Διαγραφή από ΔΣΑ - χωρίς εγγραφή σε ταμεία/άνοιγμα βιβλίων στην εφορία

5 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Eleni_S
Εικόνα: Eleni_S
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/12/2014

Συνάδελφοι καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Θα ήθελα να μου πει αν κάποιος γνωρίζει πώς μπορεί να διαγραφεί κανείς από το ΔΣΑ χωρίς να έχει εγγραφεί στα ταμεία και χωρίς να έχει ανοίξει βιβλία στη ΔΟΥ. Οι εκδοχές ως προς την εφορία που έχω ακούσει συμπεριλαμβανομένης και αυτής του λογιστηρίου του ΔΣΑ είναι ότι πρέπει να ανοίξεις βιβλία ανεξαρτήτως με το αν ασκείς το επάγγελμα, άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει μόνο να τα ανοίξεις αν πραγματικά ασκείς δικηγορία, ότι πληρώνεις πρόστιμο για εγγραφή μετά τους πρώτους 6 μήνες και για άλλους που άνοιξαν μετά από χρόνια χωρίς καμία επίπτωση.
Σε σχέση με τα ταμεία τα χρωστάς από την εγγραφή στο ΔΣΑ ακόμα κι αν δεν γραφτείς ποτέ? Δεν υπάρχει πρόβλεψη στον Κώδικα περί Δικηγόρων που να δημιουργεί άμεση υποχρέωση. Πρόσφατα απερρίφθη αίτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο μετά από Εξώδικο δικηγόρου προς το ταμείο Νομικών για να τον διαγράψουν από τα μητρώα. Η ερώτησή μου αφορά αυτούς που θέλουν διαγραφή από το ΔΣΑ (χωρίς να έχουν πάρει μερίσματα) χωρίς εγγραφή στα ταμεία και καταβολή εισφορών. Έχω διαβάσει για την επιτροπή Μητρώου που διαγράφει ανενεργή μέλη αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει συστηματικά και μετά την πενταετία οφείλεται το τέλος επιτηδεύματος.
Γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους που ακολουθούν ακαδημαϊκή πορεία στο εξωτερικό και έχουν το ίδιο πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

irene25
Εικόνα: irene25
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/10/2012

Χρόνια πολλά! Θα σε βοηθήσω όπου μπορώ γιατί τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Τα ταμεία τα οφείλεις απ'όταν γραφτείς στο ΔΣΑ, μάλιστα το υγείας ήδη απ'όταν είσαι ασκούμενη. Μπορείς επίσης να είσαι γραμμένος στο ταμείο ανεργίας αρκεί να μην έχεις κάνει έναρξη στην εφορία.http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=605&Itemid=560&lang=el
Κατ'ουσίαν έναρξη υποχρεούσαι να κάνεις πριν ενεργήσεις οποιαδήποτε πράξη ως δικηγόρος,πχ δικαστήριο.(βρες τον οδηγο του δσα και διαβασε το αντιστοιχο κομματι)
Μέρισμα πχ λαμβανεις κανονικα ακομη κι αν δεν εχεις κανει εναρξη και το δηλωνεις στη δηλωση σε ειδικο κωδικο (ΠΟΛ 1208/29.12.2010)
Έχω ακούσει επίσης για τις 2 εκδοχές που λες από αυτό εδώ το φόρουμ. Ξέρω επίσης ότι πολλοί εκαναν εκλογες χωρίς έναρξη. Τώρα όμως που βγήκε μια εγκύκλιος με απαλλαγή από Φ.Π.Α. δεν ξέρω αν υποχρεούμαστε να κάνουμε τη δήλωση,να το ψάξεις.
Τέλος δεν νομίζω να βρεις άκρη στο ΔΣΑ που κωφεύειστα προβλήματα των νέων δικηγόρων. Έκανα ερώτηση στον αρμόδιο, για την υποχρέωση έναρξης στην εφορία και εισέπραξα εξυπνακίστικη απάντηση, τύπου μα πώς θα δικηγορεύσεις. Ότι υπάρχουν τόσοι άνεργοι εκεί έξω δεν τους λέει κάτι δυστυχώς.

Παναγιώτης
Εικόνα: Παναγιώτης
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 11/12/2006

Καλησπέρα και καλή χρονιά,
Προτίθεμαι να κάνω διαγραφή από τον ΔΣΑ και να κλείσω και τα βιβλία μου στην εφορία και στη συνέχεια να κάνω διαγραφή και από το Ταμείο Νομικών, αλλά δεν έχω καμία δυνατότητα να πληρώσω τις εισφορές του τελευταίου έτους. Μπορώ να κάνω τη διαγραφή από το Ταμείο αφήνοντας ένα ποσό ως οφειλή ή όχι; Ευχαριστώ.

molly
Εικόνα: molly
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/01/2013

Δεν θα σε αφησουν να κανεις διαγραφη απο το ταμειο ενω τρεχουν οι οφειλες σου. Χρειάζεται εξοφληση πρωτα!

eirinim
Εικόνα: eirinim
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/11/2012

Συνάδελφε,εγώ ξέρω ότι μπορείς να παραιτηθείς αν κάνεις ρύθμιση για τα οφειλόμενα.Μου το είχε πει ένας γνωστος μου παραιτήθηκε.Είναι και λογικό αλλιώς θα έμενες μια ζωή έρμαιο του ΤΑΝ.

KA.
Εικόνα: KA.
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2016

Συνάδελφοι, επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ να διαγραφώ: Δηλαδή αν δε χωρεί ρύθμιση (καθώς εγώ ρυθμίζω ήδη ένα έτος και το επόμενο μου είπαν πληρώνεται άπαξ) δε διαγράφεσαι; Δε μπορείς να οφείλεις και να διαγραφείς;