ΕΞ'ΑΔΙΑΘΕΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΗ Β' ΤΑΞΗ

2 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Sofilaw
Εικόνα: Sofilaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/03/2016

Καλησπέρα σας!

Θα ήθελα την βοήθεια σας στο εξής:

Απεβίωσε χωρίς να αφήσει διαθήκη θεία πελάτη μου, η οποία δεν είχε παιδιά και της οποίας ο σύζυγος είχε αποβιώσει προ ετών. Οι γονείς της είχαν επίσης προαποβιώσει, όπως και όλα τα 5 αδέλφια της.

Μοναδικοί σήμερα εν ζωή κληρονόμοι είναι τα παιδιά 2 εκ των αδελφών της (1 από κάθε αδελφό) και το εγγόνι ενός τρίτου εξ'αυτών. Τα υπόλοιπα 2 αδέλφια της δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά.  

Το ερώτημά μου έχει να κάνει με το ποσοστό που ο κάθε ένας εκ των ως άνω κληρονόμων θα κληρονομήσει την θεία.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με την εξ'αδιαθέτου στην β' τάξη διαδοχή, οι γονείς, τα αδέλφια και σε περίπτωση που αυτά έχουν προαποβιώσει του κληρονομούμενου και τα τέκνα αυτών, κληρονομούν κατ'ισομοιρία, ο κάθε ένας από τους ανωτέρω 3 κληρονόμους θα κληρονομήσει το 1/3 της περιουσίας της θείας?

Γνωρίζω ότι η μερίδα των γονέων, σε περίπτωση που αυτοί έχουν πεθάνει, προσαυξάνει στις μερίδες των αδερφών, και σε περίπτωση που κι αυτοί δεν υπάρχουν, στις μερίδες των παιδιών τους.

Τι συμβαίνει όμως με τις μερίδες των αδερφών που έχουν πεθάνει αλλά δεν έχουν κατιόντες; Προσαυξάνουν κανονικά στους συγκληρονόμους τους, ήτοι στα παιδιά και τα εγγόνια άλλων αδελφών?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

newyorker
Εικόνα: newyorker
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 02/03/2016

Νομίζω, αυτός είναι ο τρόπος υπολογισμού: 1/3 o καθένας, γιατί προέρχονται από διαφορετική ρίζα (γραμμή διαφορετικού αδερφού) ο καθένας.

Αναλυτικά:

Σκέψου, αν ζούσαν τα 5 αδέρφια θα έπαιρνε 1/5 ο καθένας. Από αυτά που έχουν προαποβιώσει και έχουν κατιόντα, καλείται ως εκ της κοινής ρίζας ο κατιών. (γιός ή εγγονός). Η μερίδα των άλλων δύο που δεν έχουν κατιόντα προσαυξάνει τις μερίδες των τριών κληρονόμων της ίδιας τάξης κατ' ισομοιρία. Δηλ 1/5:3 (για τον καθένα) *2 (επειδή έχουμε 2 προαποβιώσαντες) σύνολο 2/15. άρα, προσθέτοντας αυτό και το αρχικό 1/5 του κάθε κληρονομου (τέκνου ή εγγονού αδερφού) έχεις:

1/5+2/15=3/15+2/15=5/15=1/3.

 

 

Sofilaw
Εικόνα: Sofilaw
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 16/03/2016

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και που ασχολήθηκες sofakoulina!