Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία

4 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

[i] [size=12] [b]"Νon" Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας[/b][/size]
(13/11/2007)

Αντίθετος στην προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη δήλωσε, για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

[b]Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε "με μεγάλη σαφήνεια" την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας [/b]δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

[b]"Είπε ότι θα ήταν υποκριτικό να υποσχεθούμε στους Τούρκους ότι μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι με αυτόν (τον Σαρκοζί) δεν θα το καταφέρουν και ότι γι' αυτόν η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη"[/b], δήλωσε ο Σουλτς στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης.

"Όταν όμως τον ρώτησα εάν θα έθετε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ατζέντα της ΕΕ στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας (το δεύτερο εξάμηνο του 2008), εκεί ήταν λίγο ασαφής", πρόσθεσε.

"Οφείλει να παραμείνει συνεπής (...) εάν θέλει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, τότε πρέπει στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας (της ΕΕ) να λάβει ξεκάθαρα μέτρα", πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου σημειώνοντας ότι ο [b]"κ. Σαρκοζί επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του σε μία ένταξη της Τουρκίας, κάτι που θα ωθούσε τα σύνορα της ΕΕ ως τη Συρία"[/b].

[b]"Ο πρόεδρος επανέλαβε με μεγάλη σαφήνεια τη γαλλική θέση. Είπε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων που δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά στη Μικρά Ασία και ότι δεν θα ήθελε να είναι εκείνος που θα εξηγούσε στους γάλλους μαθητές ότι τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στη Συρία"[/b], είπε η ίδια πηγή.

Πάντως, στην ομιλία που εκφώνησε στη συνέχεια στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο γάλλος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής ένταξης.[/i]

[u]Πηγή:[/u] http://www.skai.gr/master_story.php?id=65564

-----------------------------------------
[size=14]Τα τονισμένα στοιχεία του γράφοντος.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν σιγά σιγά την αντίθεσή τους προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Ελλάς ακόμη περιμένει τα περίφημα κέρδη από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας! Ούτε άνοιγμα Χάλκης, όμως, βλέπω στον ορίζοντα ούτε άρση του casus belli στο Αιγαίο ούτε λύση στο Κυπριακό ούτε τα "καλούδια" που μάς υπεσχέθη η πολιτική ηγεσία μας τα τελευταία χρόνια από την στήρικη που τόσο γενναιόδωρα προσφέραμε στους Τούρκους! !frown

Μήπως απλώς βοηθάμε την Τουρκία να σέρνει τις αιματοβαμμένες μπότες της στα ευρωπαϊκά σαλόνια, όπως είχε πει και ο Θ. Πάγκαλος κάποτε; !eek [/size]

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

[center][b]"Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ "ΑΣΤΑΚΟΣ" ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΦΕΛΕΙΑ"[/b]

http://www.army.gr/daily_press/20071229/7.jpg [/center]

------------------------------------------------------------
[size=14][u]Το σχόλιό μου:[/u]
Η διαρκής υποχώρηση αντί να οδηγεί σε εκτόνωση στρώνει το χαλί για μια μελλοντική αναμέτρηση υπό δυσμενείς όρους. !rolleyes [/size]

almos
Εικόνα: almos
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 07/10/2006

[quote1199040988=Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης]Η διαρκής υποχώρηση αντί να οδηγεί σε εκτόνωση στρώνει το χαλί για μια μελλοντική αναμέτρηση υπό δυσμενείς όρους.[/quote1199040988]
...κινδυνολογίες άνευ αντικειμένου. !shame

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

[blockquote][size=12]Απ' τον Αλί στον Αττίλα

Η επίσκεψη Μπαμπατζάν φόρτισε το παιχνίδι με τη μειονότητα.
Μία ακόμη ενέργεια της Αγκυρας ρίχνει σκιές στην επικείμενη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, προκαλεί έντονο διπλωματικό διάβημα της Αθήνας και πιστοποιεί ότι η Θράκη μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των γειτόνων.

