αλλά και της πίεσης, που έχουν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση να πεισθεί πως με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις ο κλάδος οδηγείται σε περαιτέρω εξαθλίωση και γονάτισμα, και ότι το Κράτος αντί να πετύχει την φοροδιαφυγή είναι βέβαιο πως θα απολέσει σταθερά μέχρι πρότινος  έσοδα.

Αν σε όλες τις εκφάνσεις της  ζωής μας ισχύει η ρήση ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη, τότε στην περίπτωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, καθώς προτού προλάβουμε καν να συγκροτηθούμε σε σώμα σε τακτική συνεδρία, προχωρήσαμε σε Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, για να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις. Η δύσκολη αρχή προμηνύει και την δύσκολη συνέχεια, που μας περιμένει, και τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι ακόμη πιο ισχυρά…

    

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
10:09
27/03/23
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ 10ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ (ΕΕΔ) ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Προκηρύξεις
09:48
27/03/23
Η Νομική Σχολή του Institution d'Etudes Francophones (IdEF) ανακοινώνει την ανάγκη πλήρωσης...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:31
21/03/23
Αγαπητές/οι συνάδελφοι,  παρακάτω θα βρείτε την παρουσίαση του συναδέλφου, Νίκου Πιρπινάκη,...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
11:17
20/03/23
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,  παρακάτω επισυνάπτεται η πρόσκληση του Δήμου Ελληνικού -...
Εκδηλώσεις
14:03
15/03/23
  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Το Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:11
14/03/23
Ανήκετε στον ευρύτερο νομικό χώρο και εκφράζεστε μέσα από τη μουσική και το τραγούδι ή γνωρίζετε...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:09
14/03/23
Κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής της ΟλΔΣΕ, ο Α'23 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψηφίων Δικηγόρων θα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:06
14/03/23
Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση μας για τα ακίνητα μεταφέρεται την Δευτέρα, 20 Μαρτίου και την...
Νομική Επικαιρότητα
14:56
09/03/23
Προκήρυξη βραβείων επιστημονικών μελετών.   Το Εργαστήριο Μελέτης για Διαφάνεια, τη Διαφθορά...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
10:56
06/03/23
Αγαπητοί συνάδελφοι,  σας ενημερώνουμε ότι λόγω μεγάλου όγκου συμμετοχών δεν θα γίνουν δεκτές...