Δικαιολογητικά για την εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων των πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους από τις επιτροπές αξιολόγησης και επάρκειας των άρθρων 15 ΚΑΙ 16 του κώδικα Δικηγόρων

Οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής των Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίσθηκαν από τις Επιτροπές Αξιολόγησης του άρθρου 15 του Κώδικα Δικηγόρων και Επάρκειας του άρθρου 16 του Κώδικα Δικηγόρων, θα αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: askoumenoi@dsa.gr τα παρακάτω δικαιολογητικά εγγραφής.

Ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να ζητήσει τα πρωτότυπα δικαιολογητικά οποτεδήποτε και να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους.


1. Αίτηση για την εγγραφή στο μητρώο  ασκουμένωνα. μετά την επιτυχία στις εξετάσεις επάρκειας της μόνιμης επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας του άρθρου 16 του ΚΔ  και μεγαρόσημο 3 ευρώ

β. την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από την Επιτροπή  Αξιολόγησης του άρθρου  15 του Κώδικα Δικηγόρων και ηλεκτρονικό μεγαρόσημο 3 ευρώ.

γ.  e-παράβολο και απόδειξη πληρωμής για το ηλεκτρονικό μεγερόσημο της αίτησης (τρόπος αναζήτησης για την πληρωμή του: taxisnet – e-παράβολο – 2032 κωδικός παραβόλου – πληρωμή)2.  Βεβαίωση έναρξης άσκησης. Η άσκηση γίνεται σε:

-  Σε δικηγόρο Αθηνών με δυνατότητα παράστασης στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο Αθηνών.

- Σε δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν δικηγόροι με ικανότητα παράστασης στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο Αθηνών.

-  Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

- Η άσκηση επιτρέπεται να γίνει, ολικά ή μερικά στην Υπηρεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στην ειδική νομική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

- Μέρος της άσκησης διάρκειας έως έξι (6) μηνών μπορεί να γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στη Γενική Εποπτεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Σε περίπτωση αδυναμίας του ενδιαφερομένου να βρει θέση για την άσκησή του μεριμνά σχετικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι ο ενδιαφερόμενος «δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων».

Επίσης θα δηλώνει ότι "θα καταβάλω το παράβολο εγγραφής εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης", στην περίπτωση που δεν το έχει καταβάλει.4. Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών της Σύμβασης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου αντίγραφο της άδειας διαμονής τους νόμιμα επικυρωμένο.

Η Υπηρεσία του Τμήματος Ασκούμενων του ΔΣΑ  καταχωρεί, στη συνέχεια, τα στοιχεία των αιτούντων και χορηγεί  προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο  http://portal.olomeleia.gr, με την χρήση των οποίων ο ασκούμενος έχει πρόσβαση αποκλειστικά στα προσωπικά του στοιχεία και μπορεί  να ολοκληρώσει την εγγραφή του εντός δέκα(15) ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης πραγματοποιώντας, στην περίπτωση που δεν το έχει ήδη πληρώσει :       Ηλεκτρονική Πληρωμή παράβολου Εγγραφής

Το παράβολο εγγραφής είναι ποσού 58,70 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής μετά πάροδο εξαμήνου από την ανακήρυξη πτυχιούχου το ποσό ανέρχεται στα 117,50 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ο ασκούμενος μπορεί  να παραλαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την «Βεβαίωση Άσκησης» για κάθε χρήση.

Για κάθε πληροφορία ή πρόβλημα επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 210 3398154 (8:00 -16:00)


5. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας, τις οποίες καταθέτετε στην Υπηρεσία του Τμήματος Ασκουμένων την ημέρα που θα κληθείτα να παραλάβετε την ταυτότητα ασκουμένου.

Προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Ασκουμένων είναι οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συμβαλλόμενου κράτους της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Όσοι πτυχιούχοι είναι Έλληνες το γένος, αλλά δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια υποβάλλουν αρχικά αίτηση με την οποία ζητούν να τους δοθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η άδεια διορισμού δικηγόρου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων και επισυνάπτουν φωτοτυπία της ταυτότητας του ομογενούς αλλοδαπού νόμιμα επικυρωμένη. Μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης γίνεται η κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών για εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων.

ΣυνημμένοΜέγεθος
1a.aitisi_eggrafis_ptyhioyhoy_apo_epitropi_axiologisis_1.doc31.5 KB
1b.aitisi_eggrafis_ptyhioyhoy_apo_epitropi_eparkeias_0.doc31.5 KB
2.vevaiosi_dikigoroy_gia_eggrafi_ptyhioyhon_allodapis_0.doc28.5 KB
3.ypeythyni_dilosi_gia_eggrafi_ptyhioyhon_allodapis_0.doc48 KB
aitisi_gia_tin_eggrafi_sto_mitroo_0.doc13.88 KB

Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις
15:05
25/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
19:14
23/01/23
Το Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και η Ένωση...
Εκδηλώσεις
19:02
23/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το...
Εκδηλώσεις
18:57
23/01/23
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:44
23/01/23
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ν.Π. «ΝΟΜΟΣ» Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την...
Εκδηλώσεις
17:26
20/01/23
Παρακάτω θα βρείτε συνημμένη την πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων Δημητρίου...
Εκδηλώσεις
16:20
20/01/23
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η ανοιχτή εκδήλωση...
Εκδηλώσεις
15:13
17/01/23
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία...
Εκδηλώσεις
15:10
17/01/23
Μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση του Σεμιναρίου για τα Εμπορικά Σήματα στη Θεσσαλονίκη το...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:57
11/01/23
Αθήνα 11/1/2023 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1/10879/10.1.2023 ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ....