ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -- Δικαστικοί Αντιπρόσωποι – Εκλογές Μαϊου 2019

Σε συνέχεια των προηγουμένων ανακοινώσεών μας και των παρεμβάσεών μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιεύθηκε το κάτωθι από 2.5.2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συμπληρώνει και αποσαφηνίζει ζητήματα που είχαν παραμείνει εκκρεμή στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 29745/18.4.2019 και δίδονται λεπτομέρειες για τις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων των επικείμενων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μετά ταύτα, η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για πρώτη φορά στην ιστορία των εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, θα υπάρξουν με ευθύνη του Υπουργείου, έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων και των συνδυασμών, οι οποίες θα έχουν την ίδια γραμμογράφηση με τα βιβλία των εκλογών και θα μπορούν έγκυρα να επικολληθούν σε αυτά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαλλαγούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από ατελείωτες ώρες που κατανάλωναν στο παρελθόν για την αναγραφή των ονομάτων των υποψηφίων στα σχετικά βιβλία.

2. Στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν δύο γραμματείς, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων.

3. Η συνολική αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων, τόσο των τακτικών , όσο και των αναπληρωματικών (για τις δύο Κυριακές) αυξάνεται κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη αποζημίωση των εκλογών του 2014, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΣ.

4. Μάλιστα, για τα εκλογικά τμήματα με τρεις κάλπες, στα οποία θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εκλογέων σύμφωνα με την παραπάνω υπουργική απόφαση, θα υπάρξει μεγαλύτερη αποζημίωση σε σχέση με τα λοιπά εκλογικά τμήματα.

5. Στα εκλογικά τμήματα που δεν θα έχουν τρεις κάλπες, αλλά δύο , οι εκλογές την δεύτερη Κυριακή, όπου λάβουν χώρα, θα διεξαχθούν με μία κάλπη ανά τμήμα, δηλ. μία κάλπη λιγότερη σε σχέση με τις εκλογές του β’ γύρου του 2014.

6. Όλοι οι δικηγόροι που δεν υπέβαλαν αίτηση εξαιρέσεως, θα διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, μετά από όσους υπέβαλαν δηλώσεις προτίμησης, εφόσον δεν έχουν κώλυμα διορισμού.

7. Θα καλυφθούν τα οδοιπορικά έξοδα και των δύο Κυριακών.

8. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ώστε α) να είναι δυνατή η παράδοση σάκων και σε Ειρηνοδικεία της χώρας, β) να εξασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών θέσεων σε αεροπορικές πτήσεις για τη μετάβαση των δικαστικών αντιπροσώπων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μεταφορικό μέσο, γ) να αντιμετωπιστούν άλλα θέματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί πρακτικός ηλεκτρονικός οδηγός για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα διεξαχθούν εξειδικευμένα σεμινάρια γι’ αυτούς.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΕΣ. :

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαίου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε το σχέδιο της ΚΥΑ για την αύξηση των ειδικών αποζημιώσεων των δικαστικών αντιπροσώπων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων διαμορφώνονται ως εξής:

α. ΕΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθορίζεται αµοιβή 1.540 ευρώ (7ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές εφόρους καθορίζεται αµοιβή 1.260 ευρώ (6ημέρες για την 1η Κυριακή & 3 ημέρες για τη 2η Κυριακή).

β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

i. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τµήµατα της Επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α & Β Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τµήµατα της Επικράτειας όπου η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς διάκριση Α & Β, ήτοι η ψηφοφορία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα µε τρεις κάλπες, καθορίζεται αµοιβή 1.470 ευρώ (10ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

ii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων στους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης Στους αντιπρόσωπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α’ , Β1 Βορείου Τοµέα Β2 Δυτικού Τοµέα και Β3 Νοτίου Τοµέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής και Β’ Δυτικής Αττικής, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθορίζεται αµοιβή 1.365 ευρώ (9ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

iii. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων που µετακινούνται σε προορισµούς µε συγκοινωνιακές δυσχέρειες Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους, στα νησιωτικά συµπλέγµατα των νοµών Δωδεκανήσου (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως) και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Σύρου και Νάξου), καθώς και στα νησιά Ικαρία του νοµού Σάµου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του νοµού Αττικής, Γαύδος του νοµού Χανίων, Σαµοθράκη του νοµού Έβρου, Θάσος του νοµού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του νοµού Χίου, Λήµνος και Αγίος Ευστράτιος του νοµού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλλόνησος, Σκίαθος, Σκόπελος, Σκύρος) και των άγονων γραµµών του Ιονίου Πελάγους, καθορίζεται αµοιβή 1.365 ευρώ (9ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή).

iv. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εκτός του νοµού που υπηρετούν Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζεται αµοιβή 1.260 ευρώ (8ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζεται αµοιβή 735 ευρώ (4ημέρες για την 1η Κυριακή & 3ημέρες για τη 2η Κυριακή).

v. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων εντός του νοµού που υπηρετούν Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καθορίζεται αµοιβή 1.050 ευρώ (6ημέρες για την 1η Κυριακή & 4ημέρες για τη 2η Κυριακή). Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθορίζεται αµοιβή 630 ευρώ. (3 ημέρες για την 1η Κυριακή & 3 ημέρες για τη 2η Κυριακή)

vi. Εκτέλεση καθηκόντων δικαιούχων σε εκλογικά τµήµατα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και µόνο για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικά τµήµατα της Επικράτειας όπου διεξάγεται ψηφοφορία αποκλειστικά και µόνο για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 26η Μαΐου 2019 καθορίζεται αµοιβή 525 ευρώ.

vii. Εκτέλεση καθηκόντων γραµµατέων των εφορευτικών επιτροπών και διερµηνέων της τουρκικής γλώσσας Στους δηµόσιους ή δηµοτικούς υπαλλήλους που χρησιµοποιούνται ως διερµηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραµµατείς των εφορευτικών επιτροπών, καθορίζεται αµοιβή 100 ευρώ τόσο για την πρώτη Κυριακή όσο και για την δεύτερη. Οδοιπορικά θα χορηγηθούν και για τους δύο γύρους εφόσον απαιτηθούν. Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους, σε όλη τη χώρα, τα εκλογικά τμήματα θα διαθέτουν δύο κάλπες, ενώ για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, θα τους παρασχεθούν για πρώτη φορά επίσημα, έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων και των συνδυασμών, οι οποίες θα έχουν την ίδια γραμμογράφηση με τα βιβλία των εκλογών και θα μπορούν να επικολληθούν σε αυτά.

Λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών λόγω της κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων και του φόρτου εργασίας, θα συμπεριληφθούν στην κλήρωση και όσοι υποψήφιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν έχουν υποβάλει αίτηση προτίμησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον εκπρόσωπο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Χριστοδουλιά (email kon_chr@yahoo.gr )

ΣυνημμένοΜέγεθος
deltio_typoy_2.5.19-1_0.doc44.5 KB

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
20:27
23/06/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:38
17/06/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:44
23/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:41
23/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:39
23/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
23:37
23/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
21:08
19/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
13:15
17/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
13:25
13/05/22
Αναρτάται η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Eξετάσεων του ΔΣΑ, με τον πίνακα των υποψηφίων του...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:14
12/05/22
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...