ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙ!!! Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ???

14 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Marathos
Εικόνα: Marathos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2009

Ρώτησα μια ειρηνοδίκη και μου είπε ότι έχει βγάλει αποφαση που να θεωρεί έμπορο ιδιοκτήτη ψητοπωλέιου.......για καφετέρια μου είπε ότι είναι που θα πέσεις.....επέιδή όμως δεν είναι κορώνα γράμματα, μπορέι να βοηθήσει κάποιος συνάδελφος;

gpan
Εικόνα: gpan
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/10/2009

 ναι ειναι εμπορος γτ πρατει κατα συνηθες επαγγελμα πραξεις εμποριας..

πως μπορεις να επιχειρηματολογησεις οτι δεν ειναι εμπορος?

Symeon
Εικόνα: Symeon
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 18/01/2010

Εκτός ίσως - με επιφύλαξη- εάν δεν  πρόκειται μάλλον  για καφετερία παρά  για κανά συνοικιακό  καφενειάκι και ο ιδιοκτήτης αυτού το λειτουργεί  ουσιαστικά με την προσωπική του εργασία ή έστω με μια μικρή βοήθεια από έναν -δύο υπαλλήλους που θα μπορούσαν να είναι και  συγγενείς του, και βγάζει ένα  εισόδημα από αυτό , το οποίο δεν θα μπορούσε με τίποτα να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα κερδοσκοπικών συνδυασμών , παρά είναι ουσιαστικά αμοιβή της προσωπικής του εργασίας ( μικρέμπορος).

diwup
Εικόνα: diwup
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 05/11/2010

συμφωνω με το Συμεων, μιας και θελει διαφοροποιηση η απαντησ καθε φορα,  αν καποιος θεωρειται εμπορας η οχι.  Η πραξη εμποριας που αναφερθηκε πανω , ενεχει κατα το αντικειμενικο συστημα το στοιχειο της αγορας αγαθου με σκοπο την μεταπωληση του.  Σε περιπτωσεις ομως, και βασει του κριτηριου της εμπορικοτητας,  που ακομη και αν τελειται το πανω στοιχειο (αγορα καφε χονδρικα με σκοπο την μεταπωληση του με τη μορφη του ετοιμου ροφηματος), η κρατουσα γνωμη ισχυριζεται, οτι θα πρεπει το κερδος του εμπορου απ την επιχειρηση ,  να ειναι το προιον της επενδυσης που εχει κανει σ αυτην. Αν το κερδος στηριζεται στην κατα κορον προσωπικη εργασια του επιχειρηματια, τοτε δεν θεωρειται ο τελευταιος εμπορας. Αρα, αν εχουμε εναμικρο καφενε στο οποιο δουλευει ο ιδιος ο εμπορος ισως με κανεναν συγγενη του και βγαζει απλως τα προς το ζην , τοτε δεν εχουμε εμπορο. Αν εχουμε καποια καφετερια στο Κολωνακι με προσωπικο , λογιστικη οργανωση, κλπ. τοτε εχουμε σιγουρα εμπορο.

Marathos
Εικόνα: Marathos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/05/2009

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα το ψάξω και εγώ.....βέβαια η περίπτωση η δική μου είναι αυτή που περιγράφει ο ΄Συμεών......μια μικρή καφετέρια είναι και θέλω να τον εντάξω στα υπερχερεωμένα...

nefili
Εικόνα: nefili
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 28/03/2009

Σίγουρα η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά πιστεύω πως είναι παρατραβγγμένο όσο μικρή κι αν είναι η επιχείρηση του να θεωρηθεί ότι δεν επιδιώκει κέρδος από την καφετέρια αλλά ότι απλώς αμείβεται για την προσωπική του εργασία. Υποθέτω πως μισθώνει κάποιο χώρο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τον πλανόδιο πωλητή σαλεπιού στην Ερμού που όντως δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, κι αυτό γιατί καταβάλλει σωματικό κόπο και το όποιο κέρδος έχει είναι η ανταμοιβή για την προσωπική του εργασία. Μπορείς να το προσπαθήσεις αλλά θεωρώ πως είναι δύσκολο.

Elena K
Εικόνα: Elena K
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 13/12/2011

Θα συμφωνήσω και εγώ με το Συμεών,θεωρώ ότι πρόκειται για ελευθέριο επάγγελμα που δεν υπάγεται στην άσκηση εμπορίας και παρέχει υπηρεσίες αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο δια μόνης της προσωπικής του εργασίας.Εξαρτάται  βέβαια και αν βρίσκεται σε χωριό ή πόλη,αν έχει μεγάλο τζίρο ή όχι.Πχ ο περιπτεράς στο χωριο δεν θεωρείται έμπορος,αν όμως είναι σε πόλη και έχει και μεγάλο τζίρο είναι έμπορος.Σίγουρα πάντως οι μικρέμποροι υπάγονται στον 3869.

gpan
Εικόνα: gpan
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/10/2009

η κρατουσα γνωμη που αναφερει ο συμεων ειναι η θεση της θεωριας κυριως

θα ηταν ενδιαφερον να δουμε τί θέσεις εχουν παρει τα δικαστηρια πανω στο θεμα, πλεον δλδ με τον 3869..

το προβλημα ειναι οτι δεν πρεπει να επιτραπει μια τοσο υποκειμενικη θεωρηση του εμπορου γτ ετσι διασαλευεται η ασφαλεια των συναλλαγων

 

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Τουλαχιστον η τροποποιηση που δεν περασε τελικα, οριζε ποιος εμπορος υπαγοταν στον νομο...

gpan
Εικόνα: gpan
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 06/10/2009

 kai ti anefere h tropopoihsh?

