ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

11 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
psilitziva
Εικόνα: psilitziva
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/09/2015

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ.

ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΕΛΑΤΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ, ΟΥΤΕ Η ΠΡΩΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ Ή ΑΛΛΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ. ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ!

ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ? ΠΩΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΩ?

ΚΑΙ ΤΙ ΑΜΟΙΒΗ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΖΗΤΑΕΙ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

 

cv123
Εικόνα: cv123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/04/2011

Ο πελάτης θα πρέπει με διαθήκη:

α) Να ορίσει μοναδικό κληρονόμο τον γιο του.

β) Να θέσει στη διαθήκη όρο να μην έχει τη διοίκηση της κληρονομίας η πρώην σύζυγός του και οι συγγενείς του, μέχρι την ενηλικίωση του κληρονόμου, αλλά το πρόσωπο που με τη διαθήκη του ορίζει.Αν δεν ορίσει κάποιο πρόσωπο, τότε θα διοριστεί ειδικός επίτροπος από το δικαστήριο.

γ) Να ορίσει εκτελεστή διαθήκης.

Όπως καταλαβαίνω ο εντολέας θέλει να σας δώσει και το ρόλο του διαχειριστού της κληρονομίας και το ρόλο του εκτελεστού της διαθήκης. Ο ρόλος του εκτελεστού είναι σχετικά εύκολος, αλλά ο ρόλος του διαχειριστού της περιουσίας έχει αρκετές δυσκολίες. Τα μετρητά θα πρέπει να κατατίθενται εντόκως σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα ακίνητα να εκμισθώνονται κλπΤο μόνο κσλό είναι ότι εφαρμόζεται ως μέτρο ευθύνης η ελαφρά συγκεκριμένη αμέλεια.Τέλος, οφείλετε να δίνετε τα αναγκάι χρήματα για την ανατροφή του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του και έχετε και υποχρέωση λογοδοσίας.

Ως αμοιβή νομίζω ότι πρέπει να ορίσετε το 5% του ενεργητικού της κληρονομίας εν μέρει προκαταβαλλόμενο κατά την επαγωγή της κληρονομίας εν μέρει κατά το χρόνο ενημικίωσης του κλήρονόμου. Τα έξοδα διαχείρισης καλύπτονται από τη διαχείριση της κληρονομίας

mountain lion
Εικόνα: mountain lion
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/04/2014

Εκτελεστή θέλει εδω ή διαχειριστή του  ΑΚ 1521 ; 

Γιατι η εξουσία του εκτελεστή δεν σχετίζεται με την ανικανότητα για δικαιοπραξια του κληρονόμου και συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση . 

Το να εγκαταστήσει το γιο του ως καταπιστευματοδοχο δεν προκρίνεται αφου θα πρέπει να εγκαταστήσει και κάποιον βεβαρημένο κληρονομο ( αλλα κληρονομο ) ο οποίος θα εχει τη διαχείριση μέχρι την πλήρωση της αίρεσης η την πάροδο της προθεσμίας . 

Χωρίς να έχω εμπειρία ... ΑΚ 1521. Φαίνεται να ειναι γραμμένο για τέτοιες περιπτώσεις . 

@ cv123 θεωρείς οτι επιβάλλεται διορισμός εξτελεστή ; 

Στεργίου Ελευθέριος
Εικόνα: Στεργίου Ελευθέριος
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 17/09/2012

μήπως υπάρχουν ζητήματα νόμιμης μοίρασς συνάδελφοι; πρέπει να προσεχθεί αυτό....

mountain lion
Εικόνα: mountain lion
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/04/2014

σαφως ... 

ο διορισμος  εκτελεστη διαθηκης για  ολη την περιουσια ακομα και αν εγκαθισταται σε αυτην μοναδικος κληρονομος ο μεριδουχος αποτελει περιορισμο  της νομιμης μοιρας και θεωρειται οτι δεν εχει γραφει για το τμημα της νομιμης μοιρας.  (εκτος αν ερμηνευθει ως   σωκηνειος ρητρα - ειναι εγκυρη )  

γι αυτο μηπως ειναι καλυτερα να διοριστει διαχειριστης κατα ΑΚ 1521  ωστε  να μην εχει τα προβληματα του εκτελεστη διαθηκης . 

γιατι αν θεωρηθει οτι διοριζει εκτελεστη ... μετα αφου ο κληρονομος ειναι τεκνο ανηλικο  εχει νομιμη μοιρα και τη διαχειριση θα εχει ο νομιμος αντιπροσωπος. δλδ οι ασκουντες τη γονικη μεριμνα και απο αυτην ειδικοτερα τη διοικηση της  περιουσιας . 

γι αυτο υπαρχει αυτη η προβλεψη  AK 1521 "Η διοίκηση των γονέων δεν εκτείνεται και στα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στο τέκνο από διάταξη τελευταίας βούλησης ή από δωρεά με τον όρο να μην έχουν τη διοίκηση οι γονείς." 

το προσωπο που θα διοριστει εδω απο το διαθετη  θα ειναι εκτελεστης διαθηκης ? δε φαινεται κατι τετοιο ... αφου αν δεν οριστει απο το διαθετη ο οποιος απλα αποκλεισει τους γονεις απο τη διαχειριση διοριζεται ειδικος επιτροπος  

και φυσικα αυτη η διαχειριση παυει με την ενηλικιωση . 

cv123
Εικόνα: cv123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/04/2011

Πρότεινα το διορισμό του εκτελεστή διαθήκης για να είναι περισσότερο διασφαλισμένα τα συμφέροντα του ανήλικου κληρονόμου, καθώς θα υπάρχει ο εκτελεστής που θα εποπτεύει κατά κάποιον τρόπο το διαχειριστή της περιουσίας. Με την ενηλικίωση η περιουσία θα περιέλθει στον κληρονόμο, οπότε θα εφαρμόζεται το 2025 εδ. β. ΑΚ οπότε ο τίτλος του εκτελεστού θα είναι ένας απλός τίτλος. Άλλωστε και πριν από την ενηλικίωση ο εκτελεστής θα έχει περιορισμένη διαχειριστική εξουσία, αφού η εκτέλεση των διατάξεων της διαθήκης είναι να μην ανακατευτεί η μητέρα του κληρονόμου με τη διαχείριση και να ελέγχεται ο διαχειριστής του 1521 ΑΚ. Σε κάθε περίπτωση, ασφαλώς και αρκεί ο διαχειριστής του 1521 ΑΚ.

mountain lion
Εικόνα: mountain lion
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/04/2014

σωστα και εφοσον ορισει εκτελεστη με σκοπο την προστασια του ανηλικου  τοτε με την ενηλικιωση ενδεχεται να ερμηνευθει κατ' ΑΚ 2028  οτι παυει το λειτουργημα  του ( στη συγκεκριμμενη περιπτωση ) .

 

παραμελημενος  θεσμος αυτος του εκτελεστη διαθηκης συμφωνειτε ; 

(θεωρειται οτι την φροντιδα για την εκτελεση της διαθηκης  εχει ο κληρονομος ) 

 

 

 

 

 

psilitziva
Εικόνα: psilitziva
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/09/2015

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΚΑΤ'ΑΡΧΑΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΛΟΙΠΌΝ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ. ΠΑΝΤΩΣ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΗ.

ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ - ΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΕΝΑ- ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΕΛΛΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΩ.) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΧ 25 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΚΝΟ.

ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΟ 1521 ΑΚ. Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΚΙΟΥΤΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ, ΣΩΣΤΑ?

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ? ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ?

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!

 

 

 

cv123
Εικόνα: cv123
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 29/04/2011

Η πρώην σύζυγος δεν δικαιούται νόμιμη μοίρα εφόσον είναι διαζευγμένη/έχει κατατεθεί αγωγή/αίτηση διαζυγίου/έχει εκδοθεί απόφαση διαζυγίου αλλά δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Οι γονείς είναι νόμιμοι μεριδούχοι, αλλά β' τάξης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν κατιόντες δεν έχουν δικαίωμα νόμιμης μοίρας. 

Επειδή το θέμα είναι σύνθετο, εγώ θα πρότεινα δημόσια διαθήκη.Για τη διοίκηση/διαχείριση, ο διαχειριστής του 1521 ΑΚ  οφείλει όταν το παιδί ενηλικιωθεί να του παραδώσει την περιουσία και να προβεί σε λογοδοσία ενώπιόν του. Για το μετέπειτα διάστημα, ο διαθέτης μπορεί να ορίσει ποικίλους όρους, με προσοχή όμως, διότι δεν θα πρέπει να περιορίζουν την προσωπική ελευθερία του κληρονόμου. Μπορεί να ορίσει η διαχείριση να γίνεται κατόπιν γνώμης του εκτελεστού διαθήκης. Θα πρέπει να υπάρξει προσοχή στη διατύπωση, ο γιος είναι νόμιμος μεριδούχος, οπότε μπορεί τότε να επικαλεστεί προσσβολή της νόμιμης μοίρας, οπότε η διαχείριση του 1/2 είναι δική του εντελώς. Η γνώμη του εκτελεστού διαθήκης θα πρέπει να περιορίζεται στην απλή σύσταση, ενώ πρέπει να γίνει επίκληση των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας που αφαιρούν ένα νέο από τη διαχείριση της περιουσίας του.

mountain lion
Εικόνα: mountain lion
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/04/2014

@ psilitziva οι γονεις ειναι νομιμοι μεριδουχοι ΜΟΝΟ αν δεν υπαρχουν τεκνα. δλδ αν δεν υπαρχουν μεριδουχοι της α ταξης . αφου υπαρχει τεκνο δεν ...

και αφου δεν υπαρχει και συζυγος το τεκνο εχει 100% εξ αδιαθετου μεριδα αρα 1/2 νομιμη μοιρα.

 

psilitziva
Εικόνα: psilitziva
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 12/09/2015

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΡΟΛΟ ΣΕ ΠΕΡΙΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ. ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΙ ΠΟΣΟ ΖΗΤΑΜΕ?

 

DkR
Εικόνα: DkR
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/12/2015

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είναι έγκυρη η διάταξη διορισμού εκτελεστή διαθήκης θα πρέπει οπωσδήποτε στην διαθήκη ο διαθέτης να έχει ορίσει συγκεκριμένες πράξεις εκτέλεσης. Γενική αναφορά στον διορισμό του δεν τον καθιστά  εκτελεστή διαθήκης αλλά κατά μετατροπή (182ΑΚ) μπορεί να θεωρηθεί ως διαχειριστής περιουσίας του 1521ΑΚ.