Ενδιαφέρον θέμα συνταγματικού δικαίου

Χωρίς απαντήσεις
alnikzos
Εικόνα: alnikzos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/03/2011

Ο Μέγας Χαμαιλέων της ελληνικής πολιτικής σκηνής, Γ. Καρατζαφέρης, αφού δεν τον αφήνουν -ακόμα- να γίνει υπουργός για να βυθίζει πλοία με μετανάστες (με τον Βελόπουλο στον Έβρο να πυροβολεί όποιον δε σταματάει στο τρίτο ΑΛΤ, ΤΙΣ ΕΙ;) και θέλοντας να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα, δήλωσε ότι το σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί αυτός και όλοι οι βουλευτές του από το βουλευτικό αξίωμα, στην ουσία δηλαδή να αποχωρήσει το ΛΑΟΣ από τη Βουλή. Φυσικά οι βουλευτές δεν ήξεραν τίποτα, εξεπλάγησαν (μάλλον δυσάρεστα) και απ' ότι φαίνεται ο Καρατζαφέρης μάλλον δουλεύει τον κόσμο γι' άλλη μια φορά. Συναντήθηκε με τον Πετσάλνικο κάνοντας μυστηριώδεις δηλώσεις του τύπου "είμαστε σε αναζήτηση συνταγματολόγων" και ενώ όλοι θεώρησαν ότι κάτι παίζει στα σοβαρά, ο Πετσάλνικος δήλωσε -ψιλοστραβωμένος- ότι απλώς συζήτησαν για την πολλάκις αναβληθείσα συζήτηση στην ολομέλεια για το δημογραφικό, που του ζητάει ο Καρατζαφέρης!

Παρόλα αυτά το ερώτημα είναι: τί γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση, δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει αποχώρηση ολόκληρου κόμματος από τη Βουλή. Ασφαλώς, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ δεν θα αναπληρωθούν από άλλους του ίδιου κόμματος (όπως θα γινόταν κανονικά), αφού αυτό αντίκειται στη βούλησή του κόμματο, που εν προκειμένω είναι και αρχηγικό όσο δεν πάει. Υποθέτω ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει κάτι, αν και δεν είμαι και σίγουρος, αφού στην Ελλάδα δεν προβλέπεται απαγόρευση κόμματος, η δε αποχώρηση ολόκληρου κόμματος από τη Βουλή σε ένδειξη διμαρτυρίας δεν έχει συμβεί στην ελληνική συνταγματική ιστορία, εξ όσων γνωρίζω.

Πέραν τούτου η δήλωση του Καρατζαφέρη ότι αποχωρεί για να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα αποτελεί ή όχι ευθεία πρσβολή του Συντάγματος, ειδικά του άρθρου 29, που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη δράση των πολιτικών κομμάτων: