ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΑΝΔΑ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ-ΥΠΟΘ/ΚΕΙΩΝ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

              Μαυρομιχάλη 4Α, 106 79 Αθήνα

                          Τηλ. 210-3398184

 

Αθήνα 26.04.2020

 

Προς: 

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κοινοποιούμενη προς:

Τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών

Τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτριο Βερβεσό

 

ΘΕΜΑ:  Ενημέρωση σχετικά με την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων και διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την απονομή της Δικαιοσύνης

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις από 22.04.2020 δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.κ. Στυλιανού Πέτσα, ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων πρόληψης για το κορονοϊό με πρώτη την από 28.04.2020 επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και ορισμένων ειδικών διαδικασιών στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της Χώρας. 

Με έτερη από 25.04.2020 επιστολή μας, την οποία και σας κοινοποιήσαμε, εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για την ανωτέρω απόφαση, σχετικά με μέτρα πρόληψης τα οποία έχουν ανακοινωθεί με το από 23.04.2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ θέσαμε υπόψη σας τις προτάσεις μας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν ο υγειονομικός κίνδυνος, από το συνωστισμό των συναδέλφων μας, τόσο ασκούμενων και νέων δικηγόρων, όσο και συνολικά. 

Με την παρούσα, θα θέλαμε να θέσουν υπόψη σας τους προβληματισμούς μας, αναφορικά με διαδικαστικά θέματα που θα προκύψουν με το άνοιγμα των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της χώρας, μετά από 40 και πλέον ημέρες, κατά της οποίες παρέμειναν κλειστά. Θεωρούμε υποχρέωση μας, ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, να επισημάνουμε την απόλυτη αναγκαιότητα επίδειξης ύψιστης ευαισθησίας όλων των αρμοδίων φορέων, καθώς η διαδικασία άρσης των μέτρων, όπως αυτή λαμβάνει χώρα, θα εξαναγκάσει αρχής γενομένης από τις 28.04.2020 σε συνωστισμό πλήθος Ασκουμένων, νέων Δικηγόρων και Δικηγόρων – που ακόμη κι αν δε συγκαταλέγονται μεταξύ των μελών της Ένωσης μας ωστόσο – τελούν σε εξαιρετικά ευάλωτα εργασιακά καθεστώτα. Οι συνάδελφοι μας αυτοί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ατελείωτες ουρές για την κατάθεση δικογράφων και τη λήψη αντιγράφων αποφάσεων και πιστοποιητικών, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον συνωστισμό σε ακροατήρια για τη συζήτηση υποθέσεων των εντολέων τους, ενώ εξίσου σημαίνον είναι και το ζήτημα των δικονομικών προθεσμιών και παραγραφών.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε σε κάθε περίπτωση την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των λοιπών φορέων, σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν αυτά τα καθημερινά μεν, αλλά άκρως σημαίνοντα θέματα για κάθε συνάδελφό μας. 

Τέλος, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις εξής προτάσεις μας προς εξέταση για την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της καθημερινότητας των συναδέλφων μας, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης: 

1. Διατήρηση της αναστολής προθεσμιών και παραγραφών μέχρις της τελικής ομαλοποίησης όλης της κατάστασης, ώστε να μην υφίσταται η δαμόκλειος σπάθη των προθεσμιών, η οποία δύναται να δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού. 

2. Να δημοσιευθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις και ειδικότερα, προς αποφυγή συνωστισμού, δημοσίευση αυτών και στο www.solon.gov.gr

3. Προς αποφυγή συνωστισμού η λήψη των αποφάσεων από τους συναδέλφους να γίνεται με βάση τον αριθμό της απόφασης σε καθορισμένη από τη Διοίκηση του Δικαστηρίου ημερομηνία.

4. Ομοίως και η λήψη όλων των πιστοποιητικών να γίνεται με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου, σε καθορισμένη από τη Διοίκηση του Δικαστηρίου ημερομηνία.

5. Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης σε όλες τις διαδικασίες.

6. Κατάθεση αίτησης και παραλαβή απόφασης σε όσες διαδικασίες αυτό είναι δυνατό, όπως, λόγου χάρη, στη διαδικασία αίτησης και έκδοσης διαταγής πληρωμής, ήτοι κατάθεση της αίτησης και του σχεδίου της απόφασης στη Γραμματεία και λήψη της απόφασης σε μεταγενέστερο καθορισμένο χρόνο. Τούτο δύναται να λάβει χώρα στην εγγραφή και εξάλειψη συναινετικής προσημείωσης υποθήκης.

7. Παράλληλη πρόσβαση των δικηγόρων στη ροή ποινικών υποθέσεων.

8. Έκδοση αντιγράφου αποφάσεων με ψηφιακή υπογραφή, ομοίως με τα πιστοποιητικά.

9. Ψηφιακή κατάθεση δηλώσεων παράστασης στις διαδικασίες, στις οποίες προβλέπεται η έγγραφη δήλωση.

10. Διαμόρφωση των πινακίων με συγκεκριμένη ώρα ανά υπόθεση και με μικρό αριθμό υποθέσεων ανά πινάκιο.

11. Οίκοθεν κλήση των διαδίκων σε όλες τις ματαιωθείσες υποθέσεις, άλλως με αποζημίωση του δικαστικού επιμελητή στο ποσό των 10 ευρώ ανά επίδοση.

12. Επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης κοινού και δικηγόρων ΟΛΩΝ των υπηρεσιών σε όλο το εύρος του ωραρίου.

13. Επέκταση του δικαστικού έτους.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΒΑΡΚΙΩΤΗΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

 

 

 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΕΑΝΔΑ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.doc34.83 KB

Τελευταία Νέα

Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
22:12
27/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
18:37
21/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
17:59
19/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
15:20
19/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:59
17/05/21
Σας παραθέτουμε στην παρούσα συνημμένες τις ενδεικτικές απαντήσεις του σεμιναρίου της ΕΑΝΔΑ που...
Ανακοινώσεις ΕΑΝΔΑ
19:56
17/05/21
Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών               ...
Εκδηλώσεις
13:24
05/05/21
ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ (05.05.2021-24.05.2021)   Ουσιαστικές επιμορφωτικές διαλέξεις...
Προκηρύξεις
20:41
04/05/21
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ Α’ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ...
Ανακοινώσεις ΔΣΑ
20:20
04/05/21
Ο ΔΣΑ εξασφάλισε για τους δικηγόρους και ασκ. δικηγόρους Αθηνών και Πειραιά έκπτωση έως 25% στις...