δικαστική συμπαράσταση

9 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Πελάτης μου υπέστη εγκεφαλικό και έχει υποστεί - μη αναστρέψιμη -βλάβη της υγείας του. Δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και φυσικά δεν μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή. Η οικογένειά του επιθυμεί να τον υποβάλει σε δικ/η συμπαράσταση για να προβεί σε ενεργειες σχετικά με τα Ταμεία κλπ. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Το ρωτάω διότι οι συνήθεις περιπτώσεις δικ/ης συμπαράστασης έχουν να κάνουν με εκ γενετής διανοητική αναπηρία κλπ. Ευχαριστώ.

eirinim
Εικόνα: eirinim
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 14/11/2012

Ναι,μπορείς να το κάνεις κανονικά.

Yiannis
Εικόνα: Yiannis
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 30/03/2007

Ευχαριστώ πολύ

iris_25
Εικόνα: iris_25
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2011

Καλημέρα σας, χρειάζομαι παρακαλώ τη βοήθειά σας!

Μου έχει ανατεθεί μία υπόθεση δικαστικής συμπαράστασης για πάσχουσα από βαριά μορφή άνοιας.

Στενός συγγενής δεν υπάρχει, γονείς, σύζυγος, τέκνο έχουν όλοι αποβιώσει.

Διαμένει μαζί της τα τελευταία χρόνια μακρινός συγγενής εξ αγχιστείας ο οποίος και κινεί τη σχετική διαδικασία.

Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι συγγενείς α' και β' ξαδέλφια δεν πολυενδιαφέρονται να εμπλακούν. Έχουμε βέβαια ζητήσει τη συνδρομή τους και αναμένουμε.

Αντιμετωπίζω πρόβλημα στην εύρεση των αποδεικτικών εγγράφων που πρέπει να συγκεντρώσω για να προσκομίσω στον Εισαγγελέα (αρμοδιότητα στον Πειραιά).

Για παράδειγμα χρειάστηκε εισαγγελική παραγγελία για κάποια πρώτα πιστοποιητικά από το Δήμο, την οποία και έλαβα και μου χορηγήθηκαν.

Επίσης είναι έτοιμη η σχετική ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο αλλά χρειάσθηκε και πάλι εισαγγελική παραγγελία για να την παραλάβουμε, ωστόσο, δεν μας δόθηκε η παραγγελία γιατί ο εισαγγελέας επικαλείται ιατρικό απόρρητο και κατά την κρίση του πρέπει πρώτα να καταθέσουμε αίτηση για τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση και μετά.

Οπότε αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο. Πώς θα γίνει δεκτή η αίτηση σε πρώτη φάση από τον Εισαγγελέα χωρίς και πώς θα συνταχθεί δικόγραφο χωρίς να έχουμε στα χέρια μας γνωμάτευση που να περιγράφει ακριβώς την πάθηση?

Τι με συμβουλέυετε να κάνω?Γνωρίζετε τι διαδικασία ακολουθείται στο Πρωτοδικείο Πειραιά?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

mariakar
Εικόνα: mariakar
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/06/2007

Δεν γνωρίζω πολλά επί του θέματος, αλλά είχα ακούσει προ μερικών μηνών για μία περίπτωση στην Καβάλα όπου τη διαδικασία της θέσης σε δικαστική συμπαράσταση την κίνησε ο ίδιος ο Εισαγγελέας ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κανείς από όσους δικαιούνται κατά τον ΑΚ να υποβάλουν την αίτηση. Στην περίπτωση αυτή είχε ζητηθεί η βοήθεια της κοινωνικής λειτουργού όπου νοσηλευόταν η ηλικιωμένη με την άνοια, για την μεσολάβηση με την Εισαγελία. Βέβαια εδώ αν κατάλαβα καλά δεν τίθεται θέμα νοσηλείας, αλλά σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι δικαιούται κανείς από τους συγγενείς που αναφέρεις να ζητήσουν τη θέση της σε δικαστική συμπαράσταση. 

iris_25
Εικόνα: iris_25
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2011

