ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
              Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα
                          Τηλ. 210-3398184

Αθήνα, 14/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) στεκόμενη από την αρχή της κρίσης της πανδημίας δίπλα στους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους, επισημαίνει για πολλοστή φορά μέσω του Διοικητικού της Συμβουλίου την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη της, αλλά και ολόκληρο το Δικηγορικό Σώμα. 

Η κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την υγειονομική κρίση και ως εκ τούτου ο δικηγορικός κλάδος, άμεσα συνδεδεμένος με αυτή,  αντιμετωπίζει ίσως μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του. 

Η ενίσχυση των 600 ευρώ προς τους ασκούμενους και τους δικηγόρους  κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν μια θετική εξέλιξη, μετά από πολλαπλές και έντονες πιέσεις του δικηγορικού σώματος και των θεσμικών του οργάνων, όπως και η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η μείωση ενοικίου, δυσανάλογη, ωστόσο, των επιπτώσεων που υφιστάμεθα. 

Πλέον με τη δικαιοσύνη να υπολειτουργεί εδώ και μήνες, με την αγορά κλειστή και την οικονομική ζωή των πολιτών να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, οι δικηγόροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Ειδικά οι νέοι και οι ασκούμενοι που κατά κύριο λόγο παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε γραφεία εμπειρότερων συναδέλφων, οι οποίοι μη δυνάμενοι να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, οδηγούνται σε μειώσεις αμοιβών και προσωπικού. Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο για όλους.

Η μείωση της έκδοσης γραμματίων προείσπραξης των τελευταίων μηνών σε σχέση με το παρελθόν είναι έντονη και ενδεικτική της ραγδαίας μείωσης του εισοδήματός μας, ενώ παράλληλα η δικηγορική ύλη βαίνει σταθερά μειούμενη συνεπεία της υπολειτουργίας των υπηρεσιών εντός της πανδημίας.

Στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής φάσης 4 εν τέλει εντάχθηκαν ελάχιστοι από εμάς, ενώ ουδέποτε έγινε μείωση ή εκ νέου αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Το δε χορήγημα του ΟΑΕΔ ποσού 400 ευρώ, έχει μείνει έως σήμερα απλώς εξαγγελία.

Το παρόν αποτελεί την κραυγή αγωνίας του δικηγορικού κλάδου προς κάθε αρμόδιο φορέα.

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ειδικού σκοπού για όλους τους δικηγόρους και τους ασκούμενους δικηγόρους, και κυρίως για τους πιο αδύναμους από αυτούς.

ΖΗΤΟΥΜΕ την ενίσχυση του κλάδου μας ο οποίος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την πληττόμενη ελληνική κοινωνία, βρίσκεται έκθετος στις οικονομικές  συνέπειες που η κρίση της πανδημίας έχει επιφέρει σε όλους.

ΖΗΤΟΥΜΕ την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων, τη συνέχιση καταβολής μειωμένου ενοικίου όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για τη καταπολέμηση της πανδημίας και την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης των υποχρεώσεών μας. 

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση συνάντηση των θεσμικών μας οργάνων με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και την κινητοποίηση των Κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων για την ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 

Το παρόν να κοινοποιηθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα και στον τύπο.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Α.Ν.Δ.Α

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:12
27/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:37
21/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:59
19/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:20
19/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:59
17/05/21
Σας παραθέτουμε στην παρούσα συνημμένες τις ενδεικτικές απαντήσεις του σεμιναρίου της ΕΑΝΔΑ που...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:56
17/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Εκδηλώσεις
13:24
05/05/21
ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ (05.05.2021-24.05.2021)   Ουσιαστικές επιμορφωτικές διαλέξεις...
Προκηρύξεις
20:41
04/05/21
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ Α’ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
20:20
04/05/21
Ο ΔΣΑ εξασφάλισε για τους δικηγόρους και ασκ. δικηγόρους Αθηνών και Πειραιά έκπτωση έως 25% στις...