Perceptum magazine

6 απαντήσεις [Τελευταία καταχώρηση]
Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

[size=20][color=#cc0000][center][b]Perceptum magazine[/b][/center][/color][/size]

To Perceptum είναι ένα επιστημονικό περιοδικό ευρείας θεματολογίας. Στόχο έχει να παρουσιάσει τους σημαντικούς σταθμούς και τις εξελίξεις της Επιστήμης σε όλους τους τομείς. Με άξονα τη διεπιστημονικότητα που διέπει τη σημερινή εποχή και την απότοκη αναγκαιότητα για συνεργασία και παράλληλη πορεία των Επιστημών, το Perceptum επιχειρεί τη συνδιάλεξη της Ιατρικής, της Νομικής, της Ιστορίας, της Φιλολογίας και των λοιπών Επιστημών με την Τεχνολογία, την Πληροφορική και την Έρευνα.

[center] [link=hyperlink url]http://www.perceptum.gr[/link] [/center]

Στο πρώτο τεύχος μας διαβάστε:

[color=#000099]Η πρώτη περιγραφή της τετράποδης βάδισης στον άνθρωπο: το σύνδρομο Unertan.
Πλαστικές εγχειρήσεις αντίθετες στα χρηστά ήθη.
Επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων παίδων στο Βυζάντιο.
Υπολογιστικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα της εναρμόνισης των τεσσάρων μερών των chorales.
H Νομική Θεμελίωση της Ευθανασίας.
Η ιστορική εξέλιξη των ιατρικών ερμηνειών του λοιμού του Θουκυδίδη.
Χορεία του Huntington: Παθογένεση και θεραπευτική προσέγγιση.
«Ορειβάσιος ο Περγαμηνός»: ένας ένδοξος εκπρόσωπος της Βυζαντινής Ιατρικής.
Νομικές ευθύνες που προκύπτουν στα πλαίσια αιμοδοσίας-αιμοληψίας.
Επισκόπηση της χρήσης νέων υλικών στην Ιατρική.
Βολταίρος: η πορεία ενός ασυμβίβαστου.[/color]

Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

[size=18][color=#0000cc][b]To Perceptum στο Lancet. [/b][/color][/size]

To Lancet είναι [b]ένα από τα τρία [/b]πιο έγκυρα και γνωστά ιατρικά περιοδικά [b]παγκοσμίως[/b].

[link=hyperlink url]http://www.thelancetstudent.com/2008/12/13/perceptum-magazine/#more-1774[/link]

[link=hyperlink url]http://www.thelancetstudent.com/[/link]

Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

[color=#ff0000][b]Διαβάστε στο τρίτο τεύχος μας[/b][/color]

[link=hyperlink url]http://www.perceptum.gr[/link]

[color=#0000ff][b]Σύνθετες δομές ενάντια στα εξελικτικά απομεινάρια του ανθρώπινου οργανισμού.[/b][/color]
Μεταβολές που οφείλονται, είτε σε γονιδιακές μεταλλάξεις, είτε σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οδήγησαν στην απόκτηση χαρισμάτων, όπως ευφυΐας και ευελιξίας, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα ανθρωποειδή, ενώ ευθύνονται επίσης για την αριθμητική αύξηση και επικράτηση του δικού μας είδους. Κάποιες μικροσκοπικές αλλαγές, λοιπόν, κατόρθωσαν να οδηγήσουν στη μεγάλη διαφορά.

[color=#0000ff][b]How cubism tried to imitate our brain.[/b][/color]
Πώς ο Πικάσο μπόρεσε με την τέχνη του να μιμηθεί τον εγκέφαλό μας; Σε ποιες νευροβιολογικές αρχές στηρίχτηκε ο κυβισμός;

[color=#0000ff][b]Βλέποντας τον κόσμο από το μικροσκόπιο. [/b][/color]
Αν εμείς βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια μας, οι έξυπνοι άνθρωποι τον βλέπουν με μεγεθυντικούς φακούς, οι πολύ ευφυείς με μικροσκόπιο και οι χαρισματικοί με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

[color=#0000ff][b]Εγκεφαλικός θάνατος και λήξη της ανθρώπινης ζωής: πώς αναγνωρίζουμε το όριο;[/b][/color]
O θάνατος αποτελεί το απώτατο μυστήριο για την ανθρώπινη φύση. Είναι το τέλος, ο προορισμός, η επιστροφή. Κάθε θρησκεία, κουλτούρα , φιλοσοφία έχει ασχοληθεί με τον θάνατο και το ερώτημα αν υπάρχει κάποια συνέχεια μετά από αυτόν. Τι καλούμε λοιπόν θάνατο από την πλευρά της επιστήμης;

[color=#0000ff][b]Οι κοινωνικές προεκτάσεις των ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύων. [/b][/color]
Aπό την εισαγωγή τους, οι Ιστοσελίδες Κοινωνικών Δικτύων (ΙΚΔ, Social Network Sites, SNSs), όπως το MySpace, το Facebook και το Bebo έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων χρηστών στον κόσμο, οι οποίοι έχουν προσθέσει τη χρήση τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Ζούμε πλέον στην εποχή της διαδικτυακής πραγματικότητας;

[color=#0000ff][b]Τι είπε τελικά ο Μακιαβέλλι; [/b][/color]
Αναμφισβήτητα ο "Ηγεμόνας" του Μακιαβέλλι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία των πολιτικών ιδεών. Ωστόσο, η σφοδρή κριτική που δέχτηκε, συχνά διαστρεβλωτική του νοήματός του, είχε ως αποτέλεσμα τη θέση εμποδίων στην χωρίς προκαταλήψεις προσέγγιση του ίδιου του κειμένου ως πηγής γνώσεως της πολιτικής σκέψης του συγγραφέα του.

[color=#0000ff][b]Εμπόδια της νεανικής επιχειρηματικότητας στην ελληνική κοινωνία και προτάσεις για τη βελτίωσή της .[/b][/color]
Είναι εμφανές ότι η ανεργία των νέων είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα και η μείωσή της αποτελεί μία από τις κύριες παγκόσμιες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Μια ιδέα είναι να δημιουργηθεί περισσότερη επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων από τις υπάρχουσες κυβερνήσεις.
[color=#0000ff]
[b]Η επίδραση της ανεργίας στην υγεία: Η ανησυχητική πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης .[/b][/color]
Σε μία περίοδο που το θέμα της ανεργίας είναι ένα από τα πιο σοβαρά παγκοσμίως, με αναρίθμητους εργαζόμενους να μένουν χωρίς απασχόληση εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, το ζήτημα αν η μακροχρόνια ανεργία έχει επιπτώσεις στην ατομική υγεία έχει αποκτήσει μέγιστο ενδιαφέρον και αποτελεί ένα μείζον θέμα προς διάλογο και προβληματισμό.

[color=#0000ff][b]Το σβήνετε, παρακαλώ;[/b][/color]
Με την αφορμή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, έγιναν αρκετές αναφορές σε παλαιότερα αιτήματα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο. Ήταν, μάλιστα, οι αρνητικές απαντήσεις στα παλαιά εκείνα αιτήματα αυτές που οδήγησαν στη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου φύλαξης των κομψοτεχνημάτων της Ακρόπολης, τόσο για την προστασία των αρχαιοτήτων που βρίσκονται κοντά στον Ιερό Βράχο, όσο και για τον επαναπατρισμό των «ελγινείων», που βρίσκονται σε προθήκες μακριά από την πόλη του Περικλή. Σε αυτές τις αναφορές το όνομα της Μελίνας Μερκούρη εμφανίστηκε πολλές φορές και θύμισε, ιδίως σε όσους έζησαν τις εξελίξεις εκείνη την εποχή, τα σχόλια που γίνονταν από τον οργισμένο βρετανικό τύπο, πολύ πριν τη θετική δημοσκόπηση της Guardian στον βρετανικό λαό, για την ελληνική πολιτεία και την τότε Υπουργό Πολιτισμού της. Ανάμεσα σε αυτά που γράφτηκαν τότε, κάποιοι αρθρογράφοι εξέφρασαν τη βαθύτατη δυσφορία τους για το προσωπικό ύφος της Μελίνας Μερκούρη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συνήθειά της να «καπνίζει αρειμανίως το ένα τσιγάρο πάνω στο άλλο».

Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

[color=#ff0000][b]Διαβάστε στο καινούριο τεύχος μας :[/b][/color]
[size=18][center]
[link=hyperlink url]http://www.perceptum.gr[/link] [/center][/size]