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στενοί συγγενείς α΄ βαθμού, η αίτηση απευθύνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο δια του Εισαγγελέως, ακόμη και όταν την καταθέτει αδελφός εν ζωή του συμπαραστατέου. Ο Εισαγγελέας, εν συνεχεία, διαβιβάζει την αίτηση στο Πρωτοδικείο.Οπότε, φαντάζομαι ότι στην περίπτωσή μου, εάν προσκομισθούν όλα τα αναγκαία έγγραφα, δεν τίθεται ζήτημα για το εάν οι μακρινοί συγγενείς νομιμοποιούνται ή όχι. Κάποιος άλλος που να μπορεί να με διαφωτίσει με βάση την εμπειρία του;

iris_25
Εικόνα: iris_25
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2011

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει?

annakaz
Εικόνα: annakaz
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/07/2014

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Χρειάζομαι την βοήθειά σας σε ένα συναφές θέμα. Η μητέρα μίας πελάτισσάς μου εμφάνισε νόσο άνοιας η οποία εξελήχθηκε ταχυτατα. Μετά από αίτηση, τέθηκε σε δικαστική συμπαράσταση με συμπαραστάτρια την κόρη και πελάτισσά μου. Η απόφαση τελεσιδίκησε.

Τώρα η κόρη και συμπαραστάτρια επιθυμεί να μεταβιβάσει με δωρεά τα μερίδια της συμπαραστατουμένης στους θείους της (αδέλφια της μητέρας και συμπαραστατουμένης).

Ερωτήματα:

α) Γνωρίζει κανείς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω και ποιο ειναι το αρμόδιο δικαστήριο; Υποθέτω ότι πρέπει να πάρω άδεια από το Δικαστήριο, αλλά θα ήθελα να ξέρω λεπτομέριες επί του δικογράφου, κοινοποιήσεις κλπ καθώς και αν θα πρέπει να πάω στο Ειρηνοδικέιο κατοικίας της συμπαραστατουμένης ή του τόπου όπου βρίσκονται τα ακίνητα.

β) Επίσης, γνωρίζεται αν πρέπει να ορισθεί ειδικός επίτροπος; και αν ναι, πρέπει να είναι δικηγόρος;

 

Ευχαιστώ πολύ!!

 

 

Effrosini
Εικόνα: Effrosini
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 19/10/2015

Συνάδελφοι καλησπέρα και συγνώμη για τις πολλές απορίες που θα παραθέσω, πρώτη φορά ασχολούμαι με το θέμα της δικαστικής συμπαράστασης και στην αναζήτηση μου να βγάλω άκρη έχω μπερδευτεί περισσότερο,

Θέλω να ξεκινήσω διαδικασία για να τεθεί πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, την αίτηση θα την κάνει ο γιός της παθούσας και ο οποίος θα προτείνει τον εαυτό του ως δικαστικό συμπαραστάτη.

Θα κάνω αίτηση στο Μον. Πρωτοδ. που θα αναφέρω τα πραγματικά περιστατικά, τους πηγαίνω άλλα έγγραφα την ημέρα της κατάθεσης? Έπειτα τι γίνεται?

Ο πελάτης μου έχει έγγραφο από ιδιώτη ψυχίατρο, που απ΄ όσο έψαξα δεν αρκεί, θέλει από κρατικό φορέα, σωστά? Υπάρχει κάποιος τρόπος για την έκδοση του εγγράφου αυτού από το δημόσιο εφόσον πρόκειται για δικαστική συμπαράσταση?

Επίσης όσον αφορά την πολυσυζητημένη έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας? τι γνωρίζετε?

Ευχαριστώ από καρδιάς οποίον μπει στον κόπο να με διαφωτίσει και με συγχωρείται για το κατεβατό!

PANORAMIX7
Εικόνα: PANORAMIX7
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 01/11/2017

Παιδιά καλησπέρα, έχω καταθέσει μια αίτηση δικαστικής συμπαράστασης δια του εισαγγελέα (αιτών είναι ο αδελφός της συμπαραστατουμένης).Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:1ον τις κοινοποιήσεις ποιος τις κάνει;2ον είναι υποχρεωτική η παράσταση μου κατά τη συζήτηση τόσο της προσωρινής όσο και της οριστικής;