Ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο

4 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
lioxari
Εικόνα: lioxari
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/09/2009

Καλησπέρα, συνάδελφοι. Με απασχολεί το εξής ζήτημα και θα ήθελα τη γνώμη σας, αν έχετε σχετική εμπειρία: Σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο εντός σχεδίου έκτασης 800 τ.μ., που ανήκει σε δυο αδελφές από διαδοχή με διαθήκη, έχουν ανεγερθεί από την μία εξ αυτών το 2010 αυθαίρετη ισόγεια κατοικία και αποθήκη (απουσιάζει η απαιτούμενη πολεοδομική άδεια) που έχουν υπαχθεί ήδη από τις 10.06.2014 στις διατάξεις του άρθρου 9 περ. 5 του Ν. 4178/2013. Σημειωτέον, ότι υπάρχει τοπογραφικό όπου οριοθετούνται οι εν λόγω ιδιοκτησίες στο οικόπεδο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για την θιγόμενη εντολέα μου ή το γεγονός ότι τα παραπάνω ακίνητα καταλαμβάνονται από το Ν. 4178/2013 δημιουργεί αμάχητο τεκμήριο νομιμότητας; Επίσης, εκκρεμεί για το θέμα αυτό ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ από το 2015 που έχει «παγώσει»… Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Καλησπέρα, 

Αν κατάλαβα καλά το ερώτημά σου, σ΄ενδιαφέρει αν η εντολέας σου θα έχει κάποιες συνέπειες εξ αιτίας της αυθαίρετης δόμησης. Εάν όντως έχουν τακτοποιηθεί τα αυθαίρετα και έχει πληρωθεί ή πληρώνεται το πρόστιμο "τακτοποίησης για 30 χρόνια" κ όχι νομιμοποίησης (δεν υπάρχει νομιμοποίηση στην αυθαίρετη δόμηση) δεν έχει καμμία ποινική ή διοικητική κύρωση, εξάλλου αυτό είναι κ το πνεύμα του νόμου.

Όμως, δεδομένου ότι το οικόπεδο είναι συνιδιοκτησία κ κατά συνέπεια ό,τι έχει ανεγερθεί επ' αυτού ανήκει στις 2 συνιδιοκτήτριες κατά την αναλογία τους, μπορεί το πρόστιμο να έχει βεβαιωθεί κ στις 2 συν/τριες ή αυτή που το κατέβαλλε να ζητήσει  από την εντολέα σου το ποσό που αναλογεί στη μερίδα της.

lioxari
Εικόνα: lioxari
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/09/2009

Ναι, έχει πληρωθεί το πρόστιμο και μάλιστα εμπρόθεσμα. Αναρωτιέμαι τί θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα,δεδομένου ότι ανάκληση της απόφασης που βεβαίωσε την υπαγωγή στον νόμο περί αυθαιρέτων δε νοείται...Η πελατισσά μου δεν συναίνεσε  στην ανέγερσή τους, ούτε και μπορεί να ζητήσει την κατεδάφισή τους και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονιστεί. 

dikigoroskl
Εικόνα: dikigoroskl
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 04/01/2017

Για ποιο λόγο να ανακληθεί η απόφαση;

Τι θα ήθελε η εντολέας σου; 

Κατά τη γνώμη μου το χειρότερο είναι να της ζητήσει η συν/τρια την αναλογία της στο πρόστιμο

Ο ΕΝΦΙΑ επί του κτίσματος σε ποιον βεβαιώνεται;

Γιατί δεν κάνουν μια κάθετη, τουλάχιστον να διαχωρίσουν τα τμήματά τους. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει κάτι ως προς τη συγκυριότητα, αλλά τουλάχιστον θα έχει η κάθε μία το δικό της κομμάτι.

Το κτίσμα περιορίζει την εντολέα σου να κτίσει άλλο δικό της στο οικόπεδο;

 

 

lioxari
Εικόνα: lioxari
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/09/2009

καλησπέρα,συνάδελφοι. Τελικά, μήπως έχει κάποιος/α από εσάς υπόδειγμα ιδιωτικού συμφωνητικού για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ ιδιοκτησιών σε επίκοινο οικόπεδο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.