Ο συνταγματάρχης Αττίλα Σιρίν, ακόλουθος Αμυνας της τουρκικής πρεσβείας, ταξίδεψε στο Πομακοχώρι Εχίνος, όπου -παρουσία του ψευδομουφτή- αντιμετώπισε τους κατοίκους ως τουρκογενείς και δήλωσε πως... η Τουρκία εγγυάται την ασφάλειά τους!

Με άλλα λόγια, επεξέτεινε την κυριαρχία της χώρας του στην ελληνική επικράτεια, δικαιώνοντας το σενάριο της τουρκικής άσκησης «Εφές», σύμφωνα με το οποίο προκαλείται διμερής σύρραξη με αφορμή την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, φανερά ενοχλημένο, κάλεσε τον τούρκο ακόλουθο και ζήτησε εξηγήσεις. Ο Σιρίν ισχυρίστηκε ότι μίλησε μόνο για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις προβλέψεις της για τη μειονότητα...

Είχε προηγηθεί η «ιδιωτική» επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη, όπου ο Αλί Μπαμπατζάν προέτρεπε τους έλληνες μουσουλμάνους να προσφεύγουν στο Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ως Τούρκοι. Αλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε site του τουρκικού υπουργείου Παιδείας η «Δυτική Θράκη» εμφανιζόταν ως άλλο κράτος, με δικό της χάρτη και δική της σημαία (ημισέληνο σε φόντο άσπρο-πράσινο).

Η Αγκυρα απάντησε τότε ότι επρόκειτο για λάθος. Απέσυραν τη σημαία και το χάρτη, αλλά εξακολούθησαν να εμφανίζουν τη «Δυτική Θράκη» ως άλλη χώρα σε διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Οσο για τον συνταγματάρχη Αττίλα Σιρίν, παραμονές των πρόσφατων τουρκικών εκλογών είχε φροντίσει να δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ: Αποχώρησε από συνέδριο του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, με αφορμή έναν χάρτη που εμφάνιζε κουρδικό κράτος στα σύνορα της Τουρκίας. Ο χάρτης, ωστόσο, προερχόταν από την επιθεώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων («Armed Forces Journal»), που φιλοξενούσε μελέτη αμερικανού απόστρατου για τη νέα Μέση Ανατολή.

Ο τούρκος αξιωματικός διαμαρτυρήθηκε και επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Προφανώς, οι δικές του «πρωτοβουλίες» στον Εχίνο έρχονται να συμβάλουν στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας..

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/12/2007

Copyright © 2007 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.[/size][/blockquote]
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110id=5231168

[size=14]Τις "κινδυνολογίες" μου, πάντως, συμμερίζονται και εφημερίδες που δεν φημίζονται για κάτι τέτοιο. !wink
Η κατάσταση επιδεινώνεται! Αναρωτώμαι τι θα έχουν να πουν ο Καραμανλής με τον Ερτογάν όταν συναντηθούν εντός του μηνός, όπως λέγεται ... !rolleyes [/size]

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

[blockquote]US president reiterates support for Turkey's EU bid

09.01.2008 - 09:26 CET | By Renata Goldirova

The United States has reiterated its support for full Turkish membership of the European Union, with President George W. Bush saying the move would be "in the interest of peace".

"I strongly believe that Europe will benefit when Turkey is a member of the European Union", Mr Bush said on Tuesday (8 January), underlining "it's in the interests of peace that Turkey be admitted into the EU".

The White House chief described Turkey - a mainly Muslim country of over 70 million people - as "a constructive bridge between Europe and the Muslim world".

[b] [i]"Turkey sets a fantastic example for nations around the world to see where it's possible to have a democracy that co-exists with a great religion like Islam"[/i], he said.[/b]
[...]
http://euobserver.com/9/25413 [/blockquote]

[size=14][b]Ο κ. Μπους χαρακτήρισε την Τουρκία ως ένα «φανταστικό παράδειγμα δημοκρατίας που συνυπάρχει με το Ισλάμ»! !yikes
Δυστυχώς, στους Κούρδους και τους Έλληνες που έζησαν και ζουν υπό την ακάθεκτη τυραννία του τουρκικού καθεστώτος αιώνες τώρα, δεν πέφτει λόγος όταν η γεωπολιτική στρατηγική των Η.Π.Α. αναπτύσσεται προφορικά διά του Προέδρου της![/b] !rolleyes [/size]