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

42. Τροποποιούνται διατάξεις του ν.3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

α. Παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του ν.3869/2010 και φυσικά πρόσωπα που διενεργούν κατά σύνηθες επάγγελμα εμπορικές πράξεις, εφόσον είναι αυτοαπασχολούμενοι, δεν απασχολούν κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πριν την κατάθεση της αίτησης πέραν του ενός εργαζομένου με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι οφειλές τους από τις εμπορικές πράξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 Ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά προβλέπεται ότι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και συνεπώς δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

β. Καθίσταται προαιρετική για τον οφειλέτη η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών, πριν την κατάθεση της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών του.

γ. Θεσπίζεται η υποχρέωση ορισμού αντικλήτου για τους εκδοχείς των απαιτήσεων των πιστωτών που έχουν την έδρα τους στην αλλοδαπή και προβλέπεται μειωμένη αμοιβή των δικαστικών επιμελητών για τις επιδόσεις που αφορούν την εφαρμογή του ν.3869/2010.

δ. Διευκρινίζονται ζητήματα σχετικά με την άσκηση της αίτησης αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης και προβλέπεται η δυνατότητα του δικαστηρίου να αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση και μετά την έκδοση τη; οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση κατά αυτής.

ε. Παρατείνεται από τέσσερα σε πέντε έτη η περίοδος ρύθμισης των χρεών, η οποία, όμως, αρχίζει να υπολογίζεται όχι από την έκδοση της απόφασης αλλά από την κατάθεση της αίτησης. Με την έκδοση της απόφασης που προσδιορίζει τις καταβολές ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τις τυχόν διαφορές για την περίοδο που έχει διανυθεί και έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ποσό, με ευνοϊκό επιτόκιο, μέχρι και το έκτο έτος από την κατάθεση της αίτησης ή μέσα σε ένα έτος από την έκδοση της απόφασης. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις ρύθμισης που έχουν ήδη κατατεθεί και πρόκειται να εκδικαστούν μετά από ένα έτος από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.

στ. Παρέχεται στο δικαστήριο η δυνατότητα να ρυθμίσει την οφειλή για την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας και σε μεγαλύτερη των είκοσι ετών περίοδο, κατ’ εξαίρεση και εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής το δικαιολογούν.

ζ. Ορίζεται ότι, η δόλια παράλειψη πιστωτή κατά την υποβολή της αίτησης δικαστικής ρύθμισης των οφειλών, ή κατά τη περίοδο ρύθμισης αυτών, συνεπάγεται την απόρριψη της αίτησης ή και την έκπτωση από τη ρύθμιση.

η. Προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που το δικαστήριο που δικάζει σε δεύτερο βαθμό, διορθώσει αυξητικά τις καταβολές που θα έπρεπε, από την έναρξη της ρύθμισης, να καταβάλει ο οφειλέτης, αυτός μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του πρόσθετου αυτού ποσού με παράταση της περιόδου ρύθμισης για ένα ακόμη έτος.

θ. Συμπληρώνεται το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (περί κατάσχεσης στα χέρια τρίτου) και προβλέπεται το ακατάσχετο των απαιτήσεων του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι το ποσόν των χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500), όταν πρόκειται για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και δύο χιλιάδων ευρώ (2.000), όταν πρόκειται για κοινό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα.

http://news.disabled.gr/?p=44250

 

konstantina 14
Εικόνα: konstantina 14
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 10/01/2013

 Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης καφετέριας, εκτός από την κύρια κατοικία του, αν η καφετέρια, καφενείο ή ότι τέλος πάντων είναι, είναι ιδιόκτητη, μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση της από την ρευστοποίηση; με τη λογική ότι είναι το μέσον με το οποίο θα μπορώ να δουλέψω για να πληρώσω τους πιστωτές μου, διαφορετικά αν εκποιηθεί δεν θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Αν μπορεί κάποιος ας μου απαντήσει γιατί μου έτυχε ανάλογη περίπτωση

Ευχαριστώ

tolisspi
Εικόνα: tolisspi
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 23/12/2009

Καποια πραγματακια σχετικα με τους εμπορους εδω...

http://taxalia.blogspot.com/2012/01/blog-post_4398.html

konstantina 14
Εικόνα: konstantina 14
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 10/01/2013

 Ας ξεχάσουμε τον ιδιοκτήτη της καφετέριας και να θέσω διαφορετικά το ερώτημα:

 Ένας γιατρός ή ένας μηχανικός που έχει ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη, μπορεί εκτός από την εξαίρεση της κύριας κατοικίας να ζητήσει και την εξαίρεση της επαγγελματικής του στέγης με το επιχείρημα ότι είναι το μέσο της δουλειάς του για να μπορεί να πληρώνει τους πιστωτές του.

Αν ρευστοποιηθεί η επαγγελματική του στέγη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μισθώσει χώρο, που σημαίνει ένα έξοδα παραπάνω σε βάρος των πιστωτών του.

Γνωρίζει κανένας αν έχει εκδοθεί κάποια σχετική απόφαση;

derek
Εικόνα: derek
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/11/2017

γεια σας

Είμαι ιδιωτικός δανειστής, Χρειάζεστε ένα νόμιμο, εύλογο, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με 100% εγγύηση δανείων, προσφέρουμε επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 3%.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση:

Email: easyloanfirm2020@gmail.com
WhatsApp: +18582644849

Ευχές
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com

3% Προσφορά δανείου