Διαμεσολάβηση – Προχωράμε πλέον με βήμα ταχύ…

Διαμεσολάβηση – Προχωράμε πλέον με βήμα ταχύ…

 

Με την ψήφιση του Ν. 3898/2010 και την εισαγωγή του θεσμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με Διαμεσολάβηση (Mediation) έγινε το πρώτο βήμα. Μέσω της Διαμεσολάβησης, δίνεται πλέον δυνατότητα στους αντιδίκους να επιχειρήσουν μαζί με τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, την εξωδικαστική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς ενώπιον ενός ειδικά εκπαιδευμένου, ουδέτερου τρίτου, του Διαμεσολαβητή.

Με το άρθρο 5 παρ.1 του Νόμου, προβλέπεται ότι την κατάρτιση των Διαμεσολαβητών θα την παρέχουν Φορείς Κατάρτισης υπό τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών οι οποίοι θα συσταθούν από κοινού από ένα τουλάχιστον Δικηγορικό Σύλλογο και από ένα τουλάχιστον Επιμελητήριο.

Προσεχώς αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίσει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των Φορέων αυτών.

Προχωράμε λοιπόν στο δεύτερο βήμα: σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των Αθηνών. Στον Φορέα αυτό, θα πραγματοποιείται ειδική εκπαίδευση, θα διεξάγονται εξετάσεις και, κατόπιν οι νέοι Διαμεσολαβητές θα διαπιστεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για το σκοπό αυτό ο Δ.Σ.Α. κατά τη συνεδρίαση της 10ης-10ου-2011 του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενέκρινε την πρόταση για τη σύσταση Άμισθης Ομάδας Εργασίας με σκοπό τη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που θα λειτουργήσει ως Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών από το Δ.Σ.Α. και τα Επιμελητήρια των Αθηνών και τη διενέργεια όλων των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την αδειοδότησή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα με το ΔΣΑ και άλλοι Σύλλογοι (Πειραιώς, Θεσσαλονίκης) προετοιμάζονται για τη σύσταση αντίστοιχων Φορέων Κατάρτισης. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι ο ΔΣΑ ήδη – από τον Ιούνιο – έχει καθιερώσει τη διεξαγωγή σειράς επαναλαμβανόμενων σεμιναρίων εισαγωγής των Δικηγόρων στο θεσμό της Διαμεσολάβησης. Η υποστήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας θα είναι οπωσδήποτε δύσκολη – ιδίως στην αρχή – αλλά και δαπανηρή μια και θα πρέπει να διαμορφωθεί η υποδομή για την παροχή της απαιτούμενης εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο ΔΣΑ είναι – και πρέπει να είναι – έτοιμος να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση.

Και μετά τι; Πάμε στο τρίτο βήμα: Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο και έχει δύο σκέλη: α) η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με ένα τέτοιο θεσμό, β) η επαγρύπνηση για την ορθή λειτουργία του θεσμού και τη διατήρηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σήμερα η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι ώριμη να εκτιμήσει την αξία και την χρησιμότητα ενός τέτοιου θεσμού; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει στη χώρα μας κουλτούρα αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σε χώρες όπου διαμορφώθηκαν τέτοιοι θεσμοί; Μάλλον όχι. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους πελάτες – διαδίκους αλλά και για μερίδα των δικηγόρων (λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει). Για αυτό και το βήμα αυτό, το τρίτο βήμα, είναι το πιο δύσκολο. Γιατί καλούμαστε να αλλάξουμε νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία. Γιατί καλούμαστε να πείσουμε τους εντολείς μας ότι το ενδεχόμενο υποχώρησης εν μέρει σε μία αξίωση ίσως να είναι πιο συμφέρουσα από το ενδεχόμενο να δικαστεί η υπόθεση το έτος 2015 (!!!) και να εκκαθαριστεί ακόμα πιο μετά. Ο ΔΣΑ θα πρέπει να δώσει – και είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνει – το παρόν και σε αυτό βήμα. Η ενημέρωση των πολιτών λοιπόν για την ύπαρξη και τη λειτουργία – καταρχάς – αλλά και για τη σημασία του νέου θεσμού και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτός τόσο για την ταχεία εκκαθάριση ορισμένης κατηγορίας αστικών και εμπορικών υποθέσεων όσο και για την αποσυμφόρηση ως ένα βαθμό των πολιτικών δικαστηρίων για τις υπόλοιπες θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος σε αυτό το μεταγενέστερο στάδιο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να παρακολουθούμε τη λειτουργία του θεσμού αυτού ώστε α) να διαπιστώσουμε τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίες και να συμβάλλουμε και στην εξέλιξή του με βάση τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, β) να περιφρουρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεσμού αυτού που φαίνεται να τον καθιστούν σήμερα ελκυστικό για όσους γνωρίζουν για αυτόν και έχουν δει τη λειτουργία του και τα αποτελέσματά του σε άλλες χώρες. Θεωρούμε αυτονόητη την διατήρηση της δικηγορικής ιδιότητας του Διαμεσολαβητή. Είναι αδιανόητη για εμάς η παρουσία Διαμεσολαβητή χωρίς νομική παιδεία. Είναι αδιανόητη η λειτουργία αυτής της διαδικασίας χωρίς την παράσταση του πληρεξουσίου δικηγόρου κάθε πλευράς. Η τελευταία αποτελεί εγγύηση για την διαφύλαξη του κύρους της διαδικασίας αυτής – προϋπόθεση απαραίτητη για να έχει μέλλον ο θεσμός.

Φαίνεται λοιπόν πως αρχίζει και δρομολογείται με ολοένα ταχύ ρυθμό η λειτουργία του νέου θεσμού εναλλακτικής/εξωδικαστικής επίλυσης αστικών/εμπορικών διαφορών. Από τεχνική – οργανωτική πλευρά οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Από την πλευρά όμως αποδοχής του νέου θεσμού από την ελληνική κοινωνία αλλά και από τον ίδιο το δικηγορικό κόσμο νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους – διαμεσολαβητές που πρώτοι από όλους πίστεψαν στο νέο θεσμό και δίνουν πραγματικό αγώνα για την καθιέρωση της Διαμεσολάβησης. Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ τις κ.κ. Κέλλυ Ευαγγέλου, Ειρήνη Ματσούκα και Ελένη Πλέσσα και, βεβαίως, τον κ. Σπύρο Αντωνέλο που κάθε εβδομάδα πραγματοποιεί στο ΔΣΑ αφιλοκερδώς δίωρα σεμινάρια εισαγωγής των δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση. Οι συνάδελφοι αυτοί θα είναι και τα μέλη της Άμισθης Ομάδας Εργασίας για τη σύσταση και την αδειοδότηση του Φορέα. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και είμαστε δίπλα τους. Συνεχίζουμε…… .

 

Φώτης Κωτσής

Δικηγόρος - Σύμβουλος Δ.Σ.Α.

 

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:51
08/02/23
Η ΕΑΝΔΑ συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Όσες και...
Εκδηλώσεις
10:17
08/02/23
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνει σεμινάρια για την τέχνη της ποινικής δικηγορίας με έναρξη...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
16:36
02/02/23
Η νέα ακαδημαϊκή δράση της Ε.Α.Ν.Δ.Α. ονομάζεται «Κύκλος Νομικών Διαλέξεων». Πρόκειται για ένα...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
10:11
02/02/23
Αξιότιμε κ. Διοικητά, η Ένωση μας έχει λάβει πολλαπλές αναφορές από συναδέλφους – δικηγόρους...
Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...