[color=#000066][b]Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: αιτία αποζημίωσης;[/b][/color]
Σύμφωνα με περιεκτικό ορισμό1 του γαλλικού Υπουργείου Υγείας, στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις περιλαμβάνεται «κάθε ασθένεια που προκαλείται από μικροοργανισμούς και προσβάλλει ασθενείς μετά την είσοδο τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα, είτε για νοσηλεία, είτε για παροχή πρώτων βοηθειών.Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη, τόσο των δημοσίων νοσοκομείων, ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και κατ’ επέκτασιν του Δημοσίου, όσο και των ιδιωτικών κλινικών, ως Νομικά Πρόσωπα (Ν.Π.), προς αποζημίωση των ασθενών ή των συγγενών θανόντων ασθενών.
[color=#000066]
[b]Μήπως ο Κολόμβος ήρθε δεύτερος;[/b][/color]
Μπορεί η επίσημη Ιστορία να λέει ότι ο Bartolomeu Dias έφτασε πρώτος στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ότι ο Vasco da Gama έφτασε πρώτος στις Ινδίες και πως ο Alvarez Cabral πάτησε πρώτος το πόδι του στη Βραζιλία, όμως η ιστορία ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετική.
[color=#000066][b]
Η Ιστορία της Μικροχειρουργικής[/b][/color]
Μικροχειρουργική ονομάζεται η εγχειρητική τεχνική η οποία, μέσω της χρήσης ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, μικροεργαλείων και μικροραμάτων, επιτρέπει την επιτυχή επέμβαση επί ιστών μικρού μεγέθους. Το πρώτο συνθετικό της λέξης προέρχεται από την ελληνική λέξη «μικρός» και έχει επικρατήσει διεθνώς (micro-surgery).
[color=#000066]
[b]Περί Προσφύγων... Οι αριθμοί, οι ασθένειες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας[/b][/color]
Η προσφυγιά είναι ένα ζήτημα που έχει αναφερθεί πολλές φορές στη λογοτεχνία και την ποίηση με πολλά παραδείγματα στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Πέρα από αυτήν τη διάσταση, όμως, το θέμα του αιτούντος άσυλο αποτελεί ένα περίπλοκο κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που άπτεται και του ενδιαφέροντος της ιατρικής άσκησης, υπό το πρίσμα των διεθνώς κατοχυρωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων.
[color=#000066]
[b]Περί των παθήσεων της γλώσσας[/b][/color]
Πρόσφατα, με την αφορμή ορισμένων ανακατατάξεων και τακτοποιήσεων που έγιναν στο σπίτι, άνοιξα και διάβασα ξανά κάποια παλιά βιβλία της Σχολής και εκείνα με τη σειρά τους ανακάλεσαν και συγκέντρωσαν στο νου μια σειρά από συγγενείς μνήμες που είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν. Ένα από τα βιβλία αυτά ήταν γραμμένο στην παλιά γλώσσα, την καθαρεύουσα, η οποία εξέφραζε το πνεύμα των παλιών καθηγητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας περασμένων χρόνων.
[color=#000066][b]
Ο Μοννέ είχε αχρωματοψία;[/b][/color]
Ο Μονέ είχε εκμυστηρευτεί στον Κλεμανσώ ότι ευχόταν να είχε γεννηθεί τυφλός, η όρασή του να αποκατασταθεί ξαφνικά κι έτσι να ζωγραφίζει χωρίς να επηρεάζεται από τη «διαφθορά» των εμπειριών του. Αναζητούσε την αγνή μορφή του χρώματος. Πώς θα το κατάφερνε αυτό; Με το να ζωγραφίζει απομονωμένα το χρώμα κάθε μικρού τμήματος του πίνακα, αδιαφορώντας για το περιβάλλον. Πώς θα μπορούσε, όμως, να αγνοήσει το περιβάλλον και να απελευθερώσει το χρώμα από τη μορφή; Με μεγάλη διανοητική προσπάθεια, ώστε να αποδοθεί το χρώμα κάθε τμήματος, προσποιούμενος ότι ο μηχανισμός χρωματικής σταθερότητας δε λειτουργούσε.
[color=#000066][b]
Η Καρδιά ως έδρα ζωής στην ιστορία της ανθρωπότητας και η Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου μέχρι και τις μέρες μας[/b][/color]
Η στεφανιαία νόσος δεν είναι νόσος της εποχής μας ,αλλά χρονολογείται από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Ανατρέχοντας στην ιστορία της ιατρικής ,η καρδιά θεωρούνταν ως έδρα της ζωής και η βλάβη της ισοδυναμούσε με θάνατο.Η πρόληψη διαφέρει ανά τους αιώνες και τους λαούς, καθώς οι γνώσεις περί καρδιάς και αγγείων συχνά αναθεωρούνταν.
[color=#000066][b]
Το μυστήριο του έρωτα[/b][/color]
Γιατί ερωτευόμαστε; Τι είναι αυτό που συμβαίνει κι όταν αντικρίζουμε κάποιον μας κόβονται τα πόδια, ιδρώνουμε και κομπιάζουμε, ενώ κάποιος άλλος μας είναι παντελώς αδιάφορος και περνάει απαρατήρητος; Τέτοιου είδους ερωτήματα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς, όχι μόνο τους απλούς ανθρώπους, αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που έκανε την αγάπη, και κυρίως τον Έρωτα, αντικείμενο εμπεριστατωμένης έρευνας και αναζήτησης.

Rebel Assault
Εικόνα: Rebel Assault
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 09/10/2006

Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες πληροφορίες για τους συντελεστές του περιοδικού;

Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

Σας παραπέμπουμε στις αντίστοιχες σελίδες:

[link=hyperlink url]http://www.perceptum.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4[/link]

και

[link=hyperlink url]http://www.perceptum.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=17[/link]

Perceptum
Εικόνα: Perceptum
Εκτός σύνδεσης
Ημ. Εγγραφής: 24/11/2008

[color=red][b]Το νέο τεύχος του Perceptum είναι online!!![/b][/color]

[url]http://www.perceptum.gr[/url]

[color=darkblue][b]Δολοφόνοι vs έντομα
Πόνος: το αρχαιότερο σύμπτωμα που βίωσε ο Άνθρωπος
Το μυστικό πίσω από τις αυτοπροσωπογραφίες της Frida Kahlo
Προσεγγίζοντας την επιληψία… πρόκληση ή taboo;
Η βία μεταξύ των γονέων και η επίδραση της στο παιδί. Συζυγική και παιδική κακοποίηση.
Ο Goya, τα Caprichos του και η ασθένειά του
Η παχυσαρκία στην Τέχνη, μέρος Α[/b]
[/color]