ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

9 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
nickolas87
Εικόνα: nickolas87
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/02/2012

Καλησπέρα, Συνάδελφοι!

Αντιμετωπίζω το εξής θέμα: Και οι δύο προς διάζευξη σύζυγοι έχουν την αλβανική ιθαγένεια, ο γάμος τους τελέστηκε στην Αλβανία, ενώ είναι κάτοικοι πλέον Ελλάδας. Μετά από τις ερμηνείες και τα συγγράμματα στα οποία ανέτρεξα κατέληξα στο ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν μεν διεθνή δικαιοδοσία για την έκδοση του διαζυγίου (είτε συναινετικό είτε κατ’ αντιδικία), αλλά θα εφαρμοστεί το αλβανικό δίκαιο λόγω του γεγονότος ότι διατηρούν και οι δύο την αλβανική ιθαγένεια.

Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο;

Giorgio7
Εικόνα: Giorgio7
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/01/2015

 καλημέρα σας συναδελφε. Θα με ενδιέφερε εαν εχετε σχετικη Νομολογία και δε σας κανει κοπο να μου στείλετε ενα μεηλ. Εχω μελλοντικα κατι παρομοιο. Και πάλι ευχαριστω! 

mourmour
Εικόνα: mourmour
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/12/2011

ΕΠειδή κι εγώ το ψαχνω...Απο Ιούλιο 2015 αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο κανονισμός Ρωμη 3, τα αλλοδαπά ζευγάρια μπορούν να επιλέξουν δηλαδή ποιο δίκαιο θα εφαρμοστεί,,,δεν το λέω βέβαια μετά σιγουριάς, αλλά ψάξτο κι εσυ λίγο

nickolas87
Εικόνα: nickolas87
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/02/2012

Καλησπέρα, Συνάδελφοι

@Giorgio7: Νομολογία δεν έχω βρει για την περίπτωσή μου. Στα συμπεράσματα που ανέπτυξα κατέληξα μελετώντας την κατ' άρθρο ερμηνεία του Βαθρακοκοίλη, το σύγγραμα για το διαζύγιο της Νομικής Βιβλιοθήκης, καθώς και συζητώντας με αρκετούς Συναδέλφους. Το καλύτερο θα ήταν να εκδώσουν το διαζύγιο στην Αλβανία και κατόπιν να αναγνωριστεί η απόφαση στην Ελλάδα.

@mourmour: Θα τον μελετήσω τον κανονισμό! Ευχαριστώ πολύ!

kdimitra
Εικόνα: kdimitra
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/12/2013

Συνάδελφοι καλησπέρα,
μία υποθεση με δύο αλλοδαπούς που ήθελαν να χωρίσουν μου έτυχε πριν 6μηνο περίπου.
Νομίζω ότι έχει γίνει μία παρερμηνεία: είναι άλλο το ζήτημα αν τα ελληνικά δικαστήρια ΄εχουν δικαιοδοσία να δικάζουν τις εν λόγω διαφορές και άλλο ποιο δίκαιο θα εφαρμόσουν, στην περίπτωση που τελικά έχουν δικαιοδοσία. Συγκεκριμένα δείτε άρθρο 611 ΚΠολΔ, όπου τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία εν προκειμένω αν και οι δύο είναι αλλοδαποι με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο.
Σημείωση: αν τελικά έχουν δικαιοδοσία τότε κρίνεται ποιο δίκαιο θα εφαρμοστεί από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση το άρθρο 16 και 14 ΑΚ.
Αυτό μου είχαν πει στο Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου που είχα επισκεφθεί πριν εξάμηνο περίπου.
Η έδρα του του Ινστιτούτου είναι στη Σόλωνιος 73 και τηλ. επικοινωνίας: 210-3615646.
Όσον αφορά για την Ρώμη 3, δεν γνωρίζω

nickolas87
Εικόνα: nickolas87
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/02/2012

Παίζει ρόλο για το αν ο γάμος έχει γίνει στην Ελλάδα ή στην χώρα καταγωγής των συζύγων;

Παρεμπιπτόντως, τα συγγράμματα δεν εξαντλούν την πράξη, κι ας κοστίζουν τόσο πολύ...

M.P
Εικόνα: M.P
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/07/2016

Συνάδελφοι καλό μεσημέρι.
Γάμος τελέστηκε στην Ελλάδα στην Εκκλησία Χριστιανικής Πίστης μεταξύ συζύγων ιθαγένειας από Νιγηρία και ΗΠΑ. Ο σύζυγος επιθυμεί διαζύγιο. Να σημειωθεί ότι ο νιγηριανός δεν έχει νόμιμα χαρτιά παραμονής του στην Ελλαδά και η σύζυγος δεν βρίσκεται εδω και δεν γνωρίζουμε καν την διεύθυνσή της στην Αμερική. Γνωρίζει κάποιος τί μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση;; Είναι αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια;;
Σας ευχαριστώ.

julianna
Εικόνα: julianna
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/05/2014

καλησπέρα συνάδελφε

καταρχήν, αυτό το δόγμα είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; 

M.P
Εικόνα: M.P
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 15/07/2016

Η Ληξιαρχική πράξη Γάμου Γράφει Χριστιανοί άνευ Δόγματος.

julianna
Εικόνα: julianna
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/05/2014

Καλησπερα δεν μου εχει τυχει κατι παρομοιο. Υποπτευομαι οτι δεν ειναι αναγνωρισμενο. Αρα ο γαμος ανυποστατος κατα το ελληνικο δικαιο. Εγω στη θεση σου θα ζητουσα πληροφοριες απο Αρχιεπισκοπη. Καλη τυχη κι αν βγαλεις ακρη ενημερωσε